其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
直接住4年之後返香港好啲?
咁係咪住夠4年拎passport 再返嚟最好
700k cad
即係你要搵10k一個月先afford到
揸車成個半鐘, 100km
700k, 點買
借貸力problem
唔知你講緊間屋有幾大?尺計,GTA 同大溫唔係全新樓既話,大把仲係一千蚊加紙樓下,尺價六千幾港元,即係大西北一半價錢。
lump sum 問題

700k cad 都要annual 120k先至買得起/借到錢

門檻太高
2bed btw
梗係啦
正常有事業野心既人唔會想係最青春既時間打加拿大工咁低收入囉
唔係拎pr唔入籍咩
入咗籍乜福利都無
連返大陸都要visa
你留係度拎左passport先,pr卡有限你好似5年入面要住2定3年先可以續,其實禁樣變相限制你自由,有左passport你第時畢業想去邊度發展都可以吾洗下下計著要住幾多日子先ok
同埋記得你拎完passport後決定唔會係加拿大發展就一定要去稅局申請你係 非稅務居民(Non-Resident) 禁樣嘅話你以後係香港/其他地方嘅收入都唔會比加拿大課稅 直到你可能第時退休想回來先同稅局申請翻你係resident禁樣(呢個動作唔會影響你加國國籍的)

仲有樓主唔好比人道德綁架你話你禁樣好衰當加拿大係condom乜乜乜 張卡係你手你想點就點,做對自己覺得係最好嘅決定先啱 大把人都係禁讀書時拎完passport畢業後回港工作,我有幾個朋友係ubc讀嘅都係禁 原因無非都係 呢度多娛樂/稅率低/香港多d機會對比溫哥華呢個養老城市/溫哥華嘅就業市埸好頹etc

希望樓主順利pass到入籍試拎到passport啦共勉之
唔去大城市邊度有高人工工

二三線城市買唔買得起樓都食問題
有左passport你想去邊都得啦
睇你lo 想揾錢香港,躺平就加拿大
不過如果你唔係對大自然有興趣嘅話其實加拿大好悶
睇你去邊
我係AB省都睇緊新屋attach車房都係50-55萬到
十年年內二手就50萬樓下
返香港啲稅點搞
咁係你自己問題
我依家都係二三線城市生活緊
揾緊35蚊一個鐘到
同稅局申請做Non-Resident
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞