其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
諗緊。去左加拿大讀1 yr,拎到PR,仲要起加拿大stay 3 yrs,先拎到citizen。

我想問拎到PR後,有冇話 一定要起限期之前 stay 3 yrs,先做到加拿大公民?

如果無,我就百分百加拿大。拎到PR後,就番黎香港。香港有事,我先去加拿大 3 yrs,拎埋公民
依個post啲Stream A重要資訊 同 其他Stream A posts,我等陣整理番,方便啲人處理Stream A
人工幾多?
香港好食好撚多
連元氣板長呢邊都冇咁既質素,仲要貴
80k加幣
其實所有野都係base on搵唔搵野做(唔係講M記果d)
欣賞你咁大膽講出嚟
同時我希望加拿大可以ban呢啲case 真係當人condom
多嘢玩過香港啦
最緊要搵到腳一齊玩
同支那種一樣
個人選擇啦,只要守規矩都ok嘅

不過加拿大有全球稅,佢哋PR完/入咗籍之後會唔會好似鄭丹瑞咁俾稅局追到破產咁濟就唔知啦

btw 英國都有全球稅,唔好諗住做太空人賺完大錢再返去退休,小心俾人追到破產。福利唔係咁好拎嘅
PR完 離開一排都會自動cut PR
唔洗ban

佢一攞PR稅局已經有佢資料

幾十年後佢要返去養老就要嘔返咁多年無交嘅稅出嚟

btw 香港同好多國家都有稅務資料互換,想咁做嘅人最好求神拜佛香港快啲鎖國,唔係嘅話要知你收入都只不過係一個email嘅事
英國佬留你5+1年係有d智慧
你媽媽係女人
住唔夠個PR都會被取消
你呢啲當加拿大係condom既真係影衰香港人
人地開條pathway唔係奉旨,你要諗點樣回報番當地社會
都係claim tax credit 啫,要報要交嘅稅,英國又好加拿大又好都係走唔甩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞