護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
巴打話冇乾到出油呢件事 咁點解我混皮坐冷氣房feel到2邊面好乾時t位就會爆油?但如果冷氣唔太勁唔feel到面乾 t位出油量又正常

要睇下你有冇化妝、用任何護膚品

同埋有時感覺呢樣野好主觀

唔好再用呢d喇 一開始用就會覺得滑左好好用 其實只會整壞本來既保護層
之前唔識野亂用 用左藍色果隻1.5支 搞到d黑頭愈黎愈衰 成塊面勁乾同敏感用乜都紅哂起粒粒

唔係掛
之前皮膚炎出瘡留哂印,聽人講用磨砂膏清走污穢野,美溶液先入到皮膚入面,唔係架咩

咩去角質會吸收D 唔去角質會死咁誇張 呢D商家吹奏出黎
用呢D物理性咁高既 會磨傷哂D皮嫁 鼻貼啊果D都係
呢隻仲要係洗面黎日日早晚用 真係自殺
果時我用之前係油性+唔會敏感變到乾到PK+勁敏感
搞到要查哂三步曲+乳霜再+油 再瘋狂面膜

睇睇下YOUTBE有人介紹輕鬆美膚呢個PAGE 先知出哂事
之後用Epionce洗面+酸先慢慢好番(用其他溫和既洗面我諗都得)

呢D害人物品係就係用完之後 馬上有明顯分別 但都係假像
用酸 慢慢用時間搞先係真理

講多樣 本來由冇黑頭 貪玩用屋企人D鼻貼 惡夢就開始了

咁點先可以去到印

用維C啦 仲有上面巴打講既其他美白元素
要去印既話就唔好買喜咩疤果D哂錢喇 用維C果D係最有效
都可以用埋 杜鵑酸
同要防曬
間中用下酸去角質係可以間接淡化印 因為快左代謝同粉刺 減少新印既出現

用過起馬10支喜咩疤果D (美國果隻係最有用)
因為本身有凸疤要查 順手查埋D印到 都係冇效果 之後用維C就 爽YY
唔係樂敦CC果隻..查過一支都冇用 但最後得番少少拎黎局部敷好有用
之後已經轉左其他 PS仲搵緊其他維C

我有用維C呀,用k字頭果隻同另一隻維C
用下酸去角質,即係用乜酸?有冇咩產品睇睇

其實巴打關於去印已經講左好多好多次
不如試下追post?

廠商係設計配方時應該已經考慮配方滲透問題
而唔係通過用家自行去角質加強效果

我個人唔讚成為護膚品吸收更多而去角質
你角質邊有咁多比你去
SORRY 呀
上星期好多野做無時間覆
有2樣暗瘡肌產品,無full ingredients list 得主要成份邊樣好啲?
face milk同moisture gel
face milk: salicylic acid, cetostearyl alcohol, triethanolamine
moisture gel: triethanolamine, edetate

巴打
有2樣暗瘡肌產品,無full ingredients list 得主要成份邊樣好啲?
face milk同moisture gel
face milk: salicylic acid, cetostearyl alcohol, triethanolamine
moisture gel: triethanolamine, edetate

巴打

你比得太少資料
幫唔到你
eye cream用含維他命A定維他命K比較好?

要睇你向邊方面
A係抗老上面比較有用
K雖然係護膚品界話可以對抗黑眼圈
但其實當初做的研究未必係單用維K就做出黎
所以可以打折

抗老既意思係咪即係可以抗紋?
fu完花水 要隔幾耐再搽保濕

巴打點睇呢支野嘅成分
4go巴點解呢個同幸福肌有少少似嘅台灣牌子?
https://shop.ezskin.com.tw

仲有呢d product
4go巴點呢個同幸福肌有少少似嘅台灣牌子?

4go巴點呢個同幸福肌有少少似嘅台灣牌子?

我個人幾反對用propylene glycol
始終propanediol 比佢刺激性低d

佢支痘痘膠 我個人好by個2隻中藥提取成分同桃拓酚 因為我都儲緊錢買
不過防腐劑上面比幸福肌弱

巴打點睇呢支野嘅成分

太「化學」

等佢摸上去無水滴滴
點睇呢個面霜既成份
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_8cc033875.html

無特別
乳化劑選用可以再貼近少少新時代
eye cream用含維他命A定維他命K比較好?

要睇你向邊方面
A係抗老上面比較有用
K雖然係護膚品界話可以對抗黑眼圈
但其實當初做的研究未必係單用維K就做出黎
所以可以打折

抗老既意思係咪即係可以抗紋?

都可以咁講的
*[b][/⼃

等佢摸上去無水滴滴

等乾哂定少濕好

雖然我唔鐘意Loreal Group
但佢旗下長青左十幾年個支CEF精華的配方真係Excellent的
由呢個方向搵啦
好多唔係Loreal Group的選擇

同埋Bio-oil=~ mineral oil

可唔可以講係邊枝
上面太長我廢事再覆
唔該哂巴打
另外想問去黑頭 見你前面話可以用維A /酸類產品
有無話日頭定夜晚用好?

之前我買過枝toner有蘋果醋成分(諗住可以溫和啲去角質)
但噴上面之後拿拿地 同小小紅
跟住我就停用左 定拿係正常?
成份: Water, hamamelis virginiana (witch hazel) flower distillate, aloe barbadensis( aloe leaf) juice , glycerin , sodium lactate(lactic acid derived), radish root ferment filtrate,acetic acid( organic apple cider vinegar), fucus vesiculosis (seaweed ) extract, hamamelis virginiana(witch hazel ) extract , tocopherol (vitamin e)
上面太長我廢事再覆
唔該哂巴打
另外想問去黑頭 見你前面話可以用維A /酸類產品
有無話日頭定夜晚用好?

之前我買過枝toner有蘋果醋成分(諗住可以溫和啲去角質)
但噴上面之後拿拿地 同小小紅
跟住我就停用左 定拿係正常?
成份: Water, hamamelis virginiana (witch hazel) flower distillate, aloe barbadensis( aloe leaf) juice , glycerin , sodium lactate(lactic acid derived), radish root ferment filtrate,acetic acid( organic apple cider vinegar), fucus vesiculosis (seaweed ) extract, hamamelis virginiana(witch hazel ) extract , tocopherol (vitamin e)

成分表唔齊BO
維E油溶性 一定有落乳化劑
不過呢 建議你買返D真係識做果酸同水楊酸的產品
呢隻係唔係賣天然
但成分落去有點兒賣過火
始終你要做到有效的酸 果酸都要>2%/5%
水楊酸都要>0.5/1.5%

雖然我唔鐘意Loreal Group
但佢旗下長青左十幾年個支CEF精華的配方真係Excellent的
由呢個方向搵啦
好多唔係Loreal Group的選擇

同埋Bio-oil=~ mineral oil

可唔可以講係邊枝

我搵到唔洗咁煩

等佢摸上去無水滴滴

等乾哂定少濕好

其實就唔係好講究的我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞