其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
供樓 = own
5M cant buy 2bed
why低稅假狗
at least gas/electricity much cheaper
ching 好多都講得啱
不過
冬天4點日落你唔講
睇完醫生啲藥要自己俾錢又唔講
安份打工交税點會算係玩爛
stream B都無限要返office先得
打藍領就唔係工咩
點會係做臭自己個名
很多人做倉
stream B不限工種喎
玩爛應該係講走漏洞/假聲明嗰啲
manager do warehouse job ya you can say there is no requirement
doing alrdy

check out fb group, all talking about how to fulfill req using lesat effort
nth wrong with warehouse job at all
dunno u what
其實係黨報式鳩屌引戰/有心討論 大家都識分嘅
from professional role to warehouse for owp stream b
溫哥華就收返埋啦
JM9
其實我唔係好明
我諗好多行stream b過去既人好多係香港既工都係穩定同收入算係維持到生活娛樂支出
個個都一定會想過到去搵返係香港同grade同行啦
但咁樣又比人話唔踏實唔肯由低做起之類
好啦認命啦都知自己唔會夠local爭又未係極有料好pro
過到去轉行囉咩都做啦
但又比人屌咩影衰香港人玩爛制度
咁究竟點先叫做正確地行stream b拎pr
ask Canada
ching好有勇氣講加拿大啲負面嘢
須知道喺連登唔可以話加拿大有缺點
加拿大係天堂零瑕疵
香港就衰過非洲第三世界

連登仔個邏輯係
唱衰加拿大 = 鍾意香港支持正苦 = 應該返大灣區發展

成班一係未去過加拿大
一係就啱啱到 仲係對個地方蜜月期
Ching介唔介意分享你背景
驚過到去倉都唔肯請我
我連做office admin都唔敢奢求
其實轉行有咩問題
你香港做A 又唔代表加國A行業一樣咁大需求
加國B業發展好要人手/ C業發展好
咁你唔介意試吓, 點解會係"玩爛個制度"
其實多倫多都冇呢個問題

我諗加拿大冇邊幾個城市會零下30-40度得嚟而啲雪上到膝頭
魁省東北部 拉布拉多個別小鎮或者有機會咁
冇錢冇技能就真係唔好嚟加拿大,人工低稅高生活成本高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞