其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
以我觀察,加拿大唔適合想發達人士。
過去讀書
住過四 五年 表示
為生活 唔會差過香港
全球發展地方中奴工權益最差、工時最長、最唔work-life balance

空氣差、路逼、綠化少公園少、屋細空間細、節奏快人閪

真係好好住
其實都要講你住邊既,溫哥華話就話成日落雨,但唔潮濕,好過香港on9回南天
啲人冇frd咪悶
識揀一定揀啲一線尾城市 樓價租金平好多
咁澳洲都有痴線佬
其實澳洲又好加拿大又好, 大城市一定有啲治安特別差嘅區,唔好住嗰啲區基本上成個治安水平絕對可以接受,相比來講澳洲加拿大反而冇英國咁雜
喺外國過得好慘工時咁短咁早返到屋企日日鳩揈揈
加拿大好正喎
悶係因為你冇frd 或者冇錢

香港有既野 喱度都有
喱度有得玩既野 香港冇
加拿大絕對適合連登班濕凍撚
你對自己咁冇信心就算
搭單問如果有worker經驗+工程師牌做唔做得返本行
落雨濕凍不了
都係落雪好啲
有細路既話加拿大教育的確會比香港好
但你要諗下20-35歲呢個年齡層有幾多個人會中意簡樸生活,淨係港姐華姐一年都大把CBC回流係有佢既原因
其實英美作為華人如果你唔係超有料到都未必搵得比加拿大多

想有少少專業就可以搵大錢真係得香港做到,一個人如果覺得金錢/物質主義係最重要嘅話都係唔太適合移民
係香港唔洗評論都知道係香港生活唔係幾好
好多人話 加拿大公司 好睇 你有冇加拿大工作經驗。外地工作經驗好難國際電話phone call verify。

未必做得番本行,即使做到,可能要補番個diploma/degree,同埋人工可能低好多。
加拿大多野玩?
Shit。我真係金錢主義

但Stream A/B 時間 2026/08 就停

想走。

我想問如果另一半唔係香港人,我拎到PR。佢可唔可以都黎加拿大?
小弟完全係咁諗都係用4年時間買本passport,不過可能到時又適應咗加拿大生活,未必會返香港。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞