護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
巴打點睇依2隻卸妝產品?
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_4155287769.html

http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_5fe7139763.html

(1) 唔識睇日文
(2) 用好多順滑的野 用落去係幾開心
卸妝力未必夠強

(2) 同埋我唔鐘意paraben

(1)http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_223c62427.html
有英文呀巴打
士多啤梨鼻點搞
試過鼻貼果啲痴到好多野出黎,
不過痴完啲毛孔都係咁,
仲係士多啤梨

睇上面

係咪水楊酸 維他命A+B果個?
維他命係一粒粒食果啲?
求推介
膠原蛋白係咪份子太大其實護膚品無必要落佢?聲稱有細份子既膠原蛋白係咪真係落到皮膚底層?
同埋膠原蛋白好易生菌防腐要做得好勁係咪真?

點睇呢隻抗老面霜
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_6626291148.html
好似好多問題
士多啤梨鼻點搞
不過痴完啲毛孔都係咁,
仲係士多啤梨

睇上面

維他命係一粒粒食果啲?
求推介

同問,水楊酸同B3 可唔可以一齊用?
有水楊酸 B3 同維C, 但維C 又唔可以同B3 一齊用,係咪應該朝早B3 夜晚維C? 咁水楊酸又應該點用?
唔該巴打
Hello 想問下點睇gamila secret 手工皂?

同混合油性皮膚係咪都推薦用品木宣言隻卸妝油?時不時會生d小暗粒 懷疑同卸妝唔乾淨有關 而家用緊DHC

巴打
我係混合性皮膚
易出油又乾

想問買高嶺土泥 定 綠泥 岩我?
我對好多防曬都敏感
但又怕曬黑
想問下依隻防曬配方咁簡單防曬夠唔夠力?
謝謝
http://www.iherb.com/pr/21363?

簡單的防曬
通常好笠

同埋zinc oxide 無coat 過

巴打 油性皮膚 物理防曬既話可以有咩選擇

paula choice
幸福肌

兩隻日常用ok

thanks bro
兩隻都SPF30 moisturiser, 邊隻好啲?混合偏油,皮膚算乾淨,少少紅印,一星期三四日會化淡妝(Foundation + 少少concealer) thanks

https://www.paulaschoice.co.uk/clear-ultra-light-daily-hydrating-fluid-spf-30-m6130.html?dwvar_m6130_size=fullsize&cgid=skin-care

https://www.paulaschoice.co.uk/skin-balancing-ultra-sheer-daily-defense-spf-30-m1560.html?dwvar_m1560_size=fullsize&cgid=skin-care
btw呢2隻可直接當防曬用?Moisturiser會唔會溝薄左防曬功效
hi 巴打 我油性肌膚 毛孔大同塊面好油 尤其是個鼻同埋好多黑頭 點先令到黑頭減少同塊面冇咁多油同埋毛孔變返細 sor for 1999
你好巴打
我塊面D暗瘡一退左發炎又喺附近生多粒 週而復始咁無停過...
請問有咩好用既去暗瘡產品推介?

暗紅印我依家都搽緊維C 如果想佢退快D係咪加埋水楊酸(?)一齊用會好D? 好似退得好慢咁......

唔該巴打!!!!!
巴打我係超級敏感皮膚 用錯少少都會生敏感粒
之前用左好多去角質都中左伏 有咩係岩我去角質用?
擠係下爬暗粒擠損左有疤痕有冇辦法
4GO 巴打 點睇幸福肌新出個隻控油同收毛孔精華?
入面油既成分會唔會令到塊面更加油(eg迷迭香精油,薄荷精油)?
我本身一搽有保濕成分既野就會出油,e兩隻適唔適合我?(見佢寫有好多保濕用途既成份)

油不得你保濕精華露:
主效能成分:Yeast Extract(酵母提取物)、 Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut) Seed Extract(七葉樹提取物)、Biotin(維生素H ) 、Bacopa Monniera Extract(假馬齒莧萃取物。舒緩&護膚)、Salicin(水楊苷。淨化角質)、Paeonol(牡丹酚。舒緩)、Vitamin B3(維生素B3。調理油肌)、Vitamin B6(維生素B6。調理油肌)、Sodium PCA (保濕成分)、D-Panthenol(維生素原B5。護膚)、Trimethyl Glycine(甜菜碱。保濕)、Dipotassium Glycyrrhizinate(甘草酸二鉀。護膚)、Allantoin(尿囊素。護膚)、o-Cymen-5-ol(繖花醇。抗菌)、Pepperment Essential Oil(薄荷精油。清新舒緩)、Rosemary Essential Oil(迷迭香精油。調理舒緩)

不再孔慌保濕精華露
主效能成分:Mushroom Extract (蘑菇萃取。毛孔緊緻)、Hydrolyzed Opuntia Ficus-indica Flower Extract(水解大綠仙人掌花萃取。去角質)、Hydrolyzed Lupine Protein(水解羽扇豆蛋白。舒緩&保濕)、Vitamin B3(維生素B3。調理油肌)、Vitamin B6(維生素B3。調理油肌)、Paeonol(牡丹酚。舒緩)、Mandelic Acid(扁桃酸。去角質)、Sodium PCA (保濕成分)、D-Panthenol(維生素原B5。護膚)

唔該巴打
4GO 巴打 點睇幸福肌新出個隻控油同收毛孔精華?
入面油既成分會唔會令到塊面更加油(eg迷迭香精油,薄荷精油)?
我本身一搽有保濕成分既野就會出油,e兩隻適唔適合我?(見佢寫有好多保濕用途既成份)

油不得你保濕精華露:
主效能成分:Yeast Extract(酵母提取物)、 Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut) Seed Extract(七葉樹提取物)、Biotin(維生素H ) 、Bacopa Monniera Extract(假馬齒莧萃取物。舒緩&護膚)、Salicin(水楊苷。淨化角質)、Paeonol(牡丹酚。舒緩)、Vitamin B3(維生素B3。調理油肌)、Vitamin B6(維生素B6。調理油肌)、Sodium PCA (保濕成分)、D-Panthenol(維生素原B5。護膚)、Trimethyl Glycine(甜菜碱。保濕)、Dipotassium Glycyrrhizinate(甘草酸二鉀。護膚)、Allantoin(尿囊素。護膚)、o-Cymen-5-ol(繖花醇。抗菌)、Pepperment Essential Oil(薄荷精油。清新舒緩)、Rosemary Essential Oil(迷迭香精油。調理舒緩)

不再孔慌保濕精華露
主效能成分:Mushroom Extract (蘑菇萃取。毛孔緊緻)、Hydrolyzed Opuntia Ficus-indica Flower Extract(水解大綠仙人掌花萃取。去角質)、Hydrolyzed Lupine Protein(水解羽扇豆蛋白。舒緩&保濕)、Vitamin B3(維生素B3。調理油肌)、Vitamin B6(維生素B3。調理油肌)、Paeonol(牡丹酚。舒緩)、Mandelic Acid(扁桃酸。去角質)、Sodium PCA (保濕成分)、D-Panthenol(維生素原B5。護膚)

唔該巴打

主要係依靠用酸去除表面角質達至快速功效令毛孔睇落去細左
再用維他命B3去做長期功效

最快解決的方法一定會係睇醫生
西醫一定係最快解決呢一次暗瘡爆發的方法
A酸有副作用 你可以諮詢醫生
我相信你搵個好醫生問清潔好多野都會明白晒
至於我明白好多人想靠護膚品去解決到就算
但大部分用落的錢同睇次醫生差不多
護膚品只係一個手段去輔助醫生的治療
例如覺我A酸會乾就補濕
擠係下爬暗粒擠損左有疤痕有冇辦法

維他命C
巴打我係超級敏感皮膚 用錯少少都會生敏感粒
之前用左好多去角質都中左伏 有咩係岩我去角質用?

非酸非物理性去角質類
註 : 益生菌類去角質功效成疑
你好巴打
我塊面D暗瘡一退左發炎又喺附近生多粒 週而復始咁無停過...
請問有咩好用既去暗瘡產品推介?

暗紅印我依家都搽緊維C 如果想佢退快D係咪加埋水楊酸(?)一齊用會好D? 好似退得好慢咁......

唔該巴打!!!!!

你要用防曬抗敏同抗氧化

水楊酸可以幫手
但唔係重點
hi 巴打 我油性肌膚 毛孔大同塊面好油 尤其是個鼻同埋好多黑頭 點先令到黑頭減少同塊面冇咁多油同埋毛孔變返細 sor for 1999

上面答過 自己睇返
我對好多防曬都敏感
但又怕曬黑
想問下依隻防曬配方咁簡單防曬夠唔夠力?
謝謝
http://www.iherb.com/pr/21363?

簡單的防曬
通常好笠

同埋zinc oxide 無coat 過

巴打 油性皮膚 物理防曬既話可以有咩選擇

paula choice
幸福肌

兩隻日常用ok

thanks bro
兩隻都SPF30 moisturiser, 邊隻好啲?混合偏油,皮膚算乾淨,少少紅印,一星期三四日會化淡妝(Foundation + 少少concealer) thanks

https://www.paulaschoice.co.uk/clear-ultra-light-daily-hydrating-fluid-spf-30-m6130.html?dwvar_m6130_size=fullsize&cgid=skin-care

https://www.paulaschoice.co.uk/skin-balancing-ultra-sheer-daily-defense-spf-30-m1560.html?dwvar_m1560_size=fullsize&cgid=skin-care
btw呢2隻可直接當防曬用?Moisturiser會唔會溝薄左防曬功效

唔係呀 我建議個隻係藍色的 60ml
之後得zinc oxide做防曬成分 唔記得12/13%左右

防曬可唔可以當moisturiser 可以呀
同埋物理防曬一般而家同底妝無乜分別
巴打
我係混合性皮膚
易出油又乾

想問買高嶺土泥 定 綠泥 岩我?

無乜分別
個人建議綠
不過解決唔到乾油問題
Hello 想問下點睇gamila secret 手工皂?

同混合油性皮膚係咪都推薦用品木宣言隻卸妝油?時不時會生d小暗粒 懷疑同卸妝唔乾淨有關 而家用緊DHC

一舊皂
就係咁簡單
清潔 完

你可以試下的 一般清乾淨D乳化好D就唔會有事
士多啤梨鼻點搞
不過痴完啲毛孔都係咁,
仲係士多啤梨

睇上面

維他命係一粒粒食果啲?
求推介

同問,水楊酸同B3 可唔可以一齊用?
有水楊酸 B3 同維C, 但維C 又唔可以同B3 一齊用,係咪應該朝早B3 夜晚維C? 咁水楊酸又應該點用?
唔該巴打

唔可以
維C單指(L-ascorbic acid)
將維C同水楊酸係朝早用
膠原蛋白係咪份子太大其實護膚品無必要落佢?聲稱有細份子既膠原蛋白係咪真係落到皮膚底層?
同埋膠原蛋白好易生菌防腐要做得好勁係咪真?

點睇呢隻抗老面霜
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_6626291148.html
好似好多問題

唔係 護膚品落佢有保濕效果
細分子的膠原蛋白一般都有2000Da
大部分營養成分都會加重防腐系統的壓力 唔單指膠原蛋白
有部分醇類同吸濕成分會有幫助防腐系統

應該做唔到抗老
單純一個補水保濕面霜
士多啤梨鼻點搞
不過痴完啲毛孔都係咁,
仲係士多啤梨

睇上面

維他命係一粒粒食果啲?
求推介

有D原料公司賣出去個堆會係用一般營養補充劑個堆再轉售去護膚品公司到
有D單純出黎做護膚品生意

我主要都係講呢幾樣
涷膜個D算係即效方式 唔係預防方式
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞