護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
之前問過所謂嘅專業人士 話我係偏乾 會乾到岀油 但五會乾到甩皮 通常岀完街 塊面就好多油 咁究竟係油性定乾性
hello巴打
現時皮膚狀況: T位+顴骨油 兩頰有紅印+泛紅 鼻側同下巴特別多白頭

1. 用緊the ordinary b3 搽t位會覺得吉但冇紅 但全面搽就吉+立即成面紅
係咪代表我唔受得b3? 如果我買paula's choice b3 booster係咪一樣用唔到?
http://www.paulaschoice.hk/zh_hant/resist-10-niacinamide-booster.html

2. clinique新出vc精華夠唔夠抗氧化?http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_9bdd294528.html
另外有用the ordinary "buffet" 算唔算有抗氧化?
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_d4c0296283.html

3. 搽完護膚品後塊面會笠 但唔搽又有小小乾 訓醒又成面油 可以點解決? 係咪用泥mask/ bha?

4. 我係咪都適合用the ordinary va 2%?

感激

1. 唔係 有時唔係唔受到B3
可能係個隻產品其它成分唔岩你/配方唔岩你/你自己用錯都有可能
你用某一隻產品敏感=/=主要成分敏感

2. 我個人覺得護膚品要做到抗氧化 唔係單純執住一隻成分之後係到大聲叫
單純的維C可以抗氧化
但一定唔夠
The ordinary算就一定算 但係呢隻牌子如果唔係主要標示成分
應該唔會落得多
落得少而又做到野的原料成本好貴 呢隻牌子唔會用
BUFFET主要係胜肽複合物(好似無記錯的話
我個人覺得係抗氧化的角度呢隻牌子未必做到

3. 點解唔調返轉減少護膚品用量
唔係得用同唔用兩個選擇
用少D/轉第2隻清爽D就得
泥MASK同BHA唔係解決你面油的方法

4. 大部分人都岩用VA
係在符識唔識用同點樣用
一般跟A酸咁用就比較穩陣

2. 以下幾隻vc產品巴打點睇?
a) http://www.paulaschoice.hk/zh_hant/c.html
b) http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_ed2c105869.html
c) http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_e33f201274.html
d) http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_3bb4201286.html

3. 如果我用bha可以早上用嗎? 用完可唔可以用vc?

4. 咩叫一般跟A酸咁用? instanatural的va點睇?
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_8a57284953.html

唔好意思好多問題 感謝巴打回答

其實孕婦要避免咩chemical就好睇個人取態
如果問我呢種人呢
我一般都係建議
盡量唔用化學防曬 防腐劑上面盡量唔好用paraben 甲醛類個種
sodium benzoate/potassium sorbate/glycol/Phenoxyethanol
呢類都安全的
新型個類用發酵做出黎的防腐劑都安全的
如果可以盡量用無香料 (包括精油) 的產品
精油係孕婦時期唔係唔用得 但好老實講
1) 少咁個擔心
2) 護膚品用落的對真正孕婦所需的我相信無乜效

紫草 個類都盡量唔好用
噴霧防曬、粉裝型防曬 盡量少用

生完仔之後都盡量少用香料類產品 因為你要預埋個仔吸到的可能性
而有Phenoxyethanol 就唔好比小朋友入到口
包括你個面 因為小朋友鐘意周圍奶

仲有就係未到2歲之前都唔好比佢用任何有乳化劑、酒精的護膚品 (個人意見)

至於睇返你堆野
唔知係咪我眼大睇過龍定係你張成品表唔係真 我唔係好搵到美白成分落得多BO
保濕就一定做到 一大堆膠
hello巴打
現時皮膚狀況: T位+顴骨油 兩頰有紅印+泛紅 鼻側同下巴特別多白頭

1. 用緊the ordinary b3 搽t位會覺得吉但冇紅 但全面搽就吉+立即成面紅
係咪代表我唔受得b3? 如果我買paula's choice b3 booster係咪一樣用唔到?
http://www.paulaschoice.hk/zh_hant/resist-10-niacinamide-booster.html

2. clinique新出vc精華夠唔夠抗氧化?http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_9bdd294528.html
另外有用the ordinary "buffet" 算唔算有抗氧化?
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_d4c0296283.html

3. 搽完護膚品後塊面會笠 但唔搽又有小小乾 訓醒又成面油 可以點解決? 係咪用泥mask/ bha?

4. 我係咪都適合用the ordinary va 2%?

感激

1. 唔係 有時唔係唔受到B3
可能係個隻產品其它成分唔岩你/配方唔岩你/你自己用錯都有可能
你用某一隻產品敏感=/=主要成分敏感

2. 我個人覺得護膚品要做到抗氧化 唔係單純執住一隻成分之後係到大聲叫
單純的維C可以抗氧化
但一定唔夠
The ordinary算就一定算 但係呢隻牌子如果唔係主要標示成分
應該唔會落得多
落得少而又做到野的原料成本好貴 呢隻牌子唔會用
BUFFET主要係胜肽複合物(好似無記錯的話
我個人覺得係抗氧化的角度呢隻牌子未必做到

3. 點解唔調返轉減少護膚品用量
唔係得用同唔用兩個選擇
用少D/轉第2隻清爽D就得
泥MASK同BHA唔係解決你面油的方法

4. 大部分人都岩用VA
係在符識唔識用同點樣用
一般跟A酸咁用就比較穩陣

2. 以下幾隻vc產品巴打點睇?
a) http://www.paulaschoice.hk/zh_hant/c.html
b) http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_ed2c105869.html
c) http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_e33f201274.html
d) http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_3bb4201286.html

3. 如果我用bha可以早上用嗎? 用完可唔可以用vc?

4. 咩叫一般跟A酸咁用? instanatural的va點睇?
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_8a57284953.html

唔好意思好多問題 感謝巴打回答

2. 大部分都用三乙醇胺做ph adjuster 呢個係我個人喜好問題
唔講呢樣的話 第2支明顯未有阿魏酸 後個兩支有 但係propylene glycol亦都係有刺激的風險存在
對於我黎講 4支中要用我會用第1支
但唔代表我會買

3. 可以呀 不過記得 無論你係早定晚用BHA、有冇用BHA 都要用防曬

4. 跟A酸用係指跟A酸個用法用
A酸個用法上網好多人教
乜野用CREAM用、隔15分鐘用 ETC.
你將A酸換做A醇咁睇就得
之前問過所謂嘅專業人士 話我係偏乾 會乾到岀油 但五會乾到甩皮 通常岀完街 塊面就好多油 咁究竟係油性定乾性

五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五五
巴打點睇skii,secret key同iope等等牌子嘅神仙水?

我個人對於呢類野
err 又唔係話唔得
但好老實講就要睇三樣野
首先要睇下佢點標
例如有產品如果話落左一隻trade name成分99%
但其實個隻成分入面得0.01%的pitera 咁樣當然無用啦

如果個99%真係100%都係pitera
我個人咁睇
yeast入面一定有好野
胺基酸、維他命 .......
同埋yeast一般都可以當作有「去角質」的功效
不過基本好輕微去角質

再者你有幾多錢
如果站係我個人自用角度
filtrate其實功效始終係未必咁高
呢個無計
所以會比錢買Extract 有唔少公司好似有做到個類酵母的extract
之後將之前filtrate霸佔個位換比純露或者其它有功效的基底原料
之前問過一間韓國廠 我見佢地做自己個隻成分的report都建議用到90%或以上 咁你就明filtrate功效有幾大

如果係商業角度
一定係用filtrate 因為平

之後就睇配方
SKII 點解賣咁貴
除左廣告費之後 佢基本上係靠呢樣野起家
換言之 佢自己係呢方面做的研究一定係比其它個2間多
技利亦都比較成熟 功效亦都會比較好
當然呢個我估
話唔定IOXX呢類牌子比晒D成本去做研發都唔出奇
但好老實講 研發出極都有限度
係大體上無變更情況下 成分可以達到的功效始終有限
巴打你好
請問純露/花水係咪唔可以當爽膚水咁用?
爽膚水作用係咪如下面所講咁?
謝謝

1) 花水本身唔洗做任何野都可以有所謂的精華入到皮膚
2) 除非你用有油分的爽膚水 否則所有的爽膚水都鎖唔到水
3) 如果你事後有用面霜呢類野 一般黎講已經存在所講的抓水劑
甘油、多元醇 老實講唔貴 大部分公司都肯比錢落
所以呢 佢呢到講的野係岩係情況係
A) 無用任何面霜/油作封閉
B) 單純用爽膚水/花水就已經完成整個護膚步驟且皮膚係完全破壞性狀態
無任何細胞間脂質+唔識自行分泌油脂 (乾的人都會有油 但係多與少)

我唔否認 係整個護膚步驟下係必須要有抓水、鎖水呢類成分
但唔一定要係爽膚呢個step存在
所以點解近年大家都開始話爽膚唔係必須存在
因為呢幾年 什至十幾二十年前 放甘油/丁二醇落面霜已經係一般做法

站在比較點上 如果單用油同水做護膚的人
即係芳療愛好者 唔係同一個比較點
因為兩者的護膚理念唔同

如果係一般護膚者 佢呢種講法有點兒離地
因為一般人都會用面霜
對於極油肌的人
皮膚自行分泌的油脂已經好足夠
一般水分唔會缺 而且 大部分人的水分其實都差唔多
巴打你好
請問純露/花水係咪唔可以當爽膚水咁用?
爽膚水作用係咪如下面所講咁?
謝謝

1) 花水本身唔洗做任何野都可以有所謂的精華入到皮膚
2) 除非你用有油分的爽膚水 否則所有的爽膚水都鎖唔到水
3) 如果你事後有用面霜呢類野 一般黎講已經存在所講的抓水劑
甘油、多元醇 老實講唔貴 大部分公司都肯比錢落
所以呢 佢呢到講的野係岩係情況係
A) 無用任何面霜/油作封閉
B) 單純用爽膚水/花水就已經完成整個護膚步驟且皮膚係完全破壞性狀態
無任何細胞間脂質+唔識自行分泌油脂 (乾的人都會有油 但係多與少)

我唔否認 係整個護膚步驟下係必須要有抓水、鎖水呢類成分
但唔一定要係爽膚呢個step存在
所以點解近年大家都開始話爽膚唔係必須存在
因為呢幾年 什至十幾二十年前 放甘油/丁二醇落面霜已經係一般做法

站在比較點上 如果單用油同水做護膚的人
即係芳療愛好者 唔係同一個比較點
因為兩者的護膚理念唔同

如果係一般護膚者 佢呢種講法有點兒離地
因為一般人都會用面霜
對於極油肌的人
皮膚自行分泌的油脂已經好足夠
一般水分唔會缺 而且 大部分人的水分其實都差唔多

至於點解我個人咁建議用花水做爽膚水
係因為爽膚唔一定存在呢個步驟
但花水我又覺得幾好
我只係當佢係一支產品咁睇 而唔係當係一支爽膚
不過佢質地薄 又做到calm down 皮膚
咁放佢係原本爽膚的角色都可以
所以你睇到我話明你用完花水最好都係好下野封閉住佢就係咁解
因為我都同意單純的花水係好快散失

如果問我呢種人呢
我一般都係建議
盡量唔用化學防曬 防腐劑上面盡量唔好用paraben 甲醛類個種
sodium benzoate/potassium sorbate/glycol/Phenoxyethanol
呢類都安全的
1) 少咁個擔心

紫草 個類都盡量唔好用

生完仔之後都盡量少用香料類產品 因為你要預埋個仔吸到的可能性

仲有就係未到2歲之前都唔好比佢用任何有乳化劑、酒精的護膚品 (個人意見)

至於睇返你堆野
唔知係咪我眼大睇過龍定係你張成品表唔係真 我唔係好搵到美白成分落得多BO

新型個類用發酵做出黎的防腐劑即係咩?
有冇名架?
我完全唔識成分呢d野
另外紫草又係咩?
多數有咩用途架?
仲想問下jojoba oil呢d係精油定植物油?
Thz 巴打

如果問我呢種人呢
我一般都係建議
呢類都安全的
1) 少咁個擔心

紫草 個類都盡量唔好用

至於睇返你堆野

有冇名架?
我完全唔識成分呢d野
另外紫草又係咩?
多數有咩用途架?
Thz 巴打

大部分 廠商標示無防腐劑的 通常你都可以用
我講個隻係Active micro 出個堆
比較好的得AMTicide® Coconut同埋Leucidal Liquid
但係呢 防腐力其實都幾弱

紫草 comfrey
植物萃取 好似係消炎個類

如果問我呢種人呢
我一般都係建議
呢類都安全的
1) 少咁個擔心

紫草 個類都盡量唔好用

至於睇返你堆野

有冇名架?
我完全唔識成分呢d野
另外紫草又係咩?
多數有咩用途架?
Thz 巴打

大部分 廠商標示無防腐劑的 通常你都可以用
我講個隻係Active micro 出個堆
比較好的得AMTicide® Coconut同埋Leucidal Liquid
但係呢 防腐力其實都幾弱

紫草 comfrey
植物萃取 好似係消炎個類

植物油
上面太長我廢事再覆
唔該哂巴打
另外想問去黑頭 見你前面話可以用維A /酸類產品
有無話日頭定夜晚用好?

之前我買過枝toner有蘋果醋成分(諗住可以溫和啲去角質)
但噴上面之後拿拿地 同小小紅
跟住我就停用左 定拿係正常?
成份: Water, hamamelis virginiana (witch hazel) flower distillate, aloe barbadensis( aloe leaf) juice , glycerin , sodium lactate(lactic acid derived), radish root ferment filtrate,acetic acid( organic apple cider vinegar), fucus vesiculosis (seaweed ) extract, hamamelis virginiana(witch hazel ) extract , tocopherol (vitamin e)

成分表唔齊BO
維E油溶性 一定有落乳化劑
不過呢 建議你買返D真係識做果酸同水楊酸的產品
呢隻係唔係賣天然
但成分落去有點兒賣過火
始終你要做到有效的酸 果酸都要>2%/5%
水楊酸都要>0.5/1.5%

係賣天然野啊 成份表我差最尾既pure essential oil無打
(佢無list 實質用左咩)
真係識做果酸/水楊酸產品<-應該點分辨啊?
google 搵最多人用又未必真係好
雀班有無方法搞淡啲
20頭啲班好嚴重下 近睇
上面太長我廢事再覆
唔該哂巴打
另外想問去黑頭 見你前面話可以用維A /酸類產品
有無話日頭定夜晚用好?

之前我買過枝toner有蘋果醋成分(諗住可以溫和啲去角質)
但噴上面之後拿拿地 同小小紅
跟住我就停用左 定拿係正常?
成份: Water, hamamelis virginiana (witch hazel) flower distillate, aloe barbadensis( aloe leaf) juice , glycerin , sodium lactate(lactic acid derived), radish root ferment filtrate,acetic acid( organic apple cider vinegar), fucus vesiculosis (seaweed ) extract, hamamelis virginiana(witch hazel ) extract , tocopherol (vitamin e)

成分表唔齊BO
維E油溶性 一定有落乳化劑
不過呢 建議你買返D真係識做果酸同水楊酸的產品
呢隻係唔係賣天然
但成分落去有點兒賣過火
始終你要做到有效的酸 果酸都要>2%/5%
水楊酸都要>0.5/1.5%

係賣天然野啊 成份表我差最尾既pure essential oil無打
(佢無list 實質用左咩)
真係識做果酸/水楊酸產品<-應該點分辨啊?
google 搵最多人用又未必真係好

即係唔會用蘋果醋做主軸
一般都係用果酸水楊酸同杏仁酸
其它酸比較少見 亦比較少用黎做主要成分
雀班有無方法搞淡啲

淡第一件事預防
即係係防曬
第二件事係抑制
即係用D抑制成個變斑的過程的成分
呢方面好多
例如維他命C、傳明酸、熊果素、A-MSH........
基本上好多野都做到
第三件事係唔比佢走上去
例如維他命B3
第四年事係加快角質代謝
即係去角質
雀班有無方法搞淡啲

淡第一件事預防
即係係防曬
第二件事係抑制
呢方面好多
基本上好多野都做到
第三件事係唔比佢走上去
例如維他命B3
第四年事係加快角質代謝
即係去角質

仲有就係敏感都會令到人變黑
雀班有無方法搞淡啲

淡第一件事預防
即係係防曬
第二件事係抑制
呢方面好多
基本上好多野都做到
第三件事係唔比佢走上去
例如維他命B3
第四年事係加快角質代謝
即係去角質

唔該哂

我對好多防曬都敏感
但又怕曬黑
想問下依隻防曬配方咁簡單防曬夠唔夠力?
謝謝
http://www.iherb.com/pr/21363?

簡單的防曬
通常好笠

同埋zinc oxide 無coat 過

巴打 油性皮膚 物理防曬既話可以有咩選擇

paula choice
幸福肌

兩隻日常用ok

thanks bro
兩隻都SPF30 moisturiser, 邊隻好啲?混合偏油,皮膚算乾淨,少少紅印,一星期三四日會化淡妝(Foundation + 少少concealer) thanks

https://www.paulaschoice.co.uk/clear-ultra-light-daily-hydrating-fluid-spf-30-m6130.html?dwvar_m6130_size=fullsize&cgid=skin-care

https://www.paulaschoice.co.uk/skin-balancing-ultra-sheer-daily-defense-spf-30-m1560.html?dwvar_m1560_size=fullsize&cgid=skin-care
btw呢2隻可直接當防曬用?Moisturiser會唔會溝薄左防曬功效

唔係呀 我建議個隻係藍色的 60ml
之後得zinc oxide做防曬成分 唔記得12/13%左右

防曬可唔可以當moisturiser 可以呀
同埋物理防曬一般而家同底妝無乜分別

巴打我用左一排,各樣都ok, 唯獨是上臉後,皮膚會明顯鞋左 係咪正常?同埋點解佢話防UV, 但吱出來係foundation color
上面links 果2隻防曬效果係咪都差不多?
巴打點睇skii,secret key同iope等等牌子嘅神仙水?

我個人對於呢類野
err 又唔係話唔得
但好老實講就要睇三樣野
首先要睇下佢點標
例如有產品如果話落左一隻trade name成分99%……
話唔定IOXX呢類牌子比晒D成本去做研發都唔出奇
但好老實講 研發出極都有限度
係大體上無變更情況下 成分可以達到的功效始終有限

umm 你用得開心就得
睇化晒

兩者的酸都唔會有咩去角質效果

1黎PH問題
2黎濃度問題

重點在於維他命A的濃度可能足夠
同維C用亦無問題
唔一定
因為兩者設計出黎唔一定一樣諗法
例如人唔用得AA先會設計其它衍生物
所以唔可以話佢點樣比邊個有效 最緊要係你受唔受到
即使話比你知AA係更有效 你受唔到都係無用

不過 當然亦有人研究過係同等比率下邊隻比較好 滲到入皮膚 或者轉化比率等等
不過呢類要睇配方PH等因素 所以好難一概而論
對我黎講 一般我建議如果你用到AA就用AA
覺得太煩或者太過快要用完就用其它
我對好多防曬都敏感
但又怕曬黑
想問下依隻防曬配方咁簡單防曬夠唔夠力?
謝謝
http://www.iherb.com/pr/21363?

簡單的防曬
通常好笠

同埋zinc oxide 無coat 過

巴打 油性皮膚 物理防曬既話可以有咩選擇

paula choice
幸福肌

兩隻日常用ok

thanks bro
兩隻都SPF30 moisturiser, 邊隻好啲?混合偏油,皮膚算乾淨,少少紅印,一星期三四日會化淡妝(Foundation + 少少concealer) thanks

https://www.paulaschoice.co.uk/clear-ultra-light-daily-hydrating-fluid-spf-30-m6130.html?dwvar_m6130_size=fullsize&cgid=skin-care

https://www.paulaschoice.co.uk/skin-balancing-ultra-sheer-daily-defense-spf-30-m1560.html?dwvar_m1560_size=fullsize&cgid=skin-care
btw呢2隻可直接當防曬用?Moisturiser會唔會溝薄左防曬功效

唔係呀 我建議個隻係藍色的 60ml
之後得zinc oxide做防曬成分 唔記得12/13%左右

防曬可唔可以當moisturiser 可以呀
同埋物理防曬一般而家同底妝無乜分別

巴打我用左一排,各樣都ok, 唯獨是上臉後,皮膚會明顯鞋左 係咪正常?同埋點解佢話防UV, 但吱出來係foundation color
上面links 果2隻防曬效果係咪都差不多?

一係你唔夠潤
二就係佢枝野本身佢係咁的設計配方
foundation 岩呀 因為佢係2合1 佢講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞