其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
我睇哂

辛苦你
唔係個個連燈仔 好似你咁認真討論。
垃圾國家千萬唔好來
其實咁耐以嚟有冇實際數據係回流人數>留低人數或者調返轉
聽嚟聽去都係啲咩身邊有人回流之類
剛剛畢業或暫收入唔高一試無妨, nothing to lose, 衰咗嘅話返嚟香港重新嚟過都容易。
好認同

而你講既point 我覺得亦道出左
點解回流&移民人士既睇法咁不同.

回流人士係香港係好吸引, 所以要搵高薪厚職真係唔難.
但移民人士未必個個都係專業人士 or 搵得多錢.
所以好體會到樓又買唔到, 錢又賺唔多既情況.

另一方面係政治因素,
回流人士普遍無經歷過香港既赤化階段(或者感覺不大),
但土生土長既移民人士會好明白香港核心價值點樣流失緊.

所以大家既體驗不同引致睇法都好不同

但比如我自己係香港搵5萬中, 依家加拿大稅後4萬幾.
我係真心係數字上同感覺上都覺得
加拿大既生活成本同體驗都係好過香港.
但若果可能我搵過10萬or 以上一個月係香港,
又本身唔理政治同民生議題既,
我都會覺得香港係好過加拿大.

但可惜我經歷過19年, 我呃唔到自己
醒左既人係唔會訓得番...
睇完呢個post發現好似d人移民純粹興趣咁款
但係一河之隔嘅支那人幾多燒無限錢去讀書去打黑工
目的都係為左脫離支共
但一河之隔嘅香港人好似好撚enjoy支共管治咁款
所謂好難怪d人會屌d海外港人好離地
其實香港好多人有BNO。如果香港真係更worse,去英國不是問題。

問題係:有啲人/父母無BNO,咁啱如果個啲人起香港生活唔太好,去加拿大博下 都好,做下低層工作

香港好多做醫/IT,生活真係不成問題。問題只係 樓 同 政治。香港專業人士 過去做 低層工作,真係有啲慘,可能連香港同等既生活水平 都搵唔番
因此,我先提議Stream B啲人咁做,一年時間唔多。拎到PR先算,

如果做左一年野,真係感覺唔太掂,先番黎香港。唯一損失只係 1yr時間。唔似得Stream A咁大成本,要輸埋學費
仲咩年代啊,意為人地真係為左脫離支共先走。大陸人移民都係純粹為錢或者身份(passport),而家多左大陸人做兩頭蛇唔入籍,拎住外國PR算
你扮我嘅屌
真係聽連登啲傻鳩講咩去到做執倉超市都好過係香港咩
催眠自己好開心
其實拎左passport就 上左岸。

問題:有啲人 得香港護照,最多加多本BNO

比著我有外國護照,我都會番黎香港搵銀。香港有事,先走
脫離支共?大把起外國讀書既小粉紅
好多人覺得香港無乜野呢下先神奇
咁真係不了
除非真係好唔掂要慳到盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞