其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
以前做大學生嗰陣得
想問下加拿大買嘢多唔多平價嘅牌子?

例如香港買茄汁…
普通品牌可能平均 $20 ,
但你買百佳牌 , 惠康牌就平一半。

多唔多呢啲平價品牌選擇?

有no name brand之類
介唔介意知師兄你條數係點?
我同女友都幾好奇想知點解洗費好似同你差咁遠
兩個人一人5000NYC都住到
冇日本生果 我成日都想食日本桃 次次夏天返香港都搏命食
吞拿魚一般都唔係紅色嗰啲 要俾貴啲或者食omakase先有
一般壽司鋪都係伏嘅多 一係中國人 一係韓國人開
日本米你邊到買 我買開都係美國種嘅日本米
好鬼咩 支那人基因硬係覺得外國特別好, 係咁好嘅話D移民二代唔會咁多返返嚟香港啦。 覺得好嗰啲我諗大部分都係做開基層, 去到都係做返啲基層,咁基層生活水平一定比香港好, 識得身邊啲九成朋友唔係因為政治環境嘅話或者小朋友都唔會移民。
想請教一下 ,
加拿大文化請假難唔難?
通常係咪每個星期報更制度 ?

因為我想搵啲工可以
今個星期返六日 , 下個星期返三日
唔知加拿大容唔容搵到?
加油巴打 一開始要涯一陣
巴打幾勁 大概一個月岀街食幾多次
點解嘅
你心態咁閪
唔該你咪撚黎
去NoFrill 好多平野
睇你咩工
請大學生多通常不太中意咁
睇你老細但我覺得除非真係好缺人
機會細d

Richmond間 Kirin真係好好食
始終都係香港最好
留係香港生活 唔好去人地d 地方搶資源啦
餐餐豪食先可能呢個數?
真係幾想知
自己一個冇車,都可以話夠。
但如果有養車又有家庭又唔同講法。
係咁好住就唔會咁多人回流, 果面洗費多過香港好多,搵錢又少過香港,有林林總總嘅稅同其他好似 CPP, EI, Medical Care, 就算慳住慳住 disposable income 都係差過香港好遠,係好遠。去之前要有心理準備。

利申過來人,住過加拿大十年
有無諗過讀lpn / rn?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞