護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
1.塊面好多粉刺點搞
2.保濕會令面生粒粒?
點睇上sasa /桌悅網買護膚品?會唔會平啲?
利申:毒撚唔敢入鋪頭買
點睇上sasa /桌悅網買護膚品?會唔會平啲?
利申:毒撚唔敢入鋪頭買

先唔評論入面賣D野好唔好
發夢諗到好多時某D人賣D野未必有品質保證
可能因為時間擺放長短問題啦
1.塊面好多粉刺點搞
2.保濕會令面生粒粒?

1. 泥MASK,酸,維A
2.有機會

skincare product唔講 因為會賣廣告
但可以比你參考下 成分同埋咩黎

早 : 去角質(dermal rx src) -> vitamin b serum -> antioxidants -> 防曬
晚 : 洗面奶 -> vit b serum -> vitamin a serum + cream
cream 入面 好似都係1D天然補濕因子同埋D細胞間脂質同埋君子樹油
唔太記得個配方

瓊崖海棠油搽面? 有咩功效架?我攞嚟加精油當跌打酒用架喎

油肌用佢幾好呀
點睇dead sea by premier 我有用佢蘆薈gel同磨砂洗面 佢啲產品好貴 但我用過既好似功用唔大

我個人幾反對磨砂方式去角質
至於dead sea 呢Dgimmick野JA
係常規護膚層面唔係一個「足夠的概念」
利申:中文好差
兩邊面多暗瘡,謝完又生不停重覆,塊面幾油。

之前追過下其他post, 話可以試下bha product, 有無咩洗面/治暗瘡介紹?見有巴打介紹過paula's choice skin perfecting 2% liquid, 巴打點睇?或者有無其他product介紹?

Paula's choice skin perfecting 2% liquid ingredient:
Product Ingredients
Water (Aqua), Methylpropanediol (hydration), Butylene Glycol (hydration), Salicylic Acid (beta hydroxy acid/exfoliant), Polysorbate 20 (stabilizer), Camellia Oleifera Leaf Extract (green tea/skin calming/antioxidant), Sodium Hydroxide (pH balancer), Tetrasodium EDTA (stabilizer).

利申:身體本身有長期病,唔想食A酸。

咁呀,BHA可以幫到手
有D新型的抗菌成分例如桃拓酚 (唔記得Exactly點寫)
又有D新型的中藥提取抗敏抗炎成分出緊
多D試下係呢方面入手
當然維A、B呢D唔可以少

係護膚角度儘量搵D配方簡單的野
有效成分多定少先唔好理 最緊要唔好太多添加劑
將重點放係控油、角質、消炎三點上面
1.塊面好多粉刺點搞
2.保濕會令面生粒粒?

1. 泥MASK,酸,維A
2.有機會

咁毛孔粗大㸃搞
因為我揸完保濕後令一日就會生粒粒
我個鼻側兩邊 姐係眼下少少嘅位有好多好似黑頭嘅黑色點點 但吱唔到出豬鼻貼又痴唔出 以前冇架雖然帶開眼鏡但都keep住日日洗眼鏡 但中五個陣轉咗副鏡框大嘅眼鏡 咁我個鼻唔高所以個框就貼住我而家有黑點個啲位 然後就開始有黑色點點啦 請問可以有咩方法去咗佢地

我估我皮膚係中性 係額頭同t字位會油 臉頰人中同下巴好少油

希望你明我up乜
想問nuskin嘅依類傳銷嘢 用唔用得過

我都想知 有用緊但好似還可以
我個鼻側兩邊 姐係眼下少少嘅位有好多好似黑頭嘅黑色點點 但吱唔到出豬鼻貼又痴唔出 以前冇架雖然帶開眼鏡但都keep住日日洗眼鏡 但中五個陣轉咗副鏡框大嘅眼鏡 咁我個鼻唔高所以個框就貼住我而家有黑點個啲位 然後就開始有黑色點點啦 請問可以有咩方法去咗佢地

希望你明我up乜

Sor上網睇一睇咗我係混合性
近睇額頭鼻樑兩邊面有好多好似雞皮一粒粒既野
依啲係咪角質層過厚?有時搽極野都唔吸收但係有keep住去角質

同埋無論用輕身既cream定lotion 朝早起身一定成面油 究竟係唔夠補濕定我搽既野太油?
唔該晒巴打
點睇dead sea by premier 我有用佢蘆薈gel同磨砂洗面 佢啲產品好貴 但我用過既好似功用唔大

thank you so much
不過點解反對磨砂去角質?太傷?同埋用咩方式會好啲 用乜乜酸嗰啲?
Hello 巴打
想請教下呢幾隻產品o唔ok 都係韓國野

1. Low ph cleanser

2. Moisture ampoule

3. Essence toner
唔該曬!!
爛面
多印
仲係有生暗倉
洗完面嘅一陣又好油。
敏感+油性皮膚

想問下用咩產品好
巴打好有心 我都希望學識睇成份

想問一下點睇 輕鬆美膚 呢個台灣皮膚醫生 FB專頁?

如果冇睇過 我簡單講下
佢專醫左幾十年粉刺暗瘡 好多台灣人都搵佢醫 排到醫唔哂

佢講好多概念 有D我見你都有講
1. 冇乾到出油 同出暗瘡 既事

2.覺得全部既油 都係會引致粉刺 只不過係遲早既事
同 話查過幾隻油都會非常引致粉刺 但網上查成份竟然寫0

3.主張唔好刻意保濕 因為台灣香港天氣長期濕熱 過度保濕亂查野只會引致粉刺
例如乳霜 年輕人唔好用 用GEL就好
油性就唔好搞保濕 因為冇乾到出油呢件事

4.爽膚水係呃錢 只係精華+水 依家已經不需要用佢黎較番PH值 只係N年前D清潔物品太強先需要 (但係你講緊既花水純露呢?)

5.黑頭 不可用物理 只能用酸代謝 用成三至六個月 經過惡化期 先會真正好轉

另外你講果個CEF精華成份表好 但我見有三乙醇胺 你唔係話唔好嫁咩?
Ferulic Acid 0.5%係咪已經足夠?好似好少咁既 同埋佢B5都排到好後
基本上得維C 排到第3 同甘油...

依家用緊Epionce Lytic 同 Dermacept C10
http://www.cosdna.com/eng/cosmetic_3b20170890.html
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_08a6146852.html

想知可以點改進
你講既美白三鐵膽 最好可以買咩 同用法 (依家先知有D精華會撞車..)
去黑頭 只靠杏仁酸18%可行嗎 有冇話家用既邊隻酸最有效同幾多%

希望巴打盡答 有心學野
巴打好有心 我都希望學識睇成份

想問一下點睇 輕鬆美膚 呢個台灣皮膚醫生 FB專頁?

如果冇睇過 我簡單講下
佢專醫左幾十年粉刺暗瘡 好多台灣人都搵佢醫 排到醫唔哂

佢講好多概念 有D我見你都有講
1. 冇乾到出油 同出暗瘡 既事
同意
2.覺得全部既油 都係會引致粉刺 只不過係遲早既事
同 話查過幾隻油都會非常引致粉刺 但網上查成份竟然寫0
係理論上係岩的 實際上係配方上無咁絕對
而且油脂入面的成分某部分對暗瘡皮膚有益

3.主張唔好刻意保濕 因為台灣香港天氣長期濕熱 過度保濕亂查野只會引致粉刺
例如乳霜 年輕人唔好用 用GEL就好
油性就唔好搞保濕 因為冇乾到出油呢件事
我同意唔好刻意買補濕產品 因為一般現行產品都會自行添加補濕因子
保濕的話的確有一派係話油肌的自然分泌油脂已經足夠比皮膚鎖水
至於GEL定乳霜 其實呢D只係配方劑型上的差別
我個人認為唔可以咁單純睇佢係咩形狀
因為而家新出的乳化劑 例如我自己用緊係Lucas Meyer Cosmetics出的一隻用類lecithin出的乳化劑 即使佢係GEL狀 但佢可以負擔的油體總量都唔細
所以應該係自己試上面試上手同睇成分

4.爽膚水係呃錢 只係精華+水 依家已經不需要用佢黎較番PH值 只係N年前D清潔物品太強先需要 (但係你講緊既花水純露呢?)
水當然係無任何好強烈的護膚作用 如果當你皮膚係用一般PH<7 (一般4.5-6)的清潔產品 的確無需要做酸鹼平衡,而且洗完面水分都好足夠下,基本上已經係ready for next step,但如果純露入面有的係有機酸,佢本身係皮膚上係有作用的,PH只係佢其中一種功效,咁我覺得用得過。至於係唔係N年前,唔係,現行風氣更強,因為大家鐘意天然,商家開始開發皂類產品都好多人買。

5.黑頭 不可用物理 只能用酸代謝 用成三至六個月 經過惡化期 先會真正好轉
同意,不過又未話3-6個月
一般用1-2個月會有少少分別 有冇惡化期好睇人同埋個期你點樣保養

另外你講果個CEF精華成份表好 但我見有三乙醇胺 你唔係話唔好嫁咩?
Ferulic Acid 0.5%係咪已經足夠?好似好少咁既 同埋佢B5都排到好後
基本上得維C 排到第3 同甘油...
三乙醇胺係唔好 但佢個支的配方選材係有用的CEF再配上保濕另外再用界面活性劑溶同助滲,我意思係指應該向住呢方面的搵。搵到一枝你岩的CEF精華

依家用緊Epionce Lytic 同 Dermacept C10
http://www.cosdna.com/eng/cosmetic_3b20170890.html
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_08a6146852.html
Dermacept C10 呢隻好普通,佢用個隻溶劑好正常 但一支普通維C精華賣咁貴就自己睇情況
想知可以點改進
你講既美白三鐵膽 最好可以買咩 同用法 (依家先知有D精華會撞車..)
去黑頭 只靠杏仁酸18%可行嗎 有冇話家用既邊隻酸最有效同幾多%
杏仁酸我唔知幾多%可行。家用果酸無話幾多%「最有效」
好睇你皮膚膚質同情況。一般黎講AHA8-10% BHA1.5-2%已經好足夠
美白個三樣野 用法無乜特別 最緊要你搵到一隻產品 之後用防曬

希望巴打盡答 有心學野
爛面
多印
仲係有生暗倉
洗完面嘅一陣又好油。
敏感+油性皮膚

想問下用咩產品好

有冇睇醫生?
洗完面一陣會出油係好正常的油肌皮膚
試下用純露同維他命B先
Hello 巴打
想請教下呢幾隻產品o唔ok 都係韓國野

1. Low ph cleanser

2. Moisture ampoule

3. Essence toner
唔該曬!!

成分表好似唔太齊?

thank you so much
不過點解反對磨砂去角質?太傷?同埋用咩方式會好啲 用乜乜酸嗰啲?

用到磨砂粒子的話講求力道、粒子形狀、大小
呢類全部好睇用家
個人認為物理性去角質除左令皮膚表面光滑外,無辦法令到暗瘡變好
而大部分都會變差

酸我個人點解比較建議係因為你唔需要太掌握力道,只要知自己皮膚大約用咩range的酸同埋睇配方試上面都知道岩唔岩用
而且怕的話用低濃度的酸一樣有效果

用多一排
近睇額頭鼻樑兩邊面有好多好似雞皮一粒粒既野
依啲係咪角質層過厚?有時搽極野都唔吸收但係有keep住去角質

同埋無論用輕身既cream定lotion 朝早起身一定成面油 究竟係唔夠補濕定我搽既野太油?
唔該晒巴打

你用個枝產品唔太岩你

太油 要問下配方係咪比較多礦物油?

希望你明我up乜

Sor上網睇一睇咗我係混合性

黑頭?
油脂分泌出黎又好似壓住晒生黑頭掛
不過呢類比較難搞

都係以酸、維A為本,B3控油
之後睇下情況溫和清潔
想問nuskin嘅依類傳銷嘢 用唔用得過

我都想知 有用緊但好似還可以

傳銷野就算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞