其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
美國你唔介意去啲細城市例如college town,做啲小生意例如開奶茶舖亞洲餐廳,多數都搵到食好過打office 工。有親戚喺美國開咗兩間連鎖奶茶舖,好似話每年都賺到幾十萬美金。兩公婆請啲後生仔女做,得閒巡吓舖已經搞掂,平日成日去旅行
如果鍾意落美帝就真係好多嘢玩
否則就唔算多,不過其實都好睇人,唔少人超鍾意滑雪,行雪山,亦都有唔少人行吓公園跑下步已經好開心

調返轉英國如果你唔落歐洲,澳洲你唔參與戶外活動夠唔多嘢玩,所以我覺得呢啲真係見仁見智
只要有錢

邊度都會生活得好好
香港最好
接受唔到澳洲,四季完全顛倒
所有地方都好,除左香港,我係根據樓主d負皮分析出黎
想問吓你係做咩工同點樣搵工
一線頭:多倫多
一線尾:滿地可
二線頭:溫哥華、卡加利
二線中:渥太華、愛民頓
二線尾:溫尼伯、魁北克市
Disney 係冇既….但disney /ocean park 都去到悶

喱度飲茶飲酒唱K篤波機舖都有

坦白講 想打羽毛球都易過香港
香港啲羽毛球場要食炒先有
溫哥華二線?
仲同calgary同級?
講得好
講真,唔理嚟d一定係大灣區好住d,
big six勝在有黨
住加男人 之前都好多片講喱啲心態問題
工作量係香港4成,咁人工呢?
Crime rate排名多倫多仲安全過香港

仲有稅率高先有效控制貧富懸殊然後回蝕全社會
相比起香港十八區呢?
溫哥華多人識係因為作為太平洋門戶
天氣溫和 多人鍾意
但工商業活躍程度我覺得Calgary一啲都唔輸蝕
住過英國同埋加拿大,相比之下,英國文化,鬼佬餐廳好過加拿大好多,最起碼英國本土人多,加拿大第一次落機,好多大陸人同埋印度人,好唔習慣。
樓價最近升到本地人都買唔起(越黎越多人移民加拿大,導致d樓價越黎越高(d大陸人幾套幾套買,玩爛市,大陸人去到邊都破壞晒市場)朋友租緊STC 唔係DT都要1800CAD一個月)
又凍,又熱,又多大陸人,又多難民(阿富汗,伊朗)多印度人,街度時不時有中文,溫哥華仲多!
tax多。極度乾燥!!!
英國歧視試過幾單,加拿大冇,搵工加拿大多d機會,英國交通好貴! 出街食嘢好貴! 中式餐廳好西! 相比之下加拿大好好多。 睇醫生之類我只可以答到 上次病左 加拿大急診4個鐘頭咩都搞掂,係英國有fd試過等到凌晨。
風景加拿大都靚(自然風景) 不過我都係鍾意英國多d,城市以及自然都好chill!
加拿大好多地方都係一個現代城市(蒙特利爾,魁北克都似一個歐洲城市)英國除左倫敦,其他城市都好有歷史(北愛爾蘭,曼城,愛丁堡,格拉斯哥)
btw我鍾意旅遊,20磅買回丹麥(如果我有多一次機會我會選擇英國)
移民慎重考慮,勿信中介
悶撚過你係香港間豆潤咁細間公屋?
留係香港做狗啦你班友
有啲咩喺香港有得做

但係加拿大冇?

唱K? (Neway 都執埋,而家仲有人唱?)

掉返轉,有啲咩係加拿大有

香港冇?

滑雪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞