其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
香港夜晚唔計油尖旺嗰頭真係唔夠日本安全?日本嗰啲痴線佬搞女仔好似都幾恐怖喎
人哋可以呼吸自由民主空氣
對付示威者有民意支持架
窮少少既住宅區 夜晚都有南亞/街童啦 仲未計元朗d鄉黑
無知問下,1年working experience 同申請citizen需要居住滿3年可唔可以overlap?
溫哥華住左13年
咩都唔講先講樓
800萬你係香港買到咩?大西北都可以買大少少
但個邊你住downtown都得
Richmond你買到townhouse
再住遠少少連地買埋,自己起過都仲得

講食溫哥華食野真係世一
食Pho有勁多真越南人小店
食日本野有真日本人店,韓國人整roll既店,仲要d魚勁新鮮。夏天季節到時食spot prawn 平到pk
食韓國野有真韓國人小店
西餐唔駛講喇
反觀香港,全部都係sup9連鎖店
又油又咸

做野既個邊唔興ot
6點就會叫你走
溫哥華夏天10點先天黑又勁舒服
好多放工成間公司報urban rec 玩飛碟,踢波

睇醫生唔駛俾錢
買車無首次登記稅平一半
又無香港隻濕凍勁舒服
行山完全唔同level
有座山行左5個鐘上到山頂有勁靚景食完野搭番欖車落停車場
又有得一個鐘車程滑雪
一個鐘落到美國
兩三個鐘到seatle

反觀香港
岩岩先有堂食
仲未有gym做呀dllm
遲d李加超做特首
香港人仲要俾個政府玩幾耐?
可以計0.5年
話明共同富裕立埋國安法不停用80億經費養住一班公安拉緊你你你及加強緊集中營社會信用系統建設,都仲諗住返香港,會唔會心存僥倖咗小小呢?
唔咩係香港人啫
大陸人就大陸人喇
唔係香港人可以係邊度人
有冇一年課程 可以Stream A拎到加拿大PR?
https://lih.kg/2947375

申手撚
真係有好有唔好
我喺加拿大住咗十多年
好難話畀你知好定唔好
首先又要睇下你有幾多錢你係屬於乜嘢水平嘅人
如果你本身好有錢 間屋好撚大 去到加拿大會仲大 但係未必呢樣嘢上面畀到你好大嘅滿足感因為差距唔太大
你本身去親養和山頂 所有驗嘅嘢睇嘅醫生都係最頂級結果即刻有 錯嘅機會好細好細 你去到加拿大等食屎 你幾有錢都冇用 除非你係總理 醫療事故勁多 冇得轉醫生 冇私家醫院 咁你會覺得感覺好差好差

如果你係中產又或者係基層 成件事又未必同 你嘅身心會舒服好多因為地方大啲人比較上嗰節奏慢 心情會好好多 空氣又好啲

但都係嗰句好睇你個人其實需要啲乜嘢嘢同埋你有幾多錢 好多香港人都講我嘅自由度畀人剝削 但係都要問清楚自己追求嘅自由到究竟係啲咩 加拿大冇人會打鳩你 因為你唔愛國愛黨 或者好嚴厲嘅國安法 你唔會因為鬧總統而畀人拉 但如果你係一個尋求真相嘅人 要完全透明度 唔要畀個政府老點 加拿大絕對比唔到你 傳媒同香港大陸一樣都係 一樣係洗腦
其實我嚟到英國之後開始覺得呢個諗法好on9

假設做40年野、20年退休生活
如果喺香港做野、外國退休
即係我要辛苦、唔開心40年,然後嗰20年又病又老,行唔到走唔到咁去開心生活

相反直接外國做野退休
就有60年開心生活,而且後生嗰40年行得走得仲可以做好多野(外國工時較短)

而且外國啲退休金通常都要供夠一定年數老咗先夠用,同埋老咗人生路不熟、外國又未必有朋友去嚟托咩。
可否可以講咩工種番朝6-12 好正
冇成班廢老坐喺馬會門口睇馬報
冇廣東話賽馬旁述
可能成個氣氛冇晒
原來係咁 所以上面講3+0.5=3.5yrs
thanks btw
想搵錢既唔好去

拎左pr就返香港
退休先過去嘆下世界
香港人過去幾代人都係咁玩
話明共同富裕立埋國安法不停用80億經費養住一班公安拉緊你你你及加強緊集中營社會信用系統建設,都仲諗住返香港,會唔會心存僥倖咗小小呢?
邊個叫你住Toronto
住Vancouver吖嘛!
英國賽馬係貴族玩意, 香港賭馬變左低下層生活.
唔明點解啲人話移民外國好悶
唔通佢哋夜夜笙歌, 日日花天酒地?
香港低稅又點?
咪一樣缺乏向上流動機會
有冇得向上流動唔係完全關稅率事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞