護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
本身皮膚差 份工成日出汗 點搞好
之前太乾跟住亂用野跟住有皮膚炎
就黎食完a 酸
你好啊
之前因爲想白, 所以係美容院買左隻草本修復霜
用左半年左右, 皮膚變得好易紅好乾
仲有時mask後會敏感(又腫又起粒粒個隻)

依家好想皮膚好返, T字位比較油, 但都乾乾地
眉, 鼻, 眼 附近都有暗粒
個鼻比較多黑頭
我都唔知我咩膚質

想塊面乾淨啲應唔應該用水楊酸?
另外, 呢個product幫唔幫到我修復?
Estērel
Nutri-Action
FACE NOURISHING CREAM

THE INCI PRODUCT FORMULA IS ENRICHED WITH:
Liquid crystal emulsifiers

麻煩哂
想問巴打對於萬寧/屈臣氏有賣既醫美護膚品牌有冇睇法?有冇咩牌子係買得過/唔好買?我唔係敏感肌 但後生成日貪平就買啲好平既skincare 而家想對自己塊面好啲 不過又懶 所以想方便買到黎用 我自己睇過有啲想買一set Curel黎用 唔知巴打有咩睇法
想問巴打激光脫面毛同生暗瘡有無關係?
呢一年開始脫面毛之後啲皮膚都好唔穩定
成日爆瘡
成日爆瘡

你係邊晶脫
成日爆瘡

你係邊間脫
成日爆瘡

激光部野唔乾淨咪會生
成日爆瘡

敏感可能性好似高D
想問巴打對於萬寧/屈臣氏有賣既醫美護膚品牌有冇睇法?有冇咩牌子係買得過/唔好買?我唔係敏感肌 但後生成日貪平就買啲好平既skincare 而家想對自己塊面好啲 不過又懶 所以想方便買到黎用 我自己睇過有啲想買一set Curel黎用 唔知巴打有咩睇法

err 我唔會係任何比較公開的場合推薦到呢類產品
除左Clinique 個 支唧唧裝維C精華個包裝真係壓倒一切
curel 呢類 補濕呢類可以
至於抗氧化呀呢類 完全免問
你好啊

個鼻比較多黑頭
我都唔知我咩膚質

Estērel

THE INCI PRODUCT FORMULA IS ENRICHED WITH:

麻煩哂

你呢類情況用酸一定要用低用量用起 例如0.5%水楊酸慢慢用到2%咁樣
而你個D產品 我要的係全成分表
唔係emulsifiers
就黎食完a 酸

出汗無得講
呢D你工作的野搞出黎
對於呢類人我只可以講就係勤「清潔」
唔係叫你狂洗面 而係出汁的時候用乾淨的野抹一抹
至於你食完A酸應該更乾
用少少比較岩你質感的cream就可以了
汗水油脂呢類真係無辦法教你點改
我皮膚好似好麻煩 想問下應該點樣做skincare
1. 額頭 眉頭 鼻翼 眼對落 嘴角 總之呢啲咁上下位 有好多好似粉刺黑頭既嘢 有啲係唧到少少白色出黎
我用過會捽出擦膠碎既product 用過火山泥 同埋ad+隻cleansing gel 全部都冇咩用咁 第一兩次用擦膠碎嗰款一用完滑左勁多 但之後就後勁不繼

2. 皮膚好易敏感 有濕疹底
That's why我唔敢用酸
同埋我敷過好多種mask 我敷paper mask 10次有8次都會敏感 即係第二朝同之後幾日塊面都會紅一撻撻 好痕 我係會係咁用指甲拮自己塊面 太痕 仲會有rashes

3. 我冬天用cushion上妝 好快就浮粉甩皮 地圖咁好核突
我覺得我係乾性 仲有啲product好似唔吸收咁 好多種都係咁

4. 我4月嗰陣喺ipsa做skin test 佢用機既 佢好似話我偏乾 但過幾日我喺kiehls做 佢話我我偏油 kiehls淨係用張test paper 見到translucent既點多定少黎判斷 我附上Ipsa test result

而加我淨係普通噴兩噴咩菜瓜水+搽全智賢代言嗰個牌子既lotion就算

我想清到啲粒粒 總之變到正常皮膚
應該點做?
唔該哂 4go巴打

首先你呢類問題一定係用水楊酸最快
不過你用唔到 方法只可以退而求其次
係清潔好的前提底下
用泥MASK係一個退而求其次而亦岩你的方法
PLZ KEEP IT
另外用唔到水楊酸
有冇試過維他命A醇?
維他命B3?
酵素去角質有冇試過?
呢類產品都可以幫到手
特別係A醇同B3 兩者對於暗粒同油脂已經係發揮到成分上的極端 (如果唔講護膚黑科技)
kiehl個個好受天氣影響 如果有一下你皮膚本身有用產品 已經無咁準
所以兩者比較之下的確係ipsa比較準 但唔代表佢一定準
至於你冬天係乾唔代表你夏天都係乾
所以係要睇你皮膚現時的狀態去決定你用幾厚重質地的cream
點解要知道自己乾定油 並唔係話到時見到產品標籤話岩油肌用所以就買或者唔買
係當你試質地 同 成分 (特別係油脂結構) 時 盡量選用油脂多定少//質地薄定厚的參考條件
所以就你冬天而言,你可以自己買D比較多油脂/重厚重質地的油脂組成的cream 或者 用質地薄的cream 睇情況加油
而你夏天的時候就睇你自己
講返冬天 如果去到乾到浮粉 我自己就唔係好了解化妝品的世界
但如果係乾引起 一般都係建議用多D唔同的「油脂」形成的cream
脂肪酸+角鯊烯+.....
而唔係用幾多個mask去補 的確有人用唔到mask
http://www.hesheit.com.hk/Platinum-Sleeping-Pack

巴打 呢隻面膜係我唯一會用既,每次用完翌日臉都會瘦左 少左水腫 本身唔係好信坊間去腫產品,但呢隻我用左兩三年 想問下知唔知呢隻mask係咩成份令到有呢個效果?如係搵其他護膚品有相同既成份,係咪都有機會work

成分表唔齊

http://www.mimingmart.com/product.xhtml;jsessionid=5ad1ef4e097078cfb6039dc521cb?productId=20966&lang=en

thanks

似係大量的膠支撐起即時效果
有可能係sodium minerals 掛

大量的膠 即係咩

第3隻成分 我自己比較鐘意全部叫做膠
你好啊

個鼻比較多黑頭
我都唔知我咩膚質

Estērel

麻煩哂

你呢類情況用酸一定要用低用量用起 例如0.5%水楊酸慢慢用到2%咁樣

sorry
AQUA (WATER) (EAU), PETROLATUM, GLYCERIN, HEXYLDECANOL, HEYLDECYL LAURATE, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER, BUXUS CHINENSIS JOJOBA) 0IL, ZEA MAYS (CORN) OIL, POLYACRYLAMIDE, CAPRYLOYL GLYCINE, CETEARYL GLUCOSIDE, C13.14 ISOPARAFFI, CETETH-20, LAURETH.7, CETEARYL ALCOHOL, BISABOLOL, TOCOPHERYL ACETATE, SODIUM HYDROXIDE, PARFUM (FRAGRANCE), AMYL CINNAMAL, FARNESOL, BENZYL SALICYLATE, CITRONELLOL, ALPHA-IS0METHYLIONONE, COUMARIN, BENZYL BENZOATE, UNALOOL

$4xx 買得過?
用泥去到閉鎖型粉刺?
如可 ,應該用咩牌子嘅泥
就黎食完a 酸

出汗無得講
呢D你工作的野搞出黎
至於你食完A酸應該更乾

出汗係咪影響好大? 我間唔中 用清水 沖一沖...
就黎食完a 酸

出汗無得講
呢D你工作的野搞出黎
至於你食完A酸應該更乾

出汗係咪影響好大? 我間唔中 用清水 沖一沖...

唔係 但見你話出汗好多
應該係戶外工作 就算唔係戶外工作都係高體力消耗工作?
所以怕你比較多油 叫你清一清
用泥去到閉鎖型粉刺?
如可 ,應該用咩牌子嘅泥

預防居多
要改善比較難 但唔係唔可以
酸比泥有效
咩牌子無BO 可以的話自己做自己開都一樣效果
你好啊

個鼻比較多黑頭
我都唔知我咩膚質

Estērel

麻煩哂

sorry
AQUA (WATER) (EAU), PETROLATUM, GLYCERIN, HEXYLDECANOL, HEYLDECYL LAURATE, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER, BUXUS CHINENSIS JOJOBA) 0IL, ZEA MAYS (CORN) OIL, POLYACRYLAMIDE, CAPRYLOYL GLYCINE, CETEARYL GLUCOSIDE, C13.14 ISOPARAFFI, CETETH-20, LAURETH.7, CETEARYL ALCOHOL, BISABOLOL, TOCOPHERYL ACETATE, SODIUM HYDROXIDE, PARFUM (FRAGRANCE), AMYL CINNAMAL, FARNESOL, BENZYL SALICYLATE, CITRONELLOL, ALPHA-IS0METHYLIONONE, COUMARIN, BENZYL BENZOATE, UNALOOL

$4xx 買得過?

甘油+礦物油的經典配方 呢類通常都係用提高一個良好環境比皮膚修護
唔代表會積極性行為
而佢後面加左shea butter jojoba oil個類就係我講的積極性行為
但我覺得未必加得多
所以效果未必好 不過好過無
至於同你講會唔會改善到暗瘡類問題 就咁睇唔多覺眼
同埋有香精
我買左杏仁酸想改善黑頭粉刺問題
不過想知幾時用好
跟指示就係洗完臉用
上網又有人話用完化妝水先用
應該跟邊個?
塗完先後又隔幾耐先用下一個產品好?
同埋之前比個你睇朝早用既護膚品 (想控油)
枝toner有酒精 缺少抗氧化 同水性保濕因子
我而家諗緊 轉toner好定加serum 好
toner 成份
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_5bef264417.html
serum 成份 7%/13%
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_9d4c68777.html

http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_67a8257469.html

想問巴打點睇呢枝防曬

諗住買幸福肌透氣+滋潤 / 呢枝

之前好似有人問過呢支
我記得當時係答佢可以接受
如果唔考慮防腐劑問題
aluminum oxide 係用黎包住TiO2的
當然市面上有好多唔同的防腐系統包住TiO2
就利處而言 有做過呢類處理的TiO2比較無自由基的問題
但壞處就係 有更多選擇比呢類包住的TiO2好
我唔記得DSM係唔係有一隻用Silica 同 一隻矽包住的TiO2
都好正

DSM.....?

https://www.dsm.com/markets/personal-care/en_US/products/products-ranges/parsol/parsol-tx.html

唔該曬
我皮膚好似好麻煩 想問下應該點樣做skincare
1. 額頭 眉頭 鼻翼 眼對落 嘴角 總之呢啲咁上下位 有好多好似粉刺黑頭既嘢 有啲係唧到少少白色出黎
我用過會捽出擦膠碎既product 用過火山泥 同埋ad+隻cleansing gel 全部都冇咩用咁 第一兩次用擦膠碎嗰款一用完滑左勁多 但之後就後勁不繼

2. 皮膚好易敏感 有濕疹底
That's why我唔敢用酸
同埋我敷過好多種mask 我敷paper mask 10次有8次都會敏感 即係第二朝同之後幾日塊面都會紅一撻撻 好痕 我係會係咁用指甲拮自己塊面 太痕 仲會有rashes

3. 我冬天用cushion上妝 好快就浮粉甩皮 地圖咁好核突
我覺得我係乾性 仲有啲product好似唔吸收咁 好多種都係咁

4. 我4月嗰陣喺ipsa做skin test 佢用機既 佢好似話我偏乾 但過幾日我喺kiehls做 佢話我我偏油 kiehls淨係用張test paper 見到translucent既點多定少黎判斷 我附上Ipsa test result

而加我淨係普通噴兩噴咩菜瓜水+搽全智賢代言嗰個牌子既lotion就算

我想清到啲粒粒 總之變到正常皮膚
應該點做?
唔該哂 4go巴打

首先你呢類問題一定係用水楊酸最快
不過你用唔到 方法只可以退而求其次
係清潔好的前提底下
用泥MASK係一個退而求其次而亦岩你的方法
PLZ KEEP IT
另外用唔到水楊酸
有冇試過維他命A醇?
維他命B3?
酵素去角質有冇試過?
呢類產品都可以幫到手
特別係A醇同B3 兩者對於暗粒同油脂已經係發揮到成分上的極端 (如果唔講護膚黑科技)
kiehl個個好受天氣影響 如果有一下你皮膚本身有用產品 已經無咁準
所以兩者比較之下的確係ipsa比較準 但唔代表佢一定準
至於你冬天係乾唔代表你夏天都係乾
所以係要睇你皮膚現時的狀態去決定你用幾厚重質地的cream
點解要知道自己乾定油 並唔係話到時見到產品標籤話岩油肌用所以就買或者唔買
係當你試質地 同 成分 (特別係油脂結構) 時 盡量選用油脂多定少//質地薄定厚的參考條件
所以就你冬天而言,你可以自己買D比較多油脂/重厚重質地的油脂組成的cream 或者 用質地薄的cream 睇情況加油
而你夏天的時候就睇你自己
講返冬天 如果去到乾到浮粉 我自己就唔係好了解化妝品的世界
但如果係乾引起 一般都係建議用多D唔同的「油脂」形成的cream
脂肪酸+角鯊烯+.....
而唔係用幾多個mask去補 的確有人用唔到mask

唔該哂你 好詳細
我有用過酵素 但用完過一陣塊面好熱 又有少少甩皮咁 仲有啲紅
我咁敏感關唔關我細個濕疹搽類固醇喺面 搽到皮膚薄左事?
另外維他命a醇 b3請問邊啲地方有?

唔清楚你對產品定對成分敏感
先假定係前者
因為酵素唔係只係得木瓜個隻 之後放入洗面奶
而家有好多都會係新式成分
例如我講過有隻dermal rx src 張麗卿個隻牌子用個隻 我唔太記得叫咩名的酵素去角質 等等等等
當然呢類成效非常有限 但係敏感的情況下真係無乜計仔
不過記得唔好磨砂
假設係後者 連酵素都eat shit 咁你只可以依靠自己皮膚天然代謝角質慢慢推出黎或者係要食A酸呢類
之後平時要溫和清潔 用含油脂比例的產品全部都要比較perfect match你
至於你話A醇B3問題 維A你用唔用到係未知之數
你真係要用一定要由低用起
同埋唔可以用到頂 或者要搵佢衍生物比較好
B3就要注意比例唔好一開始用超過4-5%
始終維B3對你的副作用可以會比較顯性
//
如果唔係用得太多太過分 一般唔會咁誇張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞