護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
Hi 巴打
我係混合性肌膚,T字位特別油,其他部分正常
請問下咩面霜我岩用?之前試過有啲面霜一係就太笠一係唔夠保濕
仲讀緊書 所以最好係平民價啲既!thanks a lot!!!!

err 太空泛啦
你用咩cream會有事都要講低
我係乾肌,一起身化妝個鼻就甩晒皮,皮膚膚色不均,又黃,最想美白同解決暗粒問題(好似雞皮咁,係面珠同眉心有大量),應該用咩產品?
另外見樓主唔多中意the ordinary 但岩岩買左lactic acid,唔知對我既膚質有冇用?

佢用的ph adjuster 三乙醇胺係我好唔鐘意的野
因為佢試過係動物測試出過事
當然動物同人類自行測試的標準同濃度都唔同
但係有一堆ph adjuster的情況下唔需要用呢隻
而且lactic acid的formula 其實唔需要用咁多野
同埋暗粒應該用水楊酸而唔係用果酸

至於乾肌甩皮 用油
膚色不均 去角質+美白
暗粒 去角質

有咩成分
維他命A、B3、C、植物油 (荷荷巴、鯊烯 (is Squalene not Squalane)、杏核果油)
美白而家太多新成分啦 但傳統個幾隻都OK有效果
維C、傳明酸、Chromabright 呢類都係比較安全穩陣
冬天植物油可以轉用硬油 (例如乳木果)

仲有 早D訓
皮膚係乾肌,T 位會油,下巴位鼻邊位易生石頭瘡,唔想用shu uemura, 請問用邊隻卸妝油好?three 個枝可唔可以?唔該巴打
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_0644292321.html

EVIE/品木宣言 (sorry 唔識串佢個英文品牌名)
4go巴打點睇olay daily renewal cream?
有2%水楊酸 暗瘡肌想用黎通毛孔同去印 唔知可唔可以日日用 或者同其他酸類疊加 例如敷15分鐘gelplus抹走 然後olay當最後護膚程序咁搽
我皮膚都受得酸類產品嘅 唔該晒

你想用黎做咩
黎通毛孔同去印 唔需要用呢類formula 入面一堆垃圾 用水楊酸助滲唔係一件好事
如果係用黎保濕的 入面可以吸水的成分唔多 有效成分唔多 有太多好的選擇
不過當然工藝上 呢類牌子係可以有好正的使用感覺

用酸的事候盡量唔好用2次
除非果酸同水楊酸係同一支產品
水陽酸嘅話呢隻Stridex soft touch pads如何?

有得用好的野就唔好走埋去用呢類pad
終於又見到4GO巴打你開Post, 半年之前也有問過你暗瘡嘅問題
一直follow你嘅suggestion宜家真係好番好多, 不過就有一個新嘅問題
兩個星期之前醫生開咗epiduo比我, 但弄到我又紅又干
請問你有冇咩suggestion?
同我皮膚比較奇怪, 平時在英國就好干, 但一返到香港就變油

我平時嘅護膚step
洗面: First aid beauty face cleanser
toner : 純露 (洋甘菊+ 金鏤梅 +玫瑰, 1:1:1)
面霜 : Aesop Camellia Nut Facial Hydrating Cream
暗瘡位用epiduo (醫生比)

我宜家皮膚嘅情況:
http://img.eservice-hk.net/upload/2017/06/18/052039_89e1060bb1254f8f77ec34eb15cc1aaf.jpg
萬分感激

正常呀
濕度同溫度好影響人對油脂的感覺

乾補濕 紅就抗敏
suppose
可能你而家補濕唔夠隻cream

謝謝你了, btw, 之前比人水咗買Aesop B Triple C Facial Balancing Gel
話可以改善暗瘡印, 可唔可以幫我睇吓入面D成份喺唔喺有效?
因為我打算完咗epiduo就開始用
成分表: http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_6974218174.html

有維他命C唔可以話無效
皮膚又油又乾可以點搞?(係你冇睇錯係又油又乾,係之前去ipsa做skin test既結果)
而家用緊origins既菇菌精華 ,好似好左但唔知長遠有冇幫助

成份表因為太長所以我貼link
https://www.beautypedia.com/skin-care-reviews/by-brand/origins/Origins-by-Dr-Andrew-Weil/_/Mega-Mushroom-Advanced-Skin-Relief-Face-Serum

唔該

又乾又油
通常係油性肌膚敏感的現象
如果係短暫的 一般去角質+抗敏就OK
如果係長期的 你就要當你自己係敏感肌+油性肌膚黎睇
(當然啦 可能係你自己的生活習慣護膚習慣產品使用令你長期外油內乾)

至於呢隻「有冇用」 (唔講成分的好壞)
有用 因為入面有飽和+不飽和脂肪酸
用的合成脂都係辛酸/XX/XX/XX三酸甘油脂 (最長個隻唔想查)
亦都有D卵磷脂、膽固醇呢類傳統「修復性」油脂組合
至於D精油都係加黎開心下
至於D萃取物呢 你查會見到係呀係幾有用
不詔我覺得分量唔多
而最多個類mushroom類的萃取 我個人就相信有用的 不過唔一定係幫到去解內乾外油 但外油可以舒緩下

至於外油內乾
就係去角質+輕油脂+輕補濕+抗敏
去角質唔洗講
輕油脂係指你用的產品油脂盡量係有用的
而唔係一堆無用的質感合成脂
多D用分子酊、植物油(不飽和為主)、維他命B3類的野
至於補濕 主要解決乾的
一般都係尿素、維他命B5、甘油、透明質酸
至於抗敏 err 搵到一支真係有抗敏成分的野用下就得

巴打 我諗我同佢都係差唔多
睇完之後我都想買d產品去試下 但我真係冇咩頭緒揀邊d牌子 可唔可以推薦幾個泥俾我研究下 我真係咩都唔識架
感激不盡

sorry 呢樣係我一直想搵到的野
我暫時無乜牌子係手係好
hi巴打

我每日沖涼會用simple隻洗面 之後搽simple隻light moisturizer
冇化妝冇搞其他護膚
冇搽開防曬 因為好少曬太陽
皮膚ok 好少出暗瘡 應該算係正常皮膚?
唯一問題係 我面頰成日"鞋鞋"地同埋紅 係咪代表太乾? 定係敏感?
我搽完moisturizer之後幾個鐘係會滑咗 但係都係紅紅地
幾個鐘後又"鞋"返
有冇moisturizer可以推薦吓?

唔夠補濕 少D用矽靈的產品
巴打 我係混合性肌膚 額油t字勁油 面頰乾 係眼對落既鼻翼位成日有好多暗粒 針清又試過 每兩三日去角質又有 但係佢都不停生出黎 個情況都幾年啦 有咩方法可以唔生暗粒
另外塊面本身又黃 毛孔係光下睇勁明顯 比屈人屎啲姐姐sale我洗面保水+晚間毛孔修護凍膜
但係我用枝枝都係洗完面後一兩分鐘就皮膚靚靚 又白又無毛孔 過兩三分鍾就打回原形 點先可以keep到靚靚白滑皮膚
我唔知洗面奶有咩成份 無寫 但佢係water come牌
毛孔修護睡前凍膜成份:
另外有用curel美白化妝水

救命

個個涷膜係最標準的用質感修飾去做產品入面的有效成分加左等同無加的分量的產品
呢D野唔好用
至於點解洗完面好靚
係因為洗完面皮膚含水量高 反射落去好睇D
但水分散失後就會打回原狀什至更差 之後過一陣皮膚會自然更新回覆正常水平
另外塊面本身又黃 毛孔係光下睇勁明顯
err 我個人黎睇啦 無人會係射光之下放大鏡去check你毛孔
當然可能你係明星 但一般人真係唔需要去理會太多
想改善可以用維他命A、B3產物
配以定期去角質的酸或者酵素 將表面的角質去除
個毛孔會比較望落去細D
至於暗粒用毛孔個堆野都會得出效果
hi巴打

我每日沖涼會用simple隻洗面 之後搽simple隻light moisturizer
冇化妝冇搞其他護膚
唯一問題係 我面頰成日"鞋鞋"地同埋紅 係咪代表太乾? 定係敏感?
我搽完moisturizer之後幾個鐘係會滑咗 但係都係紅紅地
幾個鐘後又"鞋"返

點睇the ordinary嗰枝B5? 想買
巴打,唔知你知唔知咩事
依家成日都係咁,佢一出我用皮膚炎,濕疹膏,冇事一唔用一兩日後又出返 好似斷唔到尾咁,好似被蚊咬咁不過唔癢
點睇臉油紙會愈吸愈油呢個說法?
本身油肌,一日吸幾次油其實會唔會幫助黑頭粉刺出得冇咁快?
點睇臉油紙會愈吸愈油呢個說法?
本身油肌,一日吸幾次油其實會唔會幫助黑頭粉刺出得冇咁快?

B) **吸油紙唔係會用得多,人分泌油的能力會更加勁咩?
正確講法應該係 :
人分泌油的能力取決於天氣、荷爾蒙、天生的皮脂腺多少。
一張係皮膚表面做野的紙可以改變到你的荷爾蒙同埋係皮膚下的皮脂腺,你都咪話唔犀利。
吸油紙只係將你皮膚表面的油脂吸走,短暫可以令到表面已經出左黎的油脂減少。
但由於外在環境(溫度、天氣)同內在因素(荷爾蒙、天生的皮脂腺)無任何改變,皮膚會出返係上述因素影響下的油分,即係大約你頭先未吸油之前的感覺。
所以吸油紙係治標,不過佢係良好的治標。
咁吸油紙會唔會改變你荷爾蒙、天生的皮脂腺等等? 唔洗我答掛。
咁吸油紙係唔係好似開神壇咁令到風雲變色,雷電交加等等? 咁就要睇下你的信仰啦。
巴打,唔知你知唔知咩事
依家成日都係咁,佢一出我用皮膚炎,濕疹膏,冇事一唔用一兩日後又出返 好似斷唔到尾咁,好似被蚊咬咁不過唔癢

唔清楚 要知你d膏係咩黎
hi巴打

冇化妝冇搞其他護膚
幾個鐘後又"鞋"返

點睇the ordinary嗰枝B5? 想買

checking msds and coa of some ingredients
ans u later
混合性偏乾
平時冇用護膚產品
暗瘡唔多,但係皮膚乾
我想完全冇暗瘡同皮膚唔乾
同埋我想皮膚白d
有咩好推介?
混合性偏乾
平時冇用護膚產品
暗瘡唔多,但係皮膚乾
我想完全冇暗瘡同皮膚唔乾
同埋我想皮膚白d
有咩好推介?

巴打
我係乾肌,一起身化妝個鼻就甩晒皮,皮膚膚色不均,又黃,最想美白同解決暗粒問題(好似雞皮咁,係面珠同眉心有大量),應該用咩產品?
另外見樓主唔多中意the ordinary 但岩岩買左lactic acid,唔知對我既膚質有冇用?

佢用的ph adjuster 三乙醇胺係我好唔鐘意的野
因為佢試過係動物測試出過事
當然動物同人類自行測試的標準同濃度都唔同
但係有一堆ph adjuster的情況下唔需要用呢隻
而且lactic acid的formula 其實唔需要用咁多野
同埋暗粒應該用水楊酸而唔係用果酸

至於乾肌甩皮 用油
膚色不均 去角質+美白
暗粒 去角質

有咩成分
維他命A、B3、C、植物油 (荷荷巴、鯊烯 (is Squalene not Squalane)、杏核果油)
美白而家太多新成分啦 但傳統個幾隻都OK有效果
維C、傳明酸、Chromabright 呢類都係比較安全穩陣
冬天植物油可以轉用硬油 (例如乳木果)

仲有 早D訓

嗚呀 夜訓真係死多幾成 唔該巴打
想問下點樣可以改善/ 消滅暗粒
我係混油肌 兩邊面比較紅
額頭同鼻比較多暗粒化妝個時浮曬上黎好明顯
早兩日去做facial叫我做海藻矽針又叫我唔好用果酸因為我皮膚薄
仲係學生覺得海藻矽針都幾貴
請指教
想問下油性膚質,但清極都清唔到鼻既黑頭,可以用咩產品解決
每次一笑,眼尾紋同鼻骨T字位鄒紋就顯哂出黎
可以點樣收緊d皮膚或者減淡鄒紋
個鼻d黑頭 走米可以點搞
個鼻d黑頭 走米可以點搞

仲有面同鼻既毛孔可以點收細?
其實想問依個問題好久
就喺眼霜應該點揀?
由細到大都有好大嘅黑眼圈,唔知仲有冇得救
而家用緊lab series 嘅眼霜,用咗幾個月都feel唔到有咩分別
好似仲變得越來越乾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞