其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
安省方便少少既apartment兩房大概咩價位?人起香港搵多幾年錢先 依家買定樓稅貴唔貴?
安省好大架喎 淨係大多倫多地區樓價都差好遠 點講 平均就130萬加紙 都好撚癲 上年升咗3成

不過係啲house升得勁 你揀返Downtown 2房condon大概只係70-100萬 都有6-700呎(唔係香港啲發水樓)

住遠啲揸車返工既話60-70萬左右唔少成千呎2房
Condo買左每年d稅勁唔勁?我frd起美國買左樓,佢話買果野平,但每年交稅都幾金下
屌, 好想嚟
啱呀,你講得好啱,我十分之同意你嘅講法,多謝你嘅意見~~~
唱k平好撚多
睇戲同香港差唔多
打下機煲下劇每日煮3餐 食完飯落公園河邊行下 都唔知悶啲乜 仲未計返工/返學
英國就大把選擇 倫敦以外都唔貴 倫敦都睇地區
完全同意
雖然唔敢肯定今次咁多香港人去會唔會炒到啲樓貴好多,但係現階段就算曼城/伯明翰等等啲樓價都合理
點都好過加拿大好多 不過加拿大啲house真心靚好多 麻麻地英國啲house 同埋加拿大乾淨啲冇咁朝濕
你呢類係其中一類 其他包括逃稅 打份不相符既工 報假數 特別係走法律罅果班
更仆街咪就係坐撚完衰撚咗 告返當地政府果班仆街囉
唔撚係呀?有冇常識架?係個別接歡迎地市 呢D例子好多 所以先話佢地搞串個party 有D人更因此以此標籤港人
一個半個都算 一旦多到唔正常 人地就要做野
現在係迫到人地要畫公仔畫出腸 香港唔報導 唔代表冇發生呀
否則就唔會明明放寬 都要收緊喇 有D真係好似本港D難移民咁
我朋友更係其中一個受害者 佢好心幫人 點知連累到佢
D自私既行為 同想移民既理由差之千里
我想問你 有呢類諗法 係咪當果班移民官係傻架?
課金唔代表大撚晒 都要睇情況架
但有班人課金冇回報 真係發咗癲 果班咪玩撚串個party囉
你係個官見撚到個有錢讀HKU 走黎講到自己有幾想移民 但黎讀鳩張最平既垃圾diploma
兩公婆移民前做緊野 抵達後期間更唔做野 唔係以為咁就叫做課咗金嘛?
邊個話課金包生仔架?移民agent?申請海外進修時個agent?
咁如果衰咗 你可以去屌鳩條友
倒讀唔係唔得 但當人人都倒讀 就好有問題
佢冇老點你 有成功既例子 但失敗例子都有
最重要係移民傾向 呢關你過唔到 課再多都冇用
你係把關果個 收唔收呢D冇心投資既移民先?
如你個職責係把關 則收D有potential既人 為國家增添收入、人才
一睇申請人個background就知道係唔係冇錢 咁一大班人個個都以最低消費黎沖閘 你係當地政府你會點做?
真係好多呢D例子 你唔講出黎 我本來都唔想講出口
一個人去移民 都未對當地有貢獻 已走縮骨數
有D更返份垃圾工 扮自己有心係果行發展
大佬 有D接受過高等教育 移民前係香港返緊份高薪 傻既都知你想HEA過關喇
如前Banker走去做理髮員或sales或甚至做freelance 你點說股人地?
有D人戇鳩到寫話自己畢業後會申請Stream A取得身份 係咪傻架?
如果我係批果個 第一時間reject呢類
有D人申請Stream B 佢D英文好好 唔似搵唔到工果隻 但搵份HEA工 呢D隨時被拒簽
去到人地個地方就即刻係咁 你覺唔覺得條友玩野先?
當中有D仆街更博取同情 以同為香港人求介紹
點知最後原來係黎騙取求職記錄(Stream B特別多呢類仆街) 有D更返一陣就唔返 因為移民監要求係居住夠 但你咪即係玩野囉
Stream B費用平 而且因平身non-local不易搵工 多從事服務性質行業 有D人當係一個HEA live既好藉口
有朋友介紹過人去返工 對方話開支唔平衡 幫佢鋪晒路 點知原來黎玩野
間公司會點諗?幫手果個會點諗?
仲要搞到以為係佢既人 因係佢介紹條仆街去返工
咁你叫其他港人仲點幫你 畀個人知道佢幫過幾個呢D例子 佢都有風險架 點知你係咪蛇頭
你試下介紹個港人去返工 點知佢成日玩失蹤 博炒果隻
佢讀張垃圾diploma 或甚至返下工轉下工等夠期 你入籍或準入籍 D local知道後會點睇你?
如果係係其中一個既佢監護人 你會有乜感受先?
你係個移民官 你收唔收先?
其他正常入籍既港人 又會被人點睇先?
如果做唔返本行
過到去讀個Diploma做藍領又點睇?
有錢到一個程度係
有錢 危急嘅 有香港人返香港醫 有人去美國 但講真你人生路不熟 唔係話你想過就過 睇醫生係一件好燒錢嘅事 頂級嘅醫院 一流嘅醫療 就算有錢d 嘅人
都好容易洗哂 仲要講緊你離鄉別井去第二個地方醫 洗費唔係講笑

當然啦 又要睇下你係咩病痛 係咪一次性 好快搞掂或者識得人 咁又另外一回事
大佬 人地生活得唔錯, 講自己生活出嚟都唔得
最多你咪話人幸存者偏差啫
咁如果有人喺外國撈得好掂 唔通都要話好慘
離鄉別井 乜乜柒柒 咁先啱你心意呀?

本身每個人移民決定, 能力同際遇都可以好大變數㗎啦
人地都係講自身經歷 俾人參考啫
加拿大同澳洲無論係House/Apartment嘅質素都好過英國好多, 住都住得大好多
社區環境都靚好多 加澳真係好liveable
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞