護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
求護眼產品介紹
主要都係減輕眼部疲勞, 去眼紋, 去黑眼圈
我係巴, 但呢D野應該冇分男女, 介紹女人牌子都唔介意

眼藥水,早訓會比較有用
想問吓建唔建議做海藻矽針
啲美容院話可以清黑頭粉刺 收毛孔 淡暗瘡印
好糾結做唔做好
定係用維AB3,水楊酸果類已經ok?
我係油性皮膚

唔該巴打

唔建議
佢可以做到
但去到呢類級數
我比較建議你去跟醫生做

維ab4個類會有幫手
你好
我自問2年前起都已經有每日洗面同做保濕但係唔知點解皮膚都唔係太好 仲會係咁出暗瘡 係我用錯左方法定係有其他問題?
唔該

因為洗面同保濕大部分都唔係改善皮膚的最重要因素(香港人黎講)
Epionce產品點睇?
認真 我用佢既洗臉同保濕lotion好正
真心推介 我係敏感混合肌 偏乾 好多時塊臉痛 唔知係敏感定乾 但搽左lotion後感覺冇咁乾 好快吸收 上妝都貼臉好多
我甩好多皮 尤其是d暗瘡位 唔知好定唔好 因為咁我d暗瘡位好快好 同時會有好多皮喺個d位 搽lotion可以加快速度癒合
我用過好多mimingmart產品 洗過唔小錢 但可以講係貴得黎成效唔大 雖然至少係可以安心用冇敏感出現
但基本上冇epionce咁有效 係一隻用過後可以以後都keep住用既產品

Btw 想問下有次暗瘡位 變左一粒黑 痣既物體 想問下暗瘡係未真係有機會變成痣?原因係咩?可以點搞
同埋防曬搽臉&搽身有咩推介?

用得開心就好
好撚多粉刺 可以點清

水楊酸/維a
想問下鼻翼兩邊有油脂粒可以搽咩令佢慢慢出來?
利申:混合性 t字位出好多油 平時就只有搽爽膚水之後保濕

水楊酸/維a
咩係維a同b3?

retinol and niacinamide
巴打點睇啲brush 頭既洗面機?
會唔會好傷皮膚?

幾架
基本上所有去角質都有「傷皮膚」的存在
不過洗面刷我睇唔到有咩優點咁特別要用傷害做交換
有冇好用洗臉奶推介?
我有玫瑰痤瘡,用過Cetaphil/Aquanil等所謂溫和嘅product
但洗完感覺哈舒服,隔一陣就會出油。

反而用清水洗就冇咁易出油,但隔兩三日塊臉就會出現一層白色嘅角質,
所以我宜家係清水同Aquanil輪住用,好希望搵到隻啱自己用嘅洗臉奶。

唔該晒。

咁應該係洗面產品太過對你過份勁
或者試下用多少少水開
或者用起泡網起再將泡兌水
減低界面活性劑係成個system的比例

或者有其他產品刺激到你
混合肌+敏感肌,有時做唔好保濕就會起好痕嘅乾粒,但唔知點解t字粒好多粉刺黑頭,明明出得唔算多油,而且平時除左防曬之外都唔會化妝,防曬亦都會用落妝水去落,應該就唔關洗唔乾淨事嘅,但就好容易積到出嚟,同埋鼻頭長期甩皮,另外兩邊面嘅腮位都有啲閉口性粉刺。求打救同推介幫到我嘅化妝品

混合肌掛
要先反思清潔產品會唔會對你太強

用油脂產品唔好太過多
輕輕地用就得
咁早起身
定未訓

最近壓力好大失眠
有好多暗瘡印同有d散唔到既黑印(損左之後果d)
應該係黑色素沉澱
要點搞好? 激光?
會唔會好傷皮膚?

幾架

咁foreo 既洗面機係咪會好d?
Phyto Lab的15%維他命B3+分子酊亮白精華

INGREDIENTS:
Aqua, Niacinamide (Vitamin B3), Olea Europaea Leaf Extract, Ceramides, Snail Secrreton Filtrate, Ginkgo Biloba Extract, Algae Extract, Aloe Extract, Hyaluronic Acid, Vitamin B5, Vitmain E, Nanometer Collagen Peptide, Isopropylmethylphenol

巴打點睇li隻精華?我係乾肌,多暗瘡印,毛孔大。想用li隻精華改善印同毛孔問,另加Bicelle B5補濕。ok嗎?

考慮幾周到
用個隻防腐劑都係有抗痘效果
可以理解為15%b3+分子酊精華
乾肌毛孔大要補多少少水(水相)
印未必太得但會有幫助
可以將重點放係去角質

MD SKINICAL 18% 維他命B3精華

Water, Niacinamide, Vitamin B5, Kojic Acid, Alpha-Arbutin, Sodium Hyaluronate, Pentylene Glycol, Butylene Glycol, Phenoxyethanol

巴打 如果li2隻精華比較,睇成分表,係唔係phyto會比較好?

另外我之前睇你個blog知道抗氧化係好重要,但如果我用phyto隻b3加 bicelle b5 再加幸福脫抗化精華一之過用會唔會太多?
Phyto Lab的15%維他命B3+分子酊亮白精華

INGREDIENTS:
Aqua, Niacinamide (Vitamin B3), Olea Europaea Leaf Extract, Ceramides, Snail Secrreton Filtrate, Ginkgo Biloba Extract, Algae Extract, Aloe Extract, Hyaluronic Acid, Vitamin B5, Vitmain E, Nanometer Collagen Peptide, Isopropylmethylphenol

巴打點睇li隻精華?我係乾肌,多暗瘡印,毛孔大。想用li隻精華改善印同毛孔問,另加Bicelle B5補濕。ok嗎?

考慮幾周到
用個隻防腐劑都係有抗痘效果
可以理解為15%b3+分子酊精華
乾肌毛孔大要補多少少水(水相)
印未必太得但會有幫助
可以將重點放係去角質

MD SKINICAL 18% 維他命B3精華

Water, Niacinamide, Vitamin B5, Kojic Acid, Alpha-Arbutin, Sodium Hyaluronate, Pentylene Glycol, Butylene Glycol, Phenoxyethanol

巴打 如果li2隻精華比較,睇成分表,係唔係phyto會比較好?

另外我之前睇你個blog知道抗氧化係好重要,但如果我用phyto隻b3加 bicelle b5 再加幸福脫抗化精華一之過用會唔會太多?

其實2隻唔同面向
第1隻優點係比較對暗瘡肌好少少
第二隻對去印好d
同埋第2隻唔太清楚落左幾多活性成分
我唔知個濃度夠唔夠

分開早晚用咪得
其實點

點樣可以完全去黑頭 去完又生

香港黎講 正常架bo
會唔會好傷皮膚?

幾架

咁foreo 既洗面機係咪會好d?

但無左咁強擦力
同部機想做到的原意又差好遠bo
有好多暗瘡印同有d散唔到既黑印(損左之後果d)
應該係黑色素沉澱
要點搞好? 激光?

激光可以幫到手呀
我皮膚混合偏乾 面頰特別乾
而且左邊面頰有粒粒 一直係同一位置唔退
用d潤身嘅乳潤 d粒粒會變暗瘡
用基本保濕護膚品(toner+B5) 粒粒又會平復返
但皮膚又會乾

化妝個時
明明塊面有出油 但都見到個粉底一塊塊
用咩護膚品 情況都係咁
用過唔同質地嘅粉底都係會乾

我想問呢個情況 單純d用返純露加基底油會唔會用d?
冬天用過drunkelephant + jojoba oil都覺得乾

呢兩枝toner 同cream 又點睇
真心推介 我係敏感混合肌 偏乾 好多時塊臉痛 唔知係敏感定乾 但搽左lotion後感覺冇咁乾 好快吸收 上妝都貼臉好多
我甩好多皮 尤其是d暗瘡位 唔知好定唔好 因為咁我d暗瘡位好快好 同時會有好多皮喺個d位 搽lotion可以加快速度癒合
我用過好多mimingmart產品 洗過唔小錢 但可以講係貴得黎成效唔大 雖然至少係可以安心用冇敏感出現
但基本上冇epionce咁有效 係一隻用過後可以以後都keep住用既產品

Btw 想問下有次暗瘡位 變左一粒黑 痣既物體 想問下暗瘡係未真係有機會變成痣?原因係咩?可以點搞

用得開心就好

Sorry 我打得太大篇 我最後係有問題想問

用得開心就好

Sorry 我打得太大篇 我最後係有問題想問

個粒其實只係氧化左的白頭

防曬我一直都係建議paulas choice / 幸福肌
最近好似睇岩左一隻 不過仲睇緊野 所以唔講住

身的防曬 synergie可以呀
或者將面個隻用係身到

呢兩枝toner 同cream 又點睇

成分表唔齊BO
CREAM好似無乳化劑的?
就活性成分黎睇可以的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞