其實加拿大係咪真係咁好?

1001 回覆
30 Like 425 Dislike
IT
好多人都係留好耐仲未有passport 好正常😂
哈哈 大家都係交流下
建議攞到PR 先買樓因為新移民有貸款優惠 優惠期限好似係攞到PR個日開始計五年

一百萬加紙以下嘅樓 只要有35%首期加兩年現金供款銀行就唔睇信用度同壓力測試而借錢 一百萬以上我唔太清楚

本地人比較難借錢因為只能借到年薪四到六倍 加上好似係以5%利息為基礎做壓力測試

如果有錯請更正
xianggang而家都好似冇得唱K,neway執撚咗,未執嗰啲冇打夠十支針都唔俾入(好似係)
以前讀書個陣合租過 啲人煮完飯又唔洗碗 成日偷紙巾 又嘈 好辛苦

岀左去做野之後 自己住好啲 個人都精神啲
有啲錢唔慳得
加拿大好唔好我就唔識答

不過支那共匪国xianggang就一定唔好,完
趁兩老仲有能力照顧自己,去拎左pr先。返黎照顧兩老終老,再永遠移民。
唔係好明,做左30年野都無儲錢要走番香港做野?
邊度買到魚?

菜同生果應該唔使諗
估唔到呢個post 一反連登傳統,竟然會有咁多正常討論

睇到大家用唔同角度去諗野的確有擴闊自己思維,而唔係下下好似d 移民撚咁淨係識用emotion 黎諗野
你搬去大灣區都要重新嚟過
同你感受差唔多,嚟咗溫哥華九年
加拿大稅率好高 然後屋租等等開支 一年儲唔到幾多,想賺錢留香港,退休加拿大
J-town 間魚舖
有賣大葉,原個柚子,食魚生d 花仔 ,紅たで,新鮮原條 wasabi
隔離賣日本和牛
去美國唔駛簽證已經好大原因
去台灣直入乜都唔駛搞
仲有可以 TN visa 去美國做嘢
賣咗屋轉做condo/apartment已經多咗最少幾十萬加幣 cash....

華人一定係早早供完間屋。

“呢幾年唔到食” 唔通生意失敗連樓都貼埋落去?
加拿大 就係餓你又餓唔死 你想彈又彈唔起
你好絲打 做邊行
冇朋友親人呢個都其實會homesick
食飯個到d 開支有冇可能咁平
我最平食一個月都要一千蚊
成個加拿大無討論空間, 講緊大城市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞