其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
認同
如果有去開亞洲區旅行一年多次既人
真係自己取捨/睇下自己有幾多錢
香港可以trade in?
加拿大美國都可以trade in
唔洗比税
平少少
有人的地方就有支那人

唔會好似馬會咁姐
乜都有得賭
賣花一定讚花香
唔通同你講:我移民咗加拿大好唔掂啊,好慘咁咩
巴打你係到講咁多真話好易畀人屌
好難得見到有人咁認真覆 仲要係講負面果方面
就係想聽下 啲撈唔掂既人 本身bg係點

連燈一面倒。如果最終大部分人過哂去,全部都連工都搵唔到,咁咪仆直? 收集多啲資料 比較好
咁你明知連登一面倒 就更加唔應該上連登收集
你有少少憂慮/質疑 係連登都會畀人負評甚至屈你毛
佢唔係講緊黎香港做expat咩?
我可以share 2個case你參考吓:

1)我老豆有個fd,以前喺香港做工程,97移民咗去加拿大,係個邊一度搵唔到嘅野做,當年移民都係為咗小朋友同埋個國籍,佢近十年回流返香港,而家喺工程公司做,月薪6位數

2)上年有個朋友又係因為社會事件去咗加拿大,依家差唔多去咗成年,本身香港有大學學位,一路喺間grocery store到做收銀差唔多做咗一年,人工好似稅前12-13K,自己孤零零一個

我等照x光等左半年…
Trade in 舊換新都得?
連登仔 袋錢入你袋 仲咁撚多嗲

淨係想補充句,
要走要留真係好個人選擇黎.
唔覺得走既人就特別有遠見,
亦唔會覺得留低既人就一定係傻仔.
淨係希望大家可以搵到令自己生活得舒服既生活

至於我係唔係賣花讚花香?
你鐘意點睇咪點睇
把口係你度, 請便
你扣完 最低工資係加拿大都係得10000鬆D炸…
認同
特別最尾果段...
當然處境唔一樣 我只係見盡身邊好多人唔同結果都有 發覺最主要係心態姐 錢同搵工呢啲現實野咪仲好諗 只係research and preparation 邊個城市適合姐 但係心態不正係我見過決定性既因素咁解囉
扮撚哂野
你唔係賣花讚花香,就唔會鋪張相出嚟啦😃

你都係想俾人覺得,加拿大有幾好幾正姐,想更加確定自己:當初移民加拿大真係一個正確決定
平心而論,加拿大政府嘅廢係同香港有過之而無不及。總理公開同最大反對黨達成配票共識,整個國家左膠橫行,大批借口罩同疫苗借題發揮玩嘢鬧事嘅人,仲有9成加拿大人唔識亦唔知道點應付大陸用種族歧做盾牌入侵社會各個階層。

但就算有呢d問題,加拿大又未至於而家班五毛同埋黨媒講到咁差。黨媒驚死人才流失狂講加拿大幾不堪,未走嘅唔好走,走咗嘅好立即死返嚟,唔聽話嘅就係漢奸係叛徒。

真實嘅加拿大當然會有各種問題,無必要刻意放大。冬天係咪凍?部份城市啦,你攞冬天嘅北京同香港比較然後同人講整個中國都好凍好慘?加拿大冬天最暖係西岸嘅溫哥華同Victoria,但凍都好少連續成個星期零下十幾度咁。就正如香港寒流都係果幾日。加上呢邊周圍都有暖氣,入商場熱到著T-shirt都無問題。

工作方面,好多新移民諗住一去到就做番自己原先果行,最好人工同職位同Grade。大佬,將心比己,有個大陸新移民一落嚟香港就話要空降香港嘅大公司做team lead,你都唔gur啦!去得其他國家發展就要諗下變通,一步步攞經驗同人脈踩番入主流。平時響香港d公司圍爐d阿哥阿姐,去到梗係唔慣啦,佢哋好多年都無試過自己動手動腦,日日響間冷氣房入面要辦公室政治,排擠其他人又玩小圈子嚟保住份工果d人呀,就算有錢移民,一去到要重新要落手做嘢冇圈子冇勢力就馬上現形。睇唔透嘅咪死番香港喊咁口話後悔囉。
Swop 就係 比人玩串個Party 嚴左好多
你首先要諗清楚自己想要d乜
每個人心中邊樣秤先邊樣秤後都唔同
呢個答案要你自己去搵
如果你鐘意香港既生活方式或者習慣咗生活圈子
咁咪留返低
如果你覺得呢個地方太壓抑
咁咪去其他地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞