其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
IT又贏 仲有女朋友 手持加拿大籍 人生贏家
係連登講移民壞話預左比人屌
留名
問題 做依啲一陣 就無問題姐。你做耐左,你點入番本行?
學生 讀IT
置頂po講過我就唔重覆 除左心態之外 你要明白溫多既各種好處其實你會係生活成本成正比咁比番晒出去(假設生活配置不變)

直接啲 你係嗰種睇性價比既人 我suggest 考慮其他城市,相反你自覺唔能承受太多轉變,錢銀上又負擔得起可以一試溫多

無論係移去邊 無心放下任何以往既習慣的話 證明你能忍受香港現時既環境 咁請你唔好諗移民住 因為對比起生活上既各種轉變 心態係對你覺得開唔開心最有影響力既因素

利申 高中跟兩老一家移民 11年黎住係非人凍天既地方 上年一個人搬黎溫哥華。雨傘未發生都一直想番黎定居 經歴埋呢幾年覺得人生真係話唔埋 可能廿到尾係咁……而我想講

我要既係生活 香港有既只係生存 最近連生存都就黎稱唔上
其實四季顛倒最衰都係聖誕節夏天,雖然係特色但係始終影響咗個氣氛

好似Syd咁樣其實啲天氣好多日子同香港差唔多(當然舒服過香港好多)/都係大約18至22度到,你自己都唔係好覺顛倒左
好有道理

依加怕搵唔到IT工
至重要 我想知。如果另一半唔係香港人,點樣可以比佢過黎加拿大做野 一齊住?

如果我讀完書,Stream A拎到PR,點樣可以比佢過黎一齊住?

btw 佢唔係支那
嗰啲成日話香港仲係好好嘅人,其實不嬲都知香港除咗政治同住屋之外都唔係咁差,搵到錢,方便,好多消費都有唔少選擇,但係政治同住屋真係最重要嘅兩樣嘢,偏偏香港呢兩樣嘢衰到貼地
大把
個時公司有個英藉印度人
走左一年都番到尼做
極度需要it人
結婚
Pr可以sponsor佢過嚟
讀緊書嗰時可以幫佢申請 sowp,佢可以過嚟做嘢
第二段 我估你唔係曲?
我覺得移民潮人才荒短期係有既,但長期香港變成另一個成都/深圳, 上海北京一定冇,所以一定發展唔會以前咁好
thanks 唔好同我爭
稅前同香港差不多, 稅少一萬左右.
香港就算低番一萬人工果時工作量都同依家好大分別.

我舉幾個例會明:
一樣香港2~4個鐘既task, 呢度會報2日.
為期兩星期去做一堆tasks,
但只會俾你做4~6個MD, 唔會full load.
禮拜一同五大家通常唔會開會, 有都推到禮拜二到四.
我呢邊11點, halifax果邊既下午3點既時候,
d同事就唔已經太應機.

亦有朋友係on 果邊番cyber security,
日番10個鐘, 番星期一到五.
但人工都高既.
我只講明先, 我公司係咁only...
我唔想覺得好似美化加拿大

其實估香港有分部既外國公司其實好多都係差唔多...
有人係入面做應該會知我係咪吹水
長期果陣都收成期
多謝你 咁我決定Stream A走人。我最擔心另一半黎唔到
未住過英國 有親戚住英國 朋友係英國搬黎加拿大 我聽佢地講話轉變好大 佢地相信呢邊比較易適應
你都可以
C打係香港定加拿大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞