其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
呢個真係唔清楚sor9 静係知女既係醫院做social worker only, 男既係Cathy 做it sorry 好general
多倫多第六年 下年grad
睇心態
有班人去邊都好,都諗住人哋國家會紅地毯歡迎,幻想各種優惠待遇,過到去就立即高薪厚職,住獨立屋開靚車。呢d人就算移民邊都一定死。

你肯做肯變通肯挨嘅,加拿大一定搵到食,安居樂業之外仲有時間做下自己喜歡嘅事,試多d響香港做唔到嘅嘢。

最緊要係學會搣甩唔好睇加拿大嘅華人電視台,你唔睇多d本地主流嘢,日日對住大陸領事館監督嘅洗腦電視,咁你不如索性搬去大灣區算啦,反正睇得多果d中文電視,遲早你都會覺得返去大灣區住會更加明智,覺得擁抱最愛你嘅偉大祖國先係所有人應該做嘅事
你個做Grocery嘅朋友咪睇小佢,做幾年佢可能升Store Manager,除咗睇人工之外,仲有Company Benefit,又可以用佢零售嘅resume再響LinkedIn搵更加大型嘅公司。我細佬最初都做過Grocery,又做過服裝店,之後跟咗個鬼佬上司跳槽,$8000一個月。然後佢賣衫果陣識咗班電影人,班友同佢飲飲食食friend咗叫佢去片場幫手,而家轉行同鬼佬crew拍荷里活電影
支那大
咁當然我自己處境唔一樣 只係見身邊好多人唔同結果都有 共同點好多都係心態 我自己覺得錢同搵工呢啲野某程度上易面對好多 不外乎係research and preparation 睇下邊個城市對於工作同收支適合姐 但係如果想一移就同香港不斷比較又唔gur要放棄/犧牲一啲野係我見過最普遍決定回流番香港既原因 just what happens around me, personal experience
有朋友響加拿大搞咗個創作人Discord,分享一下搵工或者係搞自己品牌,參加市集之類嘅資料

https://discord.gg/UAGpukfJw6
加拿大同澳洲比較又點呢
咁係咪加拿大香港都要交稅?
真係有班以前玩開辦公室政治維生嘅垃圾manager移民後水土不服。冇人圍爐又同本地同事玩唔到辦公室政治,加上本身冇料又好多年都無親自落手,現曬型
你離開香港已經清左稅啦
除非你去完加拿大再返黎香港返工囉
住左7年 溫哥華,當然唔係每樣野都好過香港,睇你取捨:
醫療:免費,專科要家庭醫生推薦,有d 服務要排幾耐下,藥錢要自己俾。聽過有d 有錢唔想等人會去美國/番香港睇私家醫生。

交通:大溫地區大部份都可以靠skytrain 同 transit 去到。但其實有車就方便好多。養車唔貴,一個月油錢同保險都係400幾cad .

住:對比香港好好多。 以burnaby/east vancouver , 一般高層apartment要2200cad左右。但其實可以揀house 個d 獨立房。獨立門口1廳1廁1-2房都係大約1400cad左右

工作:有d 人話好難搵,我自己覺得唔難。主要睇2樣野:local experience 同專業。 你2樣都冇就真係打得華人工。 完全唔同香港環境。你只要有樣專業就搵到錢,eg.水電,it 狗,工程,even design.

福利:我自己feel 到有薪產假,失業救濟金,牛奶金個d.

稅:靠打工發達就冇可能,稅太高,想搵多d 錢就可以考慮搞小生意。生意抽稅比較小同埋多位避稅。

適合:鐘意大自然/sport, 毒撚,家庭生活個人
呢幾年Calgary反常地暖,拍得住Vancouver
師兄你係咪文盲?
上面咪講去或留都係自己選擇,
生活得舒服咪得.

依家移民係藍絲啲大陸春茗團?
愈多人報名我就愈有錢收?
你係要過份解讀再自我幻想我講既野, 你鐘意啦
唔介意的話仲可以去做沖奶茶,勁好搵
fuck, 我老母以前做布料廠遇着呢啲pk 公司廢老闆富二代搞到佢都廢事撈 好彩自己做嗰間公司唔係咁
留名
小弟做marketing嘅
見過有條友新入職
話以前響香港睇成條team
又話攞獎又話幾多錢budget俾佢搞
結果返工一個禮拜
做嘢錯漏百出
仲同人講佢以前係lead嚟
d嘢唔洗自己做
結果俾個細佢二十年嘅supervisor話
你而家唔係lead,我先係
條友年懵懵返埋位響FB打抱怨文
俾同事報寸之後就冇做lu
其實講得最尾果幾句 預咗有人會屌
但撚屌醒D人 有D人真係有樣學樣
仲要唔係一個半個 否則人地唔駛收返緊 搞到有人D歧視港人就唔好喇
但又唔怪得人地 因為個案唔止一個半個 個別社區更被廣傳
最屌鬼係有D人搞撚到好似香港班假難民咁 整撚cheap香港人個朵
人地班假難民就話非法留港 佢地被人睇死 早就預撚咗
係抵撚死 唔值得同情 大把人想佢地快撚D死返家鄉
攞撚黎派返比香港人都冇咁嬲 仲要有D衰強姦、非禮、殺人等 真係睇唔到對香港有乜貢獻
但現在講緊係有正規移民申請既港人 當中包括跟足晒規程等入籍既果班
佢地當中不乏全家移民 有好多已經燒緊錢 返唔到轉頭
咁都仲有人有心玩撚串個party 連累其他港人 咁真係仆街咗D
佢地部分D行為真係好撚小學雞 簡直係當D local、移民官傻架
個別其實係知衰 但都仲要告返人轉頭
自己衰撚咗都算 但唔好搞撚到港人係當地變成好似香港班假難民咁 真係好撚樣衰架
想移民就畀個心出黎 又唔係冇錢 冇學識 冇必要搞到玩撚串個party
有咩可能無香港咁先進
同香港比仍然係笑話
大把上升空間
所以先咁撚嬲
搞到要人地畫公仔畫出腸 就知道有幾嚴重喇
最慘係有D人其實係無辜存架 但都因此而誤中一箭
睇字都覺得身心舒暢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞