其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
英國要玩賭大把野賭
只不過人地唔會on99落去分行鳩叫
個個都係屋企搞掂上網落注
收入四千蚊税後係比較理想

Budget:
- 屋租 $1800~2000 令仔一房500~600呎
- 吃飯 養車 保養 油錢 小量娛樂 上網 電費 電話費 等等開支 $1200~$1500到
- $500 儲錢
你係指整個加拿大 定係某啲城市?
溫哥華現況
普通文職工 非專業人士 兩個人月入稅後共約$5600
租金: $1800 一房+一den
月消費: $1800-$2000 計埋水電上網電話 無揸車 買月票
每個月仲儲到大約$2000
其實正正常常打份工夠生活有突 儲幾年錢夠買樓
同意巴打
始終都要買架車 溫哥華9月10月成日落雨 有車方便岀行好多
多倫多5月頭

其實多倫多種冰天雪地我幾鍾意
TLDR
難得真係有啲 加拿大住左好耐既港人答覆

大部分點覆都係

1.岩岩過去
2.未過去
3.只係過去讀書 未正式融入生活

既人
多謝你句利申
之前有巴打質疑過我係加拿大14年都未有passport
多倫多日式sell 鬼佬 係你去幫襯 1)華人主理 2) 韓國人主理 3) 專做鬼佬生意 鋪頭。

大把正宗日本人主理,正宗日式,唔一定好貴。

我原則上只去日本人主理,除咗一間鬼佬跟過本地真正日本師傅(有日本調理師免許)幾年有日本老婆, 同另一間華人跟本地日本師傅10幾20年(不過好寸嘴日本飲食knowledge,喂你都根本無係日本做過,扮曬嘢。自己唔會再去,人地請會去)
sorry bro
請原諒我
你指乜嘢好日本食材無?
鷄泡魚唔可以進口, 美國可以
各種日本和牛有, 連 costco 都有 (online only)
植物類唔多,主要靠美國種
鮮魚一個禮拜空運幾次
日本米有 (屋企主要食日本米)
我只知道 Zakkushi, Kingyo 都唔係日本人開
個名叫 "Octopus Garden" 應該都唔會有幾正宗
巴打我同你收入差唔多,不過我同老婆各一部車。
供車一個月一千蚊,油錢兩部加埋一個月$150左右,ICBC保費就差唔多四舊水
Richmond Hill: Inaho 老闆sushi chef 日本人, 老婆(?)廣東話華人, lunch 好多附近返工日本仔幫襯

Toronto: Tokyo Grill ( 無sushi/shashimi), Tokyo Kitchen (主打熟食), Nami, Yuzuki, Zen, Sagano, Kaji, Edomae Kyomi
回一回上述日裔實在極少,講真,間唔中先撞到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞