其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
住得多倫多都係諗埋就業機會同樓價先決定去架啦
溫哥華樓價世界第二貴
Stream A
黎咗三個幾月
住BC郊區
剛到步時係冬天
勁快天黑, 又凍, 嗰排真係唔太開心
但而家每日起身見到藍天白雲, 櫻花處處, 心情又好好多
其實呢度係幾悶下, 但我個人本身就唔鐘意 city life
所以住住下都幾鐘意呢度
見到細路冇咩壓力咁成長, 就覺得值得
搵工又唔太擔心, 之前賣咗樓都有幾球洗下, 識投資滾下舊錢應該夠用
視乎你個人情況, 未必好

但ー定好過留在支港等食草, 特別你有or未來有下一代
巴打講得好好 正正係身處加拿大親友既講法
其實加拿大係較適合讀書年齡群、初婚家庭、退休人士
因為以新移民係當地就業既情況 想發達近乎冇可能
自己做生意 當地人未必buy 部份已發展區已近至飽和
當地人較鍾情自己去開既地方、店舖 (唔係平就一定幫襯你)
生活節奏慢過香港好多 基本上都係去效外或短途自鴐遊或shopping mall (唔燃係香港果D垃圾得黎又貴既shopping centre)
冇車週末隨時會悶死 同埋好難生存 並且車牌無法直接轉換成加拿大車牌 (方向都唔同)
如係宅男、宅女鍾意打機 買game亦貴過香港(大減價除外)
同時唔似得香港咁 去邊都可以坐公共交通
溫哥華等都仲叫做有 sky train、bus等 但唔係乜地方都到
有D站係有目的而設 唔係每個居住區都必設車站或巴士站 車程、轉車時間等等 每天返工、返學都咁玩係一種挑戰 (各省都有D唔同)
唔似得香港 返中小學較少人踩單車 因會按地區分配學校
而且學校一般好少位可停放單車 係當地D單車唔似得香港咁下下停泊係條街
想省時間去其他地區、省遊玩 只能坐via rail
除非攞長假 否則以一對要工作既夫妻 係冇時間
駕車旅遊看似感覺好正 可以駕到邊玩到邊
但親友試過後 反映中途D站、便利店、餐廳係一定會貴D 而且會出現缺貨等問題 (入貨量:主要做班司機生意 唔好以為會好似香港D7仔、OK咁)
所以久而久之 佢地都改為local trip、暑假坐via rail去有親友住既省玩
否則房租、夥食 好易over budget
咁有乜問題? 唔係四處都㩒到錢 㩒錢唔係好似香港咁簡單
當你試過鴐車要伴侶幫手睇邊度有atm㩒錢 仲要睇你張卡 部份海外提款設陷阱位
停車並成功搵到個friendly neighhood肯指點你 就會明白自鴐遊既難處
一落地就想係加拿大銀行開戶 好多要收取月費架 (部份設新移民首年豁免月費優惠)
自鴐遊另一問題係中途D休息站 基本上都係班貨車司機用
入夜唔入住motel 就要冒風險冇人搞你地 但晚晚都入住 未玩已經隨時out budget
其次係消息稅、油價、夥食等問題 都會間接鼓勵人自鴐去美國玩
因為美國D油價係基本上平過加拿大 消息稅亦係
所以連夥食、種類等都多元過部份加拿大既省部、城市
加拿大就贏在較親近大自然 但如果係鍾意去玩、去某類主題公園打卡等 你可以完全死咗條心
咁移民美國?移民條件差好遠
加拿大治安好過美國好多(薩省等較少華人地區另計) 而且種族歧視冇美國咁嚴重 小朋友讀書亦較自然、有彈性
多倫多情況最好 但物價、租金等就貴D
怕乜野?當你試過被人打爆車窗或玩完返屋企被人爆竊就唔會唔考慮
除非住apartment 住house而被人知道你間屋長期冇人 就好易被人爆竊
D木制屋、木制門窗好兒戲 如果住下層甚至有時會有小動物走入房搵食
你想改?間房唔係你架 你只係租住而已
而樓上多數係住業主或已有人租住 冇人鍾意住basement架
因為冬天會凍死 夏天又唔係好熱 雨季又多蟲 但唔開窗又唔得
咁開又死 連日唔開 只要試門鐘 就能證明你屋企冇人
夾租house仲要睇你鄰居係乜人 朋友就係試過遇到個麻煩鄰居 之後即決定要搬遷
但去得移民就預咗 賺錢、社交、便利性唔及香港 有D人真係受唔到就返黎 真係咁好搵就唔駛咁多人回流
若係因有原因而想永久離開香港 就要有心理準備
我朋友、親屬都係去到先燒錢、交學費坐移民監
加拿大之所以咁受歡迎 係因為只要有錢、識基本既英文 入籍就唔難
但唔係所有人都會接納新移民 因當地有D人係強烈民族主義者
特別班老野、入咗籍班老鬼 當年佢地被人搞 現在到佢地搞返人
你當好似香港人(包括廣東話都未正果班)睇大陸人或水客咁 二線城市冇咁嚴重 但經濟zone區個差異會較明顯 有D人仲係睇唔起亞洲人 (你想知就扮唔識英文 好多會即刻現形)
有D人會認為你想用錢買個戶籍 以及間接搶當地人飯碗
愈年輕、英文好 有小朋友讀緊書等等 會較易被人接納
但現在多咗人用D小學雞既諗法 意圖取得入籍資格 所以部份移民官已唔似得以前咁鬆手 移民要求亦被修嚴 (所以真係要多撚謝班小學雞)
至於班小學雞 用咩手法就不詳述 免得有人學 (有D搞撚到 其他香港人比人睇唔起 D行為勁撚戇鳩、自私)
所以如有巴絲要移民 請唔好做出D影衰香港人既行為 衰自己都算 唔撚好影響其他港人
唔單止係講加拿大 澳洲、英國、美國等都係 真係唔希望咁多自私撚搞到人地要修例 更嚴格地處理入籍安排
有班戇撚鳩既小學雞 明明自己知衰都仲要挑戰返人地個法律
你去移民呀 咪撚搞串個party喇
人地local問未入籍或準入籍果班 對此有乜睇法 你想其他人地點撚答 Oh, not all Hong Kongers are like that? I am not one of them?
心智咁撚唔成熟就咪撚學人移民喇 (本來都唔想屌 但真係影響到其他有心移民 又跟足規則既新移民、已入籍既人)
多倫多樓市唔會輸溫

就業機會都唔係贏好多
Toronto仲凍過Calgary,又多雪
講到就業機會,喺大城市競爭越大
講真Calgary都唔細,屋價平過Toronto些少
巴打都係 stream A?
邊頭落腳?
想個點樣讀緊 幫佢申請sowp?唔係讀完 先有PR咩?

唔好介意我問咁多感激巴打你🙏
咁香港人已經習慣咗大城市生活

冇計
我會揀溫
天氣好太多
Winnipeg物價會唔會平過Calgary

見其他人住Winnipeg, Saskatoon真係唔知點出門口
香港啲嘢好平咩?
唔好忘記, 香港最低工資係外國一半都冇
香港除咗食(要睇你食乜)比較平些少之外
其他日用品例如洗頭水化妝品 甚至名牌
外國平過香港好多㗎!
係咪BC省物價都係偏貴
其實樓主應該睇下你條youtube 下面既comment
應該會中肯過係連登問人
你睇你個post既負評數就知咩事
要仔細講你地嘅love story
因為太多假結婚所以好嚴
成個加拿大物價差不多係一樣
除非偏遠地區例如NWT or Yukon
香港iphone平啲
其實Calgary好好住,有種人間天堂的感覺
空氣清新,又少支那人,冇溫哥華嗰種奢華市儈味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞