護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
想問下用synergie b3 serum前可唔可以用F牌花水噴面先?
因為之前買個時ba話b3係鹼性 用b3前唔好用出面啲花水,如果唔係會撞 但唔用花水噴濕下先 直接茶serum好似有啲奇怪
之前皮膚敏感,搞到出瘡留哂印同有凹凸,可以點搞

凹凸洞未護膚品可解決 護膚品只可以用二氧化鈦+矽靈令佢唔顯眼
但洗走左就會回復原形
你去睇醫生搞下醫學美容比較實際

紅黑印 如果你係指凸出黎個種係發炎
單純平面暗紅個種就真係紅印
呢類只要防曬+抗氧化/美白 (eg vitamin c)+抗敏就OK
即使你唔理佢 一般一年內可以解決
想快手解決去醫學美容

睇醫生係咪要去專科
之前係發炎所以凸出黎,依家平哂,留咗印
仲有好似咩微血管擴張,有冇得搞
我唔太清楚自己係乾性皮膚定油性皮膚
因為有時都會乾到出油有時又唔會
以前細個生暗倉搞到有凹凸洞同埋紅印
依家兩邊面頰都有泛紅
最想解決凹凸洞同紅印
求賜教

有冇用過外用A酸 有的停左未 停左幾耐?
anyway
凹凸洞未護膚品可解決 護膚品只可以用二氧化鈦+矽靈令佢唔顯眼
但洗走左就會回復原形

紅印 如果你係指凸出黎個種係發炎
呢類只要防曬+抗氧化/美白 (eg vitamin c)+抗敏就OK
想快手解決去醫學美容

泛紅 你去用下純露 (德國洋甘菊)
比多少少水份補濕 油性保濕減少
盡量咁做 睇下情況點
anyway我個人唔by乾到出油呢一套

冇試過外用A酸係for醫暗倉定印個d
有冇醫生or醫學美容介紹
我依家通常都係嚟M個排爆一兩粒
我係平面個隻紅印但好似好耐超過一年都未散
出街有做足防曬但係冇咩做美白
唔該曬

停左年幾左右

所以係有用過?
sure做足?1g防曬bo
anyway 防曬係基本盤黎
你要另外加d美白野先會美白到

m黎爆呢
呢一類好難係護膚品solve到
因為佢係身體入面問題
你可以做的都只係用暗瘡產品+消炎產品做野

冇用過所有a酸
咩係1g防曬 我淨係日日都有搽防曬但係唔知有冇用
唔該曬
點睇肌斷食
皮炎
痕到PK

睇醫生

藥石無靈
想問 我皮膚係乾性 得t位比較多油 無咩生暗瘡 但係毛孔大同埋就好易生幾粒紅紅地既瘡 過一陣就自己收細 塊面成日都小範位咁紅同痕 同埋我白頭都多 係咪敏感皮膚?

白頭多唔多同係唔係敏感性膚質關係未必太大
我覺得你要先諗下係乜野情況下你會特別易生紅瘡

多數下午時間最多 或者紅瘡出既時候面就好油 明明起身無紅
巴打你好
其實我到而家都唔知自己係咩膚質
我覺得係油 因為平時洗完臉好快就會出油
但想問問油性會唔會有時好乾?
因為我用body shop的荼樹洗臉後超級乾
我又多暗倉
咁佢咪叫人油+暗倉肌?
Thanks
巴打你好
我又多暗倉
咁佢咪叫人油+暗倉肌?
Thanks

洗完面後超級乾係支洗面產品對你黎講清潔力太強
長期使用會變成外油內乾 (皮膚的角質層及細胞間脂質受損)
最好搵D清潔產品洗完唔會好乾
想問 我皮膚係乾性 得t位比較多油 無咩生暗瘡 但係毛孔大同埋就好易生幾粒紅紅地既瘡 過一陣就自己收細 塊面成日都小範位咁紅同痕 同埋我白頭都多 係咪敏感皮膚?

白頭多唔多同係唔係敏感性膚質關係未必太大
我覺得你要先諗下係乜野情況下你會特別易生紅瘡

多數下午時間最多 或者紅瘡出既時候面就好油 明明起身無紅

平時有冇用防曬
皮炎
痕到PK

睇醫生

藥石無靈

咁我都只可以建議下試下用花水、植物油
點睇肌斷食

如果你係用錯晒野之後搞到皮膚出事
呢個係好方法 (等同醫生叫你停晒所有護膚品一樣)

至於其它原因 (濕疹、暗瘡 (非護膚品用錯原因) 等等)
唔見得有用
我唔太清楚自己係乾性皮膚定油性皮膚
因為有時都會乾到出油有時又唔會
以前細個生暗倉搞到有凹凸洞同埋紅印
依家兩邊面頰都有泛紅
最想解決凹凸洞同紅印
求賜教

有冇用過外用A酸 有的停左未 停左幾耐?
anyway
但洗走左就會回復原形

紅印 如果你係指凸出黎個種係發炎
想快手解決去醫學美容

泛紅 你去用下純露 (德國洋甘菊)
比多少少水份補濕 油性保濕減少
盡量咁做 睇下情況點
anyway我個人唔by乾到出油呢一套

冇試過外用A酸係for醫暗倉定印個d
有冇醫生or醫學美容介紹
我依家通常都係嚟M個排爆一兩粒
我係平面個隻紅印但好似好耐超過一年都未散
出街有做足防曬但係冇咩做美白
唔該曬

停左年幾左右

所以係有用過?
sure做足?1g防曬bo
anyway 防曬係基本盤黎
你要另外加d美白野先會美白到

m黎爆呢
呢一類好難係護膚品solve到
因為佢係身體入面問題
你可以做的都只係用暗瘡產品+消炎產品做野

冇用過所有a酸
咩係1g防曬 我淨係日日都有搽防曬但係唔知有冇用
唔該曬

一般黎講 防曬面連埋頸需要1.2g
咁呢 假設你用唔用得足
你又想快解決 比錢去做醫學美容係最快手的方法
前提係你做足功課啦當然
之前皮膚敏感,搞到出瘡留哂印同有凹凸,可以點搞

但洗走左就會回復原形

紅黑印 如果你係指凸出黎個種係發炎
想快手解決去醫學美容

睇醫生係咪要去專科
之前係發炎所以凸出黎,依家平哂,留咗印
仲有好似咩微血管擴張,有冇得搞

想問下用synergie b3 serum前可唔可以用F牌花水噴面先?
因為之前買個時ba話b3係鹼性 用b3前唔好用出面啲花水,如果唔係會撞 但唔用花水噴濕下先 直接茶serum好似有啲奇怪

可以
只要唔係低過ph4.5就唔會引發水解
諗住清水洗面 用防曬 晚上會用落妝水 work?
因為有少量暗瘡

補充多少少
青春期我冇用過護膚品 防曬
果時暗瘡都冇粒
而家大個先有 諗諗下唔知係咪因爲用左護膚品先咁

可以呀
清水洗面都OK呀
一般黎講只要你唔係油到用完毛巾//其他物件去清潔之後都成層油
未必需要用到洗面產品
一般清水都可以洗走

防曬係要用清潔產品落走
但用邊隻,點樣用就睇個人做化

可以
只要唔係低過ph4.5就唔會引發水解

應該講係慢
去白頭有咩方法?
外用a酸係咪可以去到白頭?
巴打你好
我又多暗倉
咁佢咪叫人油+暗倉肌?
Thanks

洗完面後超級乾係支洗面產品對你黎講清潔力太強
長期使用會變成外油內乾 (皮膚的角質層及細胞間脂質受損)
最好搵D清潔產品洗完唔會好乾

唔該曬
防曬係咪一定要用卸妝落?

之前ipsa skin test 個時四月無咁多油
我都唔知咁算係咩膚質成日覺得油但去親化妝專櫃啲人都話我乾
個額頭好多暗粒又會生細粒瘡間唔中有石頭瘡
係暗瘡底之前食過a酸
用緊幸福肌亮膚調理露好似對啲暗粒都係無咩幫助咁
可以點搞
另外想問埋呢隻產品好嗎?啱唔啱我呢啲暗瘡底又唔知咩性肌用

Other Ingredients
Water (aqua), glycerin, hamamelis virginiana (witch hazel) extract, carbomer, pinus pinaster (pycnogenol) bark extract, tocopheryl acetate (vitamin E), retinyl palmitate (vitamin A), ascorbyl palmitate (C-ester), organic aloe barbadensis leaf extract* (.1%), phenoxyethanol, ethylhexylglycerin.
*Certified organic by Quality Assurance International or USDA
4go

係暗瘡底之前食過a酸
可以點搞

Water (aqua), glycerin, hamamelis virginiana (witch hazel) extract, carbomer, pinus pinaster (pycnogenol) bark extract, tocopheryl acetate (vitamin E), retinyl palmitate (vitamin A), ascorbyl palmitate (C-ester), organic aloe barbadensis leaf extract* (.1%), phenoxyethanol, ethylhexylglycerin.
*Certified organic by Quality Assurance International or USDA

防腐劑唔夠勁
對於部分yeast and mold未必夠強
入面的維a係最渣個隻 等同垃圾
維c可以接受用量

witch hazel應該係最有用個隻野

我個人唔覺得有太大幫助
水楊酸lo試下
亮膚應該只係極低的dermal rx src only

係暗瘡底之前食過a酸
可以點搞

信自己感覺
呢類skin test for ref only
防曬係咪一定要用卸妝落?

化學防曬 要少少清潔力的洗面
低含量物防 一般洗面都得
高含量物防/防曬同時係彩妝 要卸
去白頭有咩方法?
外用a酸係咪可以去到白頭?

良好清潔習慣
定期做下泥mask 酸類
a酸可以做到「去」(應該講等佢自然代謝)
但建議諮詢醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞