其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
有冇睇清佢講咩啊 傻閪
D藥有幾貴
冬天真係難搞d
仲有成日落雨
通常專心gym練summer body
加拿大份min pay一個人用都只係緊緊夠,想儲下錢都無
點會夠兩個人洗
大統華好似長期keep住請人
多倫多應該4月尾
今年想去High Park行下
https://www.sakurainhighpark.com/
多倫多食野完全另一回事
港式、韓式完全ok,但日本野好明顯sell鬼佬,好多都唔正宗亦唔太好食。反而印度菜、希臘菜真係開得好多下。

連鎖店係商場food court 非常明顯,完全一式一樣品牌冇特色。
後生仔要我做藍領超市?
不了
講英國一定會,其他反而冇
我幫層主諗埋

喺香港每個月出完糧要將舊錢匯返加拿大
唔好喺香港有任何親朋戚友
唔好?!
人地假假都攞最想移居國家第一位
好認同你既諗法,我都諗過喺香港做到老,"存夠錢/財自"先移民,但係最快都中/老年,但係一諗到去到外地生活圈子又唔同,要重新適應,到時肯定更加唔想走,咁不如唔好移民
其實個crime rate點計?
其實Calgary其實唔太冷,因為有chinook wind調節,凍10日8日就回暖,反而Toronto係長凍同埋多雪,鏟雪鏟到暈.... Calgary之所以凍因為係高原→海拔3000呎 (試下揸車由Calgary直扯落Vancouver,大概10個8個鐘,視乎你揸車有幾快,你會發覺一路都係落緊山。一離開Calgary city limit 開始係一望無際的大草原,因為Alberta係草原省.... 但入到BC境就開始多大樹 沿途樹木參天,都係成十層樓咁高嘅樹,非常宏偉壯觀.... 所以我成日話:樹皮和草足夠加拿大人食一世) 其實緯度同Vancouver差不多
自己住要做家務根本少左好多時間
Canada 第48年
真,快啲去溫哥華
咪撚嚟多倫多
其實由零開始,人工低,交重稅,交租。唔係個個帶幾百萬去,唔係個個有牌,唔係個個講到流利英文。要有所作為,其實一樣好難
中肯
你呢啲叫無空餘時間, 人地講既悶係空餘時間無野做
以上既野同樣適用於澳洲
呢度多白卡係常識吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞