其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
大溫冇GTA 咁大,但唔同市樓高差異好大,貴價地段講緊三千幾加紙一尺,二萬幾蚊港幣,已經好頂級。

去到溫哥華外,但比較方便嘅地點例如Richmond 同Burnaby,1000一尺以下大把好選擇,即係6000蚊一尺,香港沙頭角都做唔到呢個價。

要求新樓都係千二三,即係大西北價,加拿大年年收咁多移民,建材成本又貴,供應少,呢兩年息口低樓價的確係升得驚人,一年三成,特別係多倫多追落後,但係比起香港仲係平。

除非你一去到要求自己住間3000尺獨立屋就話難搞姐。
如果用owp入境打算行stream b申請pr
想做返本行
但際遇問題唔夠local爭
焗住要打份不相稱既工
又算唔算係玩野搞串個party
個個都想舒服坐office朝九晚五
但現實係搵唔到,冇工開
馬死落地行做第二啲冇local 肯做既工
去meet stream b 工時要求
會唔會被移民官reject
真心求教
當地人黎講唔難囉 不過香港人過去通常低一級起步 加上重稅都唔易中短期買到decent既屋
jm9起晒鋼
如果我香港有樓又千幾尺 都係香港好
行stream b 嗰一年返咩工都得咖啦
個個都搵到本行咩
如果
姐係你都同意香港唔係好姐
如果用owp入境打算行stream b申請pr
想做返本行
但際遇問題唔夠local爭
焗住要打份不相稱既工
又算唔算係玩野搞串個party
個個都想舒服坐office朝九晚五
但現實係搵唔到,冇工開
馬死落地行做第二啲冇local 肯做既工
去meet stream b 工時要求
算唔算做臭自己個名
會唔會被移民官reject
真心求教
係囉, 如果驚搵唔到本行
冇錢 乜都做住先 咁樣會reject㗎咩
我本身都諗住做唔返本行, 做住藍領先
點解好似無nurse係到講移民體驗既?
多數都it/工程
Ching我黎緊去Calgary
好撚驚冇工返
- just for pr
最近通脹咁犀利
好難搵到標價$11.99以下嘅嘢食
central mid level= parallel district
not sure if 8M house need to find how many $$ to afford
Ottawa 正啲
比較少支那人得嚟 感覺又加拿大啲

始終 Calgary有陣美國中西部城市味
不了
if have 公屋 = no housing problem in hk alrdy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞