其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
唔係話唔得,不過個人會好頹
basement係咪真係好惡住
唔少巴打講到好恐怖
Walmart 有隻叫 Great Value ,類似百佳惠康牌個啲比一般個啲牌子會平啲。
你講得啱!

香港仲有大把機會,你好好努力爭取
呢個真,唔係政治環境或小朋友真係未必走
我都想知
又話有好多蟲 又潮濕咁樣
唔岩聽? 身邊識好多人都係加拿大移民二代,唔返去既原因都係覺得悶同埋工作機會少,你可以話佢地拎住passport講風涼話,但呢個係事實。
有咩工唔洗專業 但又易入行可以學住做
蟲一方面
而且可以google 氡氣
我都覺得有passport 後生仔應該要返香港博下。此終香港機會多。
有睇過youtuber未買到樓就跟屋企人住住basement
佢又好似好滿足有自己小天地無咩complaint
其實撇除政治,上面班人係香港受過乜野苦難 其實香港幾好住,去旅行又方便
你太天真可愛

可以預見:

你唔攪症痔, 症痔會攪你, 直至你同流合汚
我本身住美國,聽完佢講好多嗰啲所謂原因,我覺得好多地方都係咁。

文化唔同:你去人地國家仲講自己文化做乜?如果咁鍾意自己地方咁做乜要移民?
天氣差:香港其實都成日落雨。老實講你移民都唔撚係因為天氣架啦
搵工,認證:真心想問,有咩國家,包括香港會認可未聽過嘅學校?搵工都會睇你學歷。你可以到時候再係local school進修
稅高:其實歐洲稅都好高,有啲都要成40%+ 稅高國家通常係社會主義,所以做左公民,福利比較多,例如返學唔使錢,讀大學平啲,醫療平啲等等
醫療要比錢:我其實覺得好on9。醫生本來就係貴,每個國家都係,睇你點cover個cost咁解。我住美國係無比咁多稅呀,但保險一個月$600-$800 USD一家人。每次打個針呀,睇個醫生都要再比$30-$300不等。

總結,每個國家都有問題,移民一定會遇到以上幾個問題。所以到最後其實係咪要問返自己點解要移民?香港最大問題都唔係上面嗰啲,而係政治上嘅問題,言論自由收窄,同大陸夾硬融合。

仲有住屋問題導致社會流動細左: 香港稅係好撚低呀,但最後啲錢去左邊?供樓租樓囉。
絲打你自己一個? 屋企人係香港?
有人選擇移民,亦都有人選擇回流香港, 兩邊都有優缺點,無話邊面完美。先前已有人詳盡講出黎,就唔再講。 見隔離bno移民嗰啲淨係識講港共點點點,仲留係到做乜,真係小學雞到爆。
你人生勝利組黎

又FAANG,又有加拿大local女朋友
咁鐘意大灣區無計喇
薯平既話real canadian super store 出品既no name 牌都好好食又平
大灣區咁危險咁你走左未啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞