其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
遇你老母咩,咁中意用共文真係幾啱留喺香港
倉有手有腳就ok... 不過好辛苦...
我都想知
唔係話啲好啲嘅工都要Canadian experience咩
唔做吓啲entry工點有Canadian experience?
冇鳩係咪要乞食
但照上面講呢個唔係正確stream b方式
餓你唔死
著你唔暖

窮人都有基本生活質數

有假放下
有大自然親下
想問加拿大失業福利如何?
所以係咪行stream b都要巨有錢預過去燒到搵得返本行同grade先過得去
同埋醫療真的全免費?
唔錯所以好多懶人
我覺得上面巴打講得誇張咗 (屌大食懶係無問題)
HK譚仔呀姐都係份踏實工
你叫白領管理層去做, 就算一樣人工佢地都唔肯啦
咁個社會係咁要有分工, 無話誰比誰高尚 (雖然人工有高低)
可能加國唔收外地人,都唔夠本地人做呢啲"下欄"工呢
其實加拿大算係華人移民最容易適應既地方,有好幾個區域直頭係唔識英文都生存到,好多鋪頭直頭會請一個識中文既人做翻譯。如果有足夠經濟基礎,加拿大作為第一代移民可以講係perfect咁濟

見過好多英美移民水土不服,因為英語能力/文化差異 總言之就係融入唔到,其實真真正正融入都唔係咁易,但好鬼多第一代移民唔洗幾個月就直頭放棄融入,去到仲係睇TVB 或者中文台 For 個班人加拿大適應容易程度簡直係 lv 1 (美國 lv 5 英國 lv 10 歐州 lv 99)
你講呢D就真係抵屌啦 玩爛個制度+false statement
政府醫療計劃好多嘢都唔包
最簡單例如睇家庭醫生唔洗錢
不過配藥要自己另外去藥房 自己俾錢

好多時要靠搵到份好工
公司福利搭夠
唔好,唔好黎。
同意,香港真係好住過好多地方
講經咩
香港一定最好
外國做二等公民
千祈唔好去呀樓主
你咁叻仔洗乜嚟做狗
英國佬都有detached house好似美加style
尤其去到南部度假地區

不過terrance house都算偉大發明嚟
俾人感覺住house
但係隨時仲細過正常apartment
又有機會喺正馬路邊花園都無個
最低工資養唔養到車
又一件文盲扮文學反上腦

查下字典先啦

機遇 呢個詞語 用左幾十年
一年前仲話自己用緊自由烏
即係擺到明係香港啦
係香港又會咁知stream a b情況?

想問老人plan、SoSim 邊個會好啲?(低用量)
https://lih.kg/2782334

我就覺得你講d野好存疑啦
除咗養車
你仲要住同食
就算係AB省依d生活指數比較低既城市
好多低下階層都係搭巴士返放工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞