其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
係 就算唔適應4年都好快過 最差咪又係返工
美國好啲
勁chill
治安/醫療
sor 記錯
有insurance怕什麼
治安唔好根本係未去過美國嘅人鳩噏
除非住窮撚區就冇計啦
大把老華僑住幾十年乜事都冇
加拿大醫療同小朋友讀書點睇?
講生活就一定係
英國除咗文化同教育之外都冇乜邊方面好過加拿大
啲嚟到識唔到朋友嘅先會咁講
實際住冇乜

住suburbs果啲House一年都唔知見唔見到一隻細細粒蜘蛛

想太多
移民咁大件事問多句都唔俾 一講就成班衝出嚟香港最好點點點
大佬 過成世喎
我住House其實都係見過一兩次,通常唔理佢過幾日就走咗,但係好多香港人連烏蠅都驚
其實加拿大樓價都好cls 只係比香港大
如果要平但係又唔想住嘅城市太荒蕪就只可以考慮英國除咗London之外嘅地方/Calgary/Perth 嗰啲

加拿大同澳洲啲大城市比支那人炒得好貴
溫哥華樓價係人工9倍

我供到隻狗咁

不過我好慶幸8年前就黎左 完全冇後悔
why? Stream B 要4年
痴線極呎價都只不過係香港08年既水平,不過有樣野就係呢到搵細單位係唔易,所以樓價其實都係要3-5百萬港紙,不過就等於香港4-5房單位咁大。

一個人單丁買樓係有少少煩

同埋呢到個概念有少少唔同,唔係近市區就一定貴/郊區一定平。

我問過個中年廢老有BNO點解唔去英國
大半世人做中廚 喺酒樓度過 經驗豐富
我話你去唐人街去中餐館打工應該好搵過香港 環境又舒服少少 住間屋都大過依家間公屋
佢話英國冇馬仔賭 冇馬會唔去 唔要賭波淨係要賭馬
治安黎講 日本>香港>>加拿大>>>>>>>>>>>美國

夜晚夠膽係美國d downtown行就真係勇士
其實如果識法文的話,滿地可係勁好住。經濟唔差,物價樓價平多倫多一大截,文化氣息濃厚。
真 一年你唔鍾意又可以返黎
不過搵工方面好大concern
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞