護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
4go 想問下你點睇日本牌子tunemakers啲野?
例如佢個lotion: http://www.ratzillacosme.com/skin/tunemakers-concentrate-moisture-lotion/
佢仲有好多原液,甘草、egf、ceramide都講到幾好咁

隻牌子幾得意,睇多一日答你

有冇全成分表

Lotion:water, glycerin, 1,2 – hexanediol, sphingoglycolipids of rice bran , hyaluronic acid Na, honey,water-soluble collagen, hydrolyzed royal jelly extract, licorice root extract, ascorbyl phosphate Mg, lysolecithin, hydrogenated lecithin, BG, xanthan gum, apple acid Na, malic acid, citric acid, citric acid Na, phenoxyethanol.

好似係lotion黎我睇條Link?
如果係Lotion有D參差
好似缺少左D成分要你用佢D特別原液
21巴 油性
成日塊面都好多油 同之前生暗倉都好多坑 有無咩方法可以改善? 唔該
毛孔大,同有好多紅印點搞好?
應該係乾底 乾到出油個啲膚質黎

? 唔明
毛孔大,同有好多紅印點搞好?
應該係乾底 乾到出油個啲膚質黎

溫和去角質
輕補濕 輕保濕
防曬
抗氧化美白抗敏
21巴 油性
成日塊面都好多油 同之前生暗倉都好多坑 有無咩方法可以改善? 唔該

坑要醫學美容
面油呢樣野好難通過護膚品改變太多
比較有用都只係維A,B36、Zinc PCA,綠茶EGCG
當然仲有D係廠商出的 但一般黎講成效要打折
另外爸打想問你Phenonip同Potassium sorbate 呢兩隻防腐劑如何? 假設係standard 含量,兩者會唔會刺激皮膚/ not suit for sensitive skin/ harmful ?

邊個國家standard

歐洲

Potassium sorbate 呢我個人認為好安全的
Ecocert產品都可以用的一般都唔會有問題我去邊

Phenonip呢我唔記得左有無分Version
就我手頭上搵到的係Phenoxyethanol 同埋 複和Parabens

Phenoxyethanol 係化妝品上用量低過1%係OK的
我個人用低過0.5% 而且唔少用係原料產品的都會見到Phenoxyethanol
Parabens我個人唔鐘意 所以唔會用
至於個份乳癌報告 個人認為未必研究我太清楚
但你可以因應你個人理念而選擇用唔用

搵到佢個formula

Phenoxyethanol Methylparaben Ethylparaben Butylparaben Propylparaben

屌,你唔提我,我都唔知咁多paraben ...
phenoxyethanol 都算safe ?
另外爸打想問你Phenonip同Potassium sorbate 呢兩隻防腐劑如何? 假設係standard 含量,兩者會唔會刺激皮膚/ not suit for sensitive skin/ harmful ?

邊個國家standard

歐洲

Potassium sorbate 呢我個人認為好安全的
Ecocert產品都可以用的一般都唔會有問題我去邊

Phenonip呢我唔記得左有無分Version
就我手頭上搵到的係Phenoxyethanol 同埋 複和Parabens

Phenoxyethanol 係化妝品上用量低過1%係OK的
我個人用低過0.5% 而且唔少用係原料產品的都會見到Phenoxyethanol
Parabens我個人唔鐘意 所以唔會用
至於個份乳癌報告 個人認為未必研究我太清楚
但你可以因應你個人理念而選擇用唔用

搵到佢個formula

Phenoxyethanol Methylparaben Ethylparaben Butylparaben Propylparaben

屌,你唔提我,我都唔知咁多paraben ...
phenoxyethanol 都算safe ?

Btw唔該哂巴打
去睇cef 個枝精華個陣做左個skin test, 介紹左另一枝話無咁笠,巴打點點
http://cosdna.com/cht/cosmetic_6a34288594.html

我個人唔建議人用Loreal Group under的牌子

喺官網睇多次成份表,好似轉咗formula

Amazon嘅description 話有20% SAP

之前有巴打問過呢枝serum, 見都係vit c ferulic acid 同少量vit e, 係咪可以做loreal 個枝嘅替代?
多謝巴打!
http://www.iherb.com/pr/71847
去睇cef 個枝精華個陣做左個skin test, 介紹左另一枝話無咁笠,巴打點點
http://cosdna.com/cht/cosmetic_6a34288594.html

我個人唔建議人用Loreal Group under的牌子

喺官網睇多次成份表,好似轉咗formula

Amazon嘅description 話有20% SAP

之前有巴打問過呢枝serum, 見都係vit c ferulic acid 同少量vit e, 係咪可以做loreal 個枝嘅替代?
多謝巴打!
http://www.iherb.com/pr/71847

要特定比率
又係我sor

想問呢,之前做完激光脫墨,宜家仲有紅印同埋少少凹,除左去疤膏可以用,仲有未可以搞搞佢?

Btw, 巴打係咪冇研究開化妝品?想知你點睇礦物粉
又係我sor

想問呢,之前做完激光脫墨,宜家仲有紅印同埋少少凹,除左去疤膏可以用,仲有可以搞搞佢?

斑以樣野係咪除左激光護膚品解決唔到?

解決係
淡就唔係

咁淡斑應該用咩方法呢?
唔該巴打
其實除左小朋友,大人有冇中性既肌膚?
我係sasa做過test,佢話我係中性,我好少生暗瘡,夏天面,額頭亦冇乾同油既問題,冬天太凍戈幾日先有少少甩皮問題,係咪已經係算係乾性?
但我黑頭係大問題,起初以為個鼻係油性,用曼秀雷敦控油既產品,但好似之後一兩日會甩皮,唔敢用,但黑頭唔係油脂分泌造成咩?點解我控油反而會甩皮?我究竟係咩膚質? 求指點

? 唔明

? 唔明

無停過
其實除左小朋友,大人有冇中性既肌膚?
我係sasa做過test,佢話我係中性,我好少生暗瘡,夏天面,額頭亦冇乾同油既問題,冬天太凍戈幾日先有少少甩皮問題,係咪已經係算係乾性?
但我黑頭係大問題,起初以為個鼻係油性,用曼秀雷敦控油既產品,但好似之後一兩日會甩皮,唔敢用,但黑頭唔係油脂分泌造成咩?點解我控油反而會甩皮?我究竟係咩膚質? 求指點

點解冇
不過中油乾呢類個主旨都係想你搵到面霜易D
因為佢比較決定你對油脂選擇同多少

控油點解會甩皮
入面應該有水楊酸?呢隻產品?唔太記得
斑以樣野係咪除左激光護膚品解決唔到?

解決係
淡就唔係

咁淡斑應該用咩方法呢?
唔該巴打

維他命C、傳明酸、維他命B3、Chromabright 、抗氧化、防曬
又係我sor

想問呢,之前做完激光脫墨,宜家仲有紅印同埋少少凹,除左去疤膏可以用,仲有可以搞搞佢?

我個人覺得好過Liquid foundation
始終佢唔需要因為劑型關係落太多額外添加物
但礦物粉當然都可以落額外添加物
你要自己睇

少少凹要去做醫學美容
紅印都係防曬美白抗氧化抗敏

skincare product唔講 因為會賣廣告
但可以比你參考下 成分同埋咩黎

早 : 去角質(dermal rx src) -> vitamin b serum -> antioxidants -> 防曬
晚 : 洗面奶 -> vit b serum -> vitamin a serum + cream
cream 入面 好似都係1D天然補濕因子同埋D細胞間脂質同埋君子樹油
唔太記得個配方

skincare product唔講 因為會賣廣告
但可以比你參考下 成分同埋咩黎

早 : 去角質(dermal rx src) -> vitamin b serum -> antioxidants -> 防曬
晚 : 洗面奶 -> vit b serum -> vitamin a serum + cream
cream 入面 好似都係1D天然補濕因子同埋D細胞間脂質同埋君子樹油
唔太記得個配方

瓊崖海棠油搽面? 有咩功效架?我攞嚟加精油當跌打酒用架喎
點睇dead sea by premier 我有用佢蘆薈gel同磨砂洗面 佢啲產品好貴 但我用過既好似功用唔大
兩邊面多暗瘡,謝完又生不停重覆,塊面幾油。

之前追過下其他post, 話可以試下bha product, 有無咩洗面/治暗瘡介紹?見有巴打介紹過paula's choice skin perfecting 2% liquid, 巴打點睇?或者有無其他product介紹?

Paula's choice skin perfecting 2% liquid ingredient:
Product Ingredients
Water (Aqua), Methylpropanediol (hydration), Butylene Glycol (hydration), Salicylic Acid (beta hydroxy acid/exfoliant), Polysorbate 20 (stabilizer), Camellia Oleifera Leaf Extract (green tea/skin calming/antioxidant), Sodium Hydroxide (pH balancer), Tetrasodium EDTA (stabilizer).

利申:身體本身有長期病,唔想食A酸。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞