護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
近排塊面超多突起嘅粒粒同暗瘡
化咗妝都好明顯 化妝用粉餅/foundation

用緊origins 洗面+精華
遲d買f牌花水敷

仲有無辦法解決爛面?
之前有粒暗瘡 整損過 到宜家好返左好似變左黑色素咁 類似痣咁 想問美白產品搞唔搞得掂 (有冇推介) 由得佢唔理佢會唔會自己退
雖然好細點 但無啦啦多左點黑色野喺塊臉好唔舒服 Thanks.

係唔係突起身 但係入面有黑色野

冇突起

最快的方法應該係去做醫學美容

咁係未真係變左痣?
你意思話如果唔做醫家美容 就咁等係未都唔會自己退
今年20歲,皮膚偏乾,係咪keep住有保濕同清潔吓已經ok? 需唔需要用到抗衰老產品住?唔該

呢d印點去 有無再生父母解答

你係講緊紅印 定凸好果D?

假設凸個D 係疤 要去醫生個到搞

凸起果d 係咪一定要激光or 機械磨皮
有無咩醫生/地方介紹

200%係疤黎嫁喇 得醫美救到嫁炸 激光果D 唔好問點解我知
同上面巴打po出黎嗰張鼻頭相差唔多情況 成日生石頭瘡 而且嗰種石頭瘡永遠都要吱咗粒米出黎先識謝 如果唔係就算好咗都會腫咗一嚿咁樣 塊面其他地方既皮膚好正常好少出暗瘡 淨係個鼻會咁樣 而家無搽護膚品 一樣都無 而家個鼻係有啲凹凸不平又多紅印
如果睇醫生既話睇中醫定西醫好?建唔建議做laser?
困擾咗兩三年 完全唔知咩情況 求解答

疤黎嫁 唔好咁傻查喜X疤喇 岩岩謝用黎查新疤都OK 如果舊疤留番D錢做激光算啦

有無咩醫生/地方介紹

200%係疤黎嫁喇 得醫美救到嫁炸 激光果D 唔好問點解我知

係D石頭瘡謝左就會咁 就算你唔搞佢都會咁 好撚仆街
如果有時光機我會買美國果隻去疤 D瘡一謝左就查落去 應該會冇咁傷
皮膚比較黑點搞

天生的野無計架bo

後天搞出黎就防曬美白去角質
今年20歲,皮膚偏乾,係咪keep住有保濕同清潔吓已經ok? 需唔需要用到抗衰老產品住?唔該

由第一日護膚就要抗老
不過係指緊防曬+抗氧化
之前有粒暗瘡 整損過 到宜家好返左好似變左黑色素咁 類似痣咁 想問美白產品搞唔搞得掂 (有冇推介) 由得佢唔理佢會唔會自己退
雖然好細點 但無啦啦多左點黑色野喺塊臉好唔舒服 Thanks.

係唔係突起身 但係入面有黑色野

冇突起

最快的方法應該係去做醫學美容

咁係未真係變左痣?
你意思話如果唔做醫家美容 就咁等係未都唔會自己退

if係痣
ys
近排塊面超多突起嘅粒粒同暗瘡
化咗妝都好明顯 化妝用粉餅/foundation

用緊origins 洗面+精華
遲d買f牌花水敷

仲有無辦法解決爛面?

去角質
呢幾日塊面同頸都勁乾 乾到甩碎皮同頸起粒(睇唔覺、摸落好似沙咁)
洗面、搽乜落面都好那, 上網睇咗話咁係因為嚴重缺水, 但我飲水量都係同平時差唔多, 日日都有做好保養功夫(包括敷mask)...
換咗d潤d嘅mask同cream都仲係好那好乾 請問可以點做?

用多一排保濕 睇情況加植物油 多d用細胞間脂質、天然補濕因子同脂肪酸類型的保濕
之後皮膚好似好返少少轉用1d溫和去角質
酵素》低濃度果酸(<6%)
記得唔好用咁多
少少地用

mask 唔好fu 直至皮膚完全好返
當然所有比較高刺激性的野盡量skip
多白色粉刺應該搽乜好?

泥mask 維a 水楊酸
成世人唔用護膚品有冇問題

有 會快老好多

唔會掛 老得快都關遺傳/天生事?

當然關
不過外在因素都係關事

有 會快老好多

當然關
不過外在因素都係關事

仲有唔用防曬會比一般有用防曬的人易生皮膚癌
點睇synergie 個brand
護膚係咪真係要做到vit ABC 咁?

離題問
佢講到D化妝品唔傷皮膚咁
而且成份表咁簡單係咪姐係佢D化妝品成份真係咁簡單?

有 會快老好多

當然關
不過外在因素都係關事

可唔可以詳細啲講
有咩係必須要用 我係無咩皮膚問題嘅人

有 會快老好多

當然關
不過外在因素都係關事

仲有唔用防曬會比一般有用防曬的人易生皮膚癌

呢個太極端
唔係曬到好似鬼佬咁都好難出事

呢d印要點樣先淡到
t字位多油 多黑頭 毛孔大 可以點解決
我個人本身係乾性皮膚,好容易就生暗瘡,但慢慢都會謝返。但會有紅色既印,成年都冇退
想問下點樣去印同埋平時應該揉咩保濕?
利申男仔
多白色粉刺應該搽乜好?

泥mask 維a 水楊酸

屋企有gel plus 用gel plus 咁使唔使額外買維A或者水楊酸? thx

有無咩醫生/地方介紹

有無地方介紹呀 師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞