其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
如果唔係讀專科 請問去到係咪做d藍領工作較多 定有咩類型工作比較容易請非專科
Cherry blosoom - my backyard May 15 2021

https://www.numbeo.com/crime/in/Toronto

Crime increasing in the past 3 years
65.39 High
Worries home broken and things stolen
35.70 Low
Worries being mugged or robbed
36.80 Low
Worries car stolen
31.53 Low
Worries things from car stolen
40.87 Moderate
Worries attacked
36.83 Low
Worries being insulted
40.50 Moderate
Worries being subject to a physical attack because of your skin color, ethnic origin, gender or religion
26.79 Low
Problem people using or dealing drugs
53.43 Moderate
Problem property crimes such as vandalism and theft
47.52 Moderate
Problem violent crimes such as assault and armed robbery
43.44 Moderate
Problem corruption and bribery
35.84 Low
溫哥華都一樣,日式野完全唔掂

唔知係咪條例,關稅問題,好嘅日本食材幾乎冇
因為冇人啫
但2021 safe index toronto全球第2 香港第8
一分錢一分貨,岩岩食完間kingyo 都唔錯,下次試sushi jhin
估計可能係農業/工業保護政策,好多貨品加拿大都冇入貨,睇下無印就知,完全冇乜食品提供。
日本野差我會抑鬱
上面話 加拿大啲日本野 介好食過香港。

依頭話 日本野唔掂

分岐到….
日本d囡本身都喺吉原做雞
依家唐人餐館請好多支那廚
煮嘢鹹撚到連盲眼佬都開眼
點心質數直線下降,炒飯落蒜頭都夠膽死
有個fd toronto min pay工 可能搵到租basement平(好似話650cad)
每個月都儲到4000hkd以上
冇空餘時間就自然唔存在空餘時間冇野做

其實都有好多野可以做,睇你去唔去發掘嘅啫
冇人冇鋪開,條街就靜,鬼影都冇隻自然覺得唔安全。 加埋有homeless有道友,夜晚真係唔知出街為乜
頹食幾好,pho係邊間
可能我唔識搵,暫時都未發現到好食日本野

D野食有個日本食物個樣囉,食落唔係果個feel

淨係拉麵叫好d,但係一燈都係兩星期前先啱啱開咋
同你差唔多,就係想邊度去到先係度諗啫
英國點會冇得賭馬,你估100年前咩
個人覺得Zakkushi on Denman, Nabebugyo, Kingyo, Raisu, Masayoshi仲有Octopus Garden都幾唔錯
人就係咁賤,唔係呢d scheme 根本好多人一細世都冇得移
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞