其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
我最近要租樓
都好似鬥bid咁
所有連鎖超市都有自己 store brand, 平過大牌子

有平價超市(no frills, food basics,…)

有超市減價傳單價錢比較 app “Flipp”

電視啱啱播完 dollar store (10 蚊店)比較, Dollarama 最平,平過 Walmart,有罐頭 餅乾 醬汁之類食品
租樓都係?
你住係邊到?
即係竹星都唔夠其他本地人爭,佢地真係失敗
我都係上網搵緊 richmond/metrotown/burnaby
然後有個親戚幫手去睇,話去到10幾個客
Metrotown 果帶係方便但近年治安麻麻
如果選擇果到住就要小心
最後嗰句係重點
唔怪得差咁遠
我地車同食野兩個數都係你既一半
我地係lease緊2022 Mazda 3 Sport + 2年車牌
當年發生左坦克碌豬都仲回歸到 真係幾厲害
BC
點解你食野兩個人夾埋都可以咁平?
我係tesla model 3
屋企煮多, 一個禮拜出去食2~3餐
同埋你tesla model 3唔怪得差咁遠筆數
一星期食2 3 餐真係好少...
我唔識煮野食,屋企煮只可以煮公仔麵
多謝巴打提醒
我地搵緊2房都上到2600-2900
不過因為未有車,諗住搵近sky train 先
屋企煮真係差好遠,7-8 筷豬扒先十一二蚊左右。
沙灘🏖️海洋?
總之而家去加拿大成本好低, 相信救生艇完咗之後未必再有後續。 但係無論係乜嘢人,去咗都唔會輸。

1.啱啱畢業冇嘢好輸
2. 單身人士無顧慮, 重新嚟過冇咩大不了
3. 有屋企嘅,就當為咗細路仔。 呢個論點 絕對冇得頂。

但大家千祈唔好自我催眠, 去到一樣要捱, 加拿大當地自然有當地嘅問題, 唔好幻想當地真係好美好。 去到十之八九係要做藍領工作, 到攞咗pr之後咪去學一門手藝或者繼續進修。

但有一點好重要, 香港人始終好崇拜某啲專業, 相對認為藍領工作冇出息。 又或者有人留言話啱啱畢業做 超市執貨好慘... 呢啲觀念要改一改啦。 只要你畀心機做,準時交稅, 你都對個社會有貢獻。

但比較可悲嘅情況, 係香港出現咗好大問題, 而且有眼睇情況越嚟越差, 各方面嘅專業都會受到挑戰, 你可能仲享受到做中產嘅滋味, 但係下一代真係會生活得好辛苦。
今次stream a/b 機會係十年難得一見
過來人分享 兩邊都住過十幾年
加拿大係有Work life balance 生活質素
香港?有錢咪有 但要好有錢先有
加拿大工作機會多 一門手藝都吃香
修理汽車都好好賺 相對少競爭
娛樂 吃喝玩樂一定冇香港咁方便

等於你唔會成日怨香港好潮濕天氣熱
講事實都禁多負皮 d人係咪中學畢業未去過加拿大不願面對現實以為移民就一定100%好 自己去check下加拿大d稅率啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞