護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike

維他命C、維他命B、傳明酸呢類
同面部處理方式一樣
仲有抗氧化同防曬
其實想問依個問題好久
就喺眼霜應該點揀?
由細到大都有好大嘅黑眼圈,唔知仲有冇得救
而家用緊lab series 嘅眼霜,用咗幾個月都feel唔到有咩分別
好似仲變得越來越乾

黑眼圈要睇咩問題形成
一般香港人都係mix
鼻的問題又會引發黑眼圈
而護膚品可以解決的得色素型
而可以舒緩的 (極輕微) 就得 血管顏色

簡單黎講 唔好太寄望有咩效果
至於乾 可能係酒精呢類野掛 唔清楚
個鼻d黑頭 走米可以點搞

仲有面同鼻既毛孔可以點收細?

水楊酸、維他命A+B
每次一笑,眼尾紋同鼻骨T字位鄒紋就顯哂出黎
可以點樣收緊d皮膚或者減淡鄒紋

收緊唔好幻想太多
99%都係用膠去支撐拉提效果
減淡皺紋 維他命A、B、C、胜肽都有相關效果
維C、胜肽好食配方 A同B還好
想問下油性膚質,但清極都清唔到鼻既黑頭,可以用咩產品解決

拉上去睇 有答過
面頰紅點算

搞清楚咩問題先
一般建議先用德甘純露
想問下點樣可以改善/ 消滅暗粒
我係混油肌 兩邊面比較紅
額頭同鼻比較多暗粒化妝個時浮曬上黎好明顯
早兩日去做facial叫我做海藻矽針又叫我唔好用果酸因為我皮膚薄
仲係學生覺得海藻矽針都幾貴
請指教

果酸會令到角質層變薄係岩
但亦都係佢的功能,因為本身設計出黎就係咁
佢唔會令真皮層變薄 什至會變厚 只要濃度高
而海藻矽針只會比一般的家用果酸更令角質層變薄
因為效果好強
但效果咁強的去角質我個人係唔建議用

海藻矽針會係用個下令到皮膚好正好滑 但當角質層又回復正常時
你所見D暗粒會出返黎
所以日常的保養唔需要用海藻矽針
而極端的保養更加唔需要 你要做係搵醫生做濃度高的果酸
無論係邊種都唔關海藻矽針事

至於日常上(護膚品)可以舒緩暗粒 — 維他命A、B、水楊酸、泥MASK
混合性偏乾
平時冇用護膚產品
暗瘡唔多,但係皮膚乾
我想完全冇暗瘡同皮膚唔乾
同埋我想皮膚白d
有咩好推介?

巴打

你對護膚品太多幻想
乾可以舒緩到令你皮膚覺得唔乾
呢類都係用下面霜、植物油可以解決下

無暗瘡就算啦,人的飲食、荷爾蒙、天然出現變動的時候
你就會有出暗瘡的機會
內在引發的因素無法由外在由根源解決
最多都係用下維他命A同B 水楊酸呢類令到佢無咁容易出或者無咁容易爆發得太犀利
hi巴打

我每日沖涼會用simple隻洗面 之後搽simple隻light moisturizer
冇化妝冇搞其他護膚
冇搽開防曬 因為好少曬太陽
皮膚ok 好少出暗瘡 應該算係正常皮膚?
唯一問題係 我面頰成日"鞋鞋"地同埋紅 係咪代表太乾? 定係敏感?
我搽完moisturizer之後幾個鐘係會滑咗 但係都係紅紅地
幾個鐘後又"鞋"返
有冇moisturizer可以推薦吓?

唔夠補濕 少D用矽靈的產品

點睇the ordinary嗰枝B5? 想買

checking msds and coa of some ingredients
ans u later

入面的B5少到可能得唔夠1%
當佢單純係一支透明質酸精華就得
比較多唔需要存在係一枝水性補濕精華的精品
例如PEG-40 Hydrogenated Castor Oil
係水溶性的油黎 老實講就對皮膚無咩好處 落去係令你地感覺更保濕
但一般使用上唔需要通過用呢隻達到保濕目的

而由於佢要表達透明質酸的濃度 佢有另外加D增稠劑
Polyacrylate Crosspolymer-6
同時又為左去令配方穩定(加左一堆上述用途不明的成分)再加埋令佢更加好用好質感
再用PPG-26-Buteth-26去修飾配方

同埋有兩點唔太明白
Ethoxydiglycol 落黎的原因 如果係為到滲透 單純的glycol佢都落得唔少種有助滲透防腐 同時係補濕精華用滲透係一件多餘的事 如果係講緊要減少個堆黏度,咁就唔應該搞咁多野。 變相成分多餘咁走出黎。

亦唔太明白點解PH要調去6.5-7.5
suppose 防腐劑佢的使用係無酸性PH限制 一般3-8都OK
係咁的情況 一般都應該調去5.5附近
一黎大家受落 二黎唔洗皮膚自行調節酸鹼
呢個係我睇法
hi巴打

我每日沖涼會用simple隻洗面 之後搽simple隻light moisturizer
冇化妝冇搞其他護膚
唯一問題係 我面頰成日"鞋鞋"地同埋紅 係咪代表太乾? 定係敏感?
我搽完moisturizer之後幾個鐘係會滑咗 但係都係紅紅地
幾個鐘後又"鞋"返

checking msds and coa of some ingredients
ans u later

例如PEG-40 Hydrogenated Castor Oil
係水溶性的油黎 老實講就對皮膚無咩好處 落去係令你地感覺更保濕

同時又為左去令配方穩定(加左一堆上述用途不明的成分)再加埋令佢更加好用好質感

同埋有兩點唔太明白
Ethoxydiglycol 落黎的原因 如果係為到滲透 單純的glycol佢都落得唔少種有助滲透防腐 同時係補濕精華用滲透係一件多餘的事 如果係講緊要減少個堆黏度,咁就唔應該搞咁多野。 變相成分多餘咁走出黎。

suppose 防腐劑佢的使用係無酸性PH限制 一般3-8都OK
呢個係我睇法

好多化學名唔識
咁類似既保濕產品有冇推薦
唔該晒巴打,答得好仔細
我仲有一個疑問,
就係其實市面好多保濕面膜係敷十五分鐘到,然後洗走再做返日常護膚程序

但其實啲面膜單單係面上停留十幾分鐘真係會起到作用咩?
呢個係我多年既疑問
Hi 巴打
我係混合性肌膚,T字位特別油,其他部分正常
請問下咩面霜我岩用?之前試過有啲面霜一係就太笠一係唔夠保濕
仲讀緊書 所以最好係平民價啲既!thanks a lot!!!!

err 太空泛啦
你用咩cream會有事都要講低

對我黎講,例同用innisfree green tea seed lotion會有啲笠,用neutrogena water gel 係吸收得好快 ,查完唔太笠,但過一陣t字位就開始出油,兩頰正常 thanks a lot!!!
4go 巴打你好
我想問下點樣介定角質層厚唔厚 需要去角質?
因為事關我有時係無搽任何product嘅情況下 攞手指係可以捽到啲類似老泥嘅嘢出黎

另外我想問皮膚乾是咪會直接導致油分分祕更多?
因為就算宜家係夏天 我塊面仲是可以見到乾紋 但出油就多咗 塊面仲有好多黑頭粉刺同暗瘡(依家仲係青春期) 想問下有咩可以做去改善?

利申 敏感肌

唔該巴打
4go 巴打你好
我想問下點樣介定角質層厚唔厚 需要去角質?
因為事關我有時係無搽任何product嘅情況下 攞手指係可以捽到啲類似老泥嘅嘢出黎

另外我想問皮膚乾是咪會直接導致油分分祕更多?
因為就算宜家係夏天 我塊面仲是可以見到乾紋 但出油就多咗 塊面仲有好多黑頭粉刺同暗瘡(依家仲係青春期) 想問下有咩可以做去改善?

利申 敏感肌

唔該巴打

2個可能性
(1) 皮膚乾同油的位唔係一致的
假設你鼻會出多D油 面頰會少D油 已經係一個例子
油脂分泌取決於皮脂腺 唔係水分
天氣溫度高低同樣會影響你皮膚感受的油
所以有人可能今日好油聽日好乾都唔出奇
又例如我自己右邊蘋果肌位置係比較乾一樣
(2) 外油內乾
情況就睇返對上 點解決都睇返對上

至於老泥方面
(1) 你之前用過的product 太多膠/增稠劑 OR 佢有膠/增稠劑 但最重要係可能你洗面的時候洗得唔乾淨
一般可以試下用毛巾去洗面 但記得要長期通風乾身 // 我記得有D毛巾比較薄或者叫做好似無咁易生菌 (anyway我無留意)
(2) 通常你面上面的老泥唔會係角質,因為你有定期清潔,但你捽老泥會捽埋角質

至於角質厚唔厚問題
應該調返轉問 係你幾時需要去角質 因為驚角質過薄
係相同條件下但年齡唔同,只有年齡較高的人的角質代謝先會比較慢
佢地係可以通過定期去角質解決問題 (膚色暗淡、減淡紋路)

但對於一般青春期的人
佢角質代謝都係好正常
但主要的係有2種情況可以自行決定去唔去
(1) 暗瘡、黑頭
呢類酸、維A扮演的角色都幾大,所以可以決定用唔用
(2) 個人需求
想美白想淨白想皮膚好睇D

所以盡量就係 唔好係無了解個人情況下去角質
亦即係我對你條問題的個人意見
唔應該存在一種心態我要定期去角質 因為好厚
而係你確定存有需要係特定位置使用
Hi 巴打
我係混合性肌膚,T字位特別油,其他部分正常
請問下咩面霜我岩用?之前試過有啲面霜一係就太笠一係唔夠保濕
仲讀緊書 所以最好係平民價啲既!thanks a lot!!!!

err 太空泛啦
你用咩cream會有事都要講低

對我黎講,例同用innisfree green tea seed lotion會有啲笠,用neutrogena water gel 係吸收得好快 ,查完唔太笠,但過一陣t字位就開始出油,兩頰正常 thanks a lot!!!

係呢個情況應該係用neutrogena water gel
至於T字位出油 我個人認為係正常 不過你介意的話
買2支 將lotion (suppose係你認為唔會出油?)放鼻gel夜其它位
anyway 唔好過分追求無油係面上的感覺
好多時都係護膚黑科技做成//油脂代謝唔通順做成
唔該晒巴打,答得好仔細
我仲有一個疑問,
就係其實市面好多保濕面膜係敷十五分鐘到,然後洗走再做返日常護膚程序

但其實啲面膜單單係面上停留十幾分鐘真係會起到作用咩?
呢個係我多年既疑問

對於補濕黎講有呀
因為補濕只係針對角質層
只要令佢角質層含水量提高就叫達到功效
你地平時見到個D係皮膚表面之後叮叮叮個D測水針(?)
其實就係表達同樣道理

但係如果係純水分無油分的面膜呢
無油分係表面封閉 或者 滋潤 水分會散失
所以一般單純水面膜就要用油/CREAM 封住D 水
至於cream based mask/有油的面膜
呢類有油 即使用水沖走依舊會殘留部分
所以佢水分散失無咁嚴重
hi巴打

冇化妝冇搞其他護膚
幾個鐘後又"鞋"返

ans u later

同埋有兩點唔太明白

呢個係我睇法

4go巴打 咁你覺得一支透明質酸精華嚟講 以呢個價錢 算唔算都ok?
hi巴打

冇化妝冇搞其他護膚
幾個鐘後又"鞋"返

ans u later

同埋有兩點唔太明白

呢個係我睇法

4go巴打 咁你覺得一支透明質酸精華嚟講 以呢個價錢 算唔算都ok?

the ordinary 嘅b5
我到依家都唔知應該用物理定化學防囇。我本身係油肌,以前會出暗瘡但依家唔再點生,平時都算乾淨。但以前生暗瘡亦係用得防曬最多既時候,依家係英國夏天先要用,變左依家唔敢亂買,怕以前情況再出現 之前用過既UV CUT:
http://www.ratzillacosme.com/sun/curel-uv-lotion-spf50/
http://www.ratzillacosme.com/skin/sofina-beaute-whitening-uv-cut-emulsion-spf50/

想知應該用物理定化學,物理啲人話偏油,化學又怕敏感。同埋有咩歐美牌子既防囇處啱我 咁多年都未搵啱 仲未搵啱變黑人
巴打你好 記得好耐之前都問過你
平時出街t字位出油 會浮粉刺 有乾紋 咁係混合性偏乾?

針對性想問下 咁既膚質點徹底啲去黑頭?(係出面有做果酸煥膚同hydrafacial),但都去唔到好頑固果啲黑頭 另外就係兩邊臉近髮根位摸落去又係特別粗糙咁 應該毛孔問題?係咪都係要多啲去角質

利申番 都易敏感 臉頰位成日泛紅

唔該晒巴打
巴打我應該係乾到出油嗰type
面頰中性,t字位出大量油同時甩皮
可唔可以用油?會唔會出仲多油or塞毛孔?
Muji jojoba oil 點睇,用得過嗎?

同埋之前用過physiogel 既滋潤面霜,雖然lup,但減少甩皮嘅情況
後來用完轉curel ,好廢
建唔建議回購physiogel?

Sorry,問題有d多
用開cnp 黑頭清潔面膜,真係次次敷15分啲黑頭/白頭會真係軟化哂,突哂出黎,而且好軟好易推,唔駛好大力挖,用好多其他凍膜軟膜都做唔到呢個效果,想問下佢邊個成份或原理咁勁,有冇其他野都做到呢個效果
下面係成份表,我上cosdna睇就好多成份都偏安全
1係軟化,2係收毛孔
謝謝
巴打點睇依隻洗面?入面有成分表
https://hk.iherb.com/pr/acure-organics-facial-cleansing-gel-superfruit-chlorella-growth-factor-4-fl-oz-118-ml/36340

如果油肌啱唔啱用?
有冇咩成分你覺得唔好/致敏?
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞