其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
條友擺明白卡
連登多傻佬同埋鳩upper
even fb group都好多
無啦啦話自己好有料好識係加拿大幫人搵工
跟住就發癲咁屌人 屌完人仲屌埋admin
自己要有獨立思考
更正 係上年年尾
即係半年都無
同埋stream a b 宜家apply到嘅人都係極少數
普遍都未儲夠鐘同未畢業
個層主又會識咁多apply stream a b嘅case?
唔講以為佢係ircc 職員
去超級市場行三個街口
唔好去多倫多/溫哥華、2個人做野就得 2個人最低工資扣埋稅都有最少4100加紙 例如去Calgary/otw租間一房都係1100-1200加紙左右 但一個人都係好難又租樓又養車

不過有車可以送下外賣搵外快
我都覺得奇L怪
情緒失控咁
我開頭以為想香港人behave legal and decent
但係不致於咁嚴厲咁激動

個位巴打係咪自己中咗招
身受其害先至咁瘋狂
原本睇落正常
但唔知點解佢唔比人做blue collar 對咩高等低等好執著
一定係啦,我成40幾歲人,頭30年都未見過人用

俾人洗腦就認左佢啦,唔好帶埋d支那野過黎加拿大就得,呢邊已經夠多支那人

你身份都幾撚多重
有咩問題?
但想講你去啲大城市例如多倫多 都有大商場(大過香港好多)、有唱k(啲歌齊到你估唔到,有啲k房齊過香港仲可以上網搵歌)、同叫雞(依啲你識門路又點會搵唔到(?)叫雞利申唔知 我女仔無叫過雞
你以為我係Stream A?
住左14年都仲讀書?
終身學習呀?
柒撚到你

老舍 《四世同堂》三七:“假若他的術貫中西的醫道使他感到抓住了時代的需要,去作妓女檢查所的秘書就更是天造地設的機遇。”

得啦知喇
下一句你就會話你做左四十幾年廢柴,老舍都唔識啦

讀得書少就認啦好心
帶撚埋d 走火入魔野去外國我求你咪撚影衰香人就真

中文屎又學人用中文

用英文答我囉,我諗我英文差都唔會衰得過你呢件文盲
你話點咪點
睇工時基本揸車使費最少$900一個月,租地下室或者劏房$900,跟住食嘢$200-300最低工資嘅話基本上冇啦
仲有佢打果大篇野
可能係十幾廿年前就成立
宜家就真係未見過佢講嘅問題
單單用錢已經無乜人揸cash
亦都唔洗搵atm 個個都用debit card
認同得條友嘅都好有可疑
首先如有你住到14年
一定對加拿大有充分了解
對果條友d失常言論你都可以覺得全部無問題嘅
你嘅言論都好有可疑
再者係加拿大咁多年
都要問個網上三唔識七嘅人拎意見
更加可疑 career 學校有大把career advisor 唔問
會選擇問個唔係你果行嘅拎意見
跟住話自己中學就已經過左去
仲要係果邊做埋野有哂經驗
除非你貼你本passport連username
如果唔係一律當你同果條友一樣level
首先如果*你住到14年
一定對加拿大有充分了解
對果條友d失常言論你都可以覺得全部無問題嘅
你嘅言論都好有可疑
再者係加拿大咁多年
都要問個網上三唔識七嘅人拎意見
更加可疑
學校有大把career advisor 唔問
會選擇問個唔係你果行嘅拎意見
跟住話自己中學就已經過左去
仲要係果邊做埋野有哂經驗
除非你貼你本passport連username
如果唔係一律當你同果條友一樣level
如果長期病患或者嚴重疾病嘅藥物,政府會不會資助?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞