護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
巴打 我係混合性肌膚 額油t字勁油 面頰乾 係眼對落既鼻翼位成日有好多暗粒 針清又試過 每兩三日去角質又有 但係佢都不停生出黎 個情況都幾年啦 有咩方法可以唔生暗粒
另外塊面本身又黃 毛孔係光下睇勁明顯 比屈人屎啲姐姐sale我洗面保水+晚間毛孔修護凍膜
但係我用枝枝都係洗完面後一兩分鐘就皮膚靚靚 又白又無毛孔 過兩三分鍾就打回原形 點先可以keep到靚靚白滑皮膚
我唔知洗面奶有咩成份 無寫 但佢係water come牌
毛孔修護睡前凍膜成份:
另外有用curel美白化妝水

救命

之前ipsa skin test 個時四月無咁多油
我都唔知咁算係咩膚質成日覺得油但去親化妝專櫃啲人都話我乾
個額頭好多暗粒又會生細粒瘡間唔中有石頭瘡
係暗瘡底之前食過a酸
用緊幸福肌亮膚調理露好似對啲暗粒都係無咩幫助咁
可以點搞
另外想問埋呢隻產品好嗎?啱唔啱我呢啲暗瘡底又唔知咩性肌用

Other Ingredients
Water (aqua), glycerin, hamamelis virginiana (witch hazel) extract, carbomer, pinus pinaster (pycnogenol) bark extract, tocopheryl acetate (vitamin E), retinyl palmitate (vitamin A), ascorbyl palmitate (C-ester), organic aloe barbadensis leaf extract* (.1%), phenoxyethanol, ethylhexylglycerin.
*Certified organic by Quality Assurance International or USDA

防腐劑唔夠勁
對於部分yeast and mold未必夠強
入面的維a係最渣個隻 等同垃圾
維c可以接受用量

witch hazel應該係最有用個隻野

我個人唔覺得有太大幫助
水楊酸lo試下
亮膚應該只係極低的dermal rx src only

岩岩又諗左陣
可能佢將ph 壓低到3.5去保存減少防腐劑用量
同埋佢係咪完整成分表?
hi巴打

我每日沖涼會用simple隻洗面 之後搽simple隻light moisturizer
冇化妝冇搞其他護膚
冇搽開防曬 因為好少曬太陽
皮膚ok 好少出暗瘡 應該算係正常皮膚?
唯一問題係 我面頰成日"鞋鞋"地同埋紅 係咪代表太乾? 定係敏感?
我搽完moisturizer之後幾個鐘係會滑咗 但係都係紅紅地
幾個鐘後又"鞋"返
有冇moisturizer可以推薦吓?
病病地 聽日先覆
皮膚又油又乾可以點搞?(係你冇睇錯係又油又乾,係之前去ipsa做skin test既結果)
而家用緊origins既菇菌精華 ,好似好左但唔知長遠有冇幫助

成份表因為太長所以我貼link
https://www.beautypedia.com/skin-care-reviews/by-brand/origins/Origins-by-Dr-Andrew-Weil/_/Mega-Mushroom-Advanced-Skin-Relief-Face-Serum

唔該

又乾又油
通常係油性肌膚敏感的現象
如果係短暫的 一般去角質+抗敏就OK
如果係長期的 你就要當你自己係敏感肌+油性肌膚黎睇
(當然啦 可能係你自己的生活習慣護膚習慣產品使用令你長期外油內乾)

至於呢隻「有冇用」 (唔講成分的好壞)
有用 因為入面有飽和+不飽和脂肪酸
用的合成脂都係辛酸/XX/XX/XX三酸甘油脂 (最長個隻唔想查)
亦都有D卵磷脂、膽固醇呢類傳統「修復性」油脂組合
至於D精油都係加黎開心下
至於D萃取物呢 你查會見到係呀係幾有用
不詔我覺得分量唔多
而最多個類mushroom類的萃取 我個人就相信有用的 不過唔一定係幫到去解內乾外油 但外油可以舒緩下

至於外油內乾
就係去角質+輕油脂+輕補濕+抗敏
去角質唔洗講
輕油脂係指你用的產品油脂盡量係有用的
而唔係一堆無用的質感合成脂
多D用分子酊、植物油(不飽和為主)、維他命B3類的野
至於補濕 主要解決乾的
一般都係尿素、維他命B5、甘油、透明質酸
至於抗敏 err 搵到一支真係有抗敏成分的野用下就得

巴打 我諗我同佢都係差唔多
睇完之後我都想買d產品去試下 但我真係冇咩頭緒揀邊d牌子 可唔可以推薦幾個泥俾我研究下 我真係咩都唔識架
感激不盡
終於又見到4GO巴打你開Post, 半年之前也有問過你暗瘡嘅問題
一直follow你嘅suggestion宜家真係好番好多, 不過就有一個新嘅問題
兩個星期之前醫生開咗epiduo比我, 但弄到我又紅又干
請問你有冇咩suggestion?
同我皮膚比較奇怪, 平時在英國就好干, 但一返到香港就變油

我平時嘅護膚step
洗面: First aid beauty face cleanser
toner : 純露 (洋甘菊+ 金鏤梅 +玫瑰, 1:1:1)
面霜 : Aesop Camellia Nut Facial Hydrating Cream
暗瘡位用epiduo (醫生比)

我宜家皮膚嘅情況:
http://img.eservice-hk.net/upload/2017/06/18/052039_89e1060bb1254f8f77ec34eb15cc1aaf.jpg
萬分感激

正常呀
濕度同溫度好影響人對油脂的感覺

乾補濕 紅就抗敏
suppose
可能你而家補濕唔夠隻cream

謝謝你了, btw, 之前比人水咗買Aesop B Triple C Facial Balancing Gel
話可以改善暗瘡印, 可唔可以幫我睇吓入面D成份喺唔喺有效?
因為我打算完咗epiduo就開始用
成分表: http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_6974218174.html
hi 巴打 我想問問T-zone油性肌膚 但鼻頭成日甩皮 其他位唔知係咪中性 因為冇話特別乾/油
用呢set護膚品夠唔夠做? 同埋成分會唔會對皮膚有傷害?

cream:
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_b28a229165.html

essence:
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_239171795.html

toner:
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_23b9201889.html

唔該曬巴打

酒精 香精 色素
鼻頭甩皮係用完都甩?
要自己去試下bo
夠做指咩?
antioxidants一定唔夠

護膚基本盤-防曬抗氧化清潔

之前用過一斷時間LANEIGE (about 1年) 再之前喺Kiehl's
一直唔明皮膚做咩瘋狂發炎, 換咗aesop真喺就無事
aesop cp值一定唔高, 但外國太過平, HKD300就有120ml, 喺香港嘅半價
雖然應該有唔少牌子好過佢, e.g. first aid beauty, 但aesop勝在方便買
爛面多年心得就喺simple is the best, 唔出錯已經好唔錯
簡單來說日韓同boots/sasa 買到嘅可以
水陽酸嘅話呢隻Stridex soft touch pads如何?
皮膚係乾肌,T 位會油,下巴位鼻邊位易生石頭瘡,唔想用shu uemura, 請問用邊隻卸妝油好?three 個枝可唔可以?唔該巴打
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_0644292321.html
4go巴打點睇olay daily renewal cream?
有2%水楊酸 暗瘡肌想用黎通毛孔同去印 唔知可唔可以日日用 或者同其他酸類疊加 例如敷15分鐘gelplus抹走 然後olay當最後護膚程序咁搽
我皮膚都受得酸類產品嘅 唔該晒
想問 我皮膚係乾性 得t位比較多油 無咩生暗瘡 但係毛孔大同埋就好易生幾粒紅紅地既瘡 過一陣就自己收細 塊面成日都小範位咁紅同痕 同埋我白頭都多 係咪敏感皮膚?

白頭多唔多同係唔係敏感性膚質關係未必太大
我覺得你要先諗下係乜野情況下你會特別易生紅瘡

多數下午時間最多 或者紅瘡出既時候面就好油 明明起身無紅

平時有冇用防曬

無呀巴打 怕出油 我懷疑係我cream既問題 用緊first aid beauty ultra repair cream 好快就出油 但係唔用又太乾 有冇建議?麻煩你
我係乾肌,一起身化妝個鼻就甩晒皮,皮膚膚色不均,又黃,最想美白同解決暗粒問題(好似雞皮咁,係面珠同眉心有大量),應該用咩產品?
另外見樓主唔多中意the ordinary 但岩岩買左lactic acid,唔知對我既膚質有冇用?
Hi 巴打
我係混合性肌膚,T字位特別油,其他部分正常
請問下咩面霜我岩用?之前試過有啲面霜一係就太笠一係唔夠保濕
仲讀緊書 所以最好係平民價啲既!thanks a lot!!!!
有無人有唔識斷尾既黑頭問題 我個鼻真係超多黑頭,真心士多啤梨咁樣,次次睇youtuber話自己千年萬年黑頭我睇完佢地closeup真係得啖笑,我應該係億年黑頭 次次自己清完(都唔會清得哂),唔洗4,5日就生返哂出嚟搞到我完全無mood再清 因為清既工序好煩,又要放大毛孔,用黑頭針清完,又要敷塊預先放入雪櫃既面膜收毛孔(我覺得成個過程好煩,雖然本人注重皮膚,但可能我係巴打所以真係無咩心機經常做咁大工程),仲要唔洗4日就打回原型
有無人知有咩product或方法斷到黑頭尾 好彩我本身無咩大暗瘡問題
我係絲打,乾性皮膚但T字位會多少少油
我皮膚好易敏感, 化完妝一定會生一粒暗瘡
我朝早一起身塊面會好calm,但一揾凍水洗完面之後就會紅曬,而且面兩邊嘅暗瘡印會明顯咗,有無咩方法可以令到皮膚正常返啲啲?? Thanks bro
毛孔多 印多 好多隻膏都冇用 但吾算超嚴重
想問 我皮膚係乾性 得t位比較多油 無咩生暗瘡 但係毛孔大同埋就好易生幾粒紅紅地既瘡 過一陣就自己收細 塊面成日都小範位咁紅同痕 同埋我白頭都多 係咪敏感皮膚?

平時有冇用防曬

無呀巴打 怕出油 我懷疑係我cream既問題 用緊first aid beauty ultra repair cream 好快就出油 但係唔用又太乾 有冇建議?麻煩你

巴打嘅情況我都經曆過, 因為一直想要換咗隻aesop
first aid beauty ultra repair cream喺好野囄, 我條頸之前甩皮同手嘅濕疹都靠佢
但用喺面上唔太work, 所以以你可以試吓ULTRA REPAIR FACE MOISTURIZER
巴打好勁
十八歳平時可以點護膚?有冇話朝早搽啲咩夜晚搽啲咩好?
巴打好勁

利申 絲
巴打好勁

利申 絲

防曬
抗氧化產品
(維他命C+植物抗氧化物+酶類抗氧化物)
良好溫和清潔

問題太空泛
所以我都只可以好空泛咁答你
毛孔多 印多 好多隻膏都冇用 但吾算超嚴重

等你打返岩隻字再答你
巴打好勁

利申 絲

防曬
抗氧化產品
(維他命C+植物抗氧化物+酶類抗氧化物)
良好溫和清潔

問題太空泛
所以我都只可以好空泛咁答你

仲有個鼻好多黑頭可以點搞?

平時有冇用防曬

巴打嘅情況我都經曆過, 因為一直想要換咗隻aesop
first aid beauty ultra repair cream喺好野囄, 我條頸之前甩皮同手嘅濕疹都靠佢
但用喺面上唔太work, 所以以你可以試吓ULTRA REPAIR FACE MOISTURIZER

睇得出呢一隻cream 想做的野好多
亦都有佢的理念
但選材用料上可以減少多DD C12-15 Alkyl Benzoate、Dimethicone呢類垃圾無用的野

防曬一定要用 要睇下你有冇可能排除紫外線原因引發的紅
防曬係咪一定笠 唔係
用silicon做base再搭配1D新型的矽其實可以好清爽 (講緊用足1g)
cream 你搵D無咁多油分的野就得
即係輕身D

至於白頭 平時清潔乾淨D (唔係叫你洗到乾)
同埋 試下用D酸//泥MASK//維他命A
我係絲打,乾性皮膚但T字位會多少少油
我皮膚好易敏感, 化完妝一定會生一粒暗瘡
我朝早一起身塊面會好calm,但一揾凍水洗完面之後就會紅曬,而且面兩邊嘅暗瘡印會明顯咗,有無咩方法可以令到皮膚正常返啲啲?? Thanks bro

化妝方面多D用 Powder 少D用Liquid
對皮膚負擔比較小
咁你用暖水洗面啦要
暗瘡印會明顯左 洗完面係咁 無野的

維他命A、維他命B3、維他命C、植物油
應該都岩你的呢類成分
有無人有唔識斷尾既黑頭問題 我個鼻真係超多黑頭,真心士多啤梨咁樣,次次睇youtuber話自己千年萬年黑頭我睇完佢地closeup真係得啖笑,我應該係億年黑頭 次次自己清完(都唔會清得哂),唔洗4,5日就生返哂出嚟搞到我完全無mood再清 因為清既工序好煩,又要放大毛孔,用黑頭針清完,又要敷塊預先放入雪櫃既面膜收毛孔(我覺得成個過程好煩,雖然本人注重皮膚,但可能我係巴打所以真係無咩心機經常做咁大工程),仲要唔洗4日就打回原型
有無人知有咩product或方法斷到黑頭尾 好彩我本身無咩大暗瘡問題

黑頭只要人都油出 你又住係香港 無可能解決

你而家的做法係無處理點解黑頭會形成 只係處理黑頭形成左點搞
黑頭的形成其實只係無發炎的暗瘡
你要做的都係疏通毛孔、減少油脂分泌 (//處理)
疏通都係用下酸、用下維他命A、做下泥MASK
而油脂分泌係護膚品可以處理到的唔多
你可以試下用維仔命A、B3、B6、綠茶萃取(3%,>90%EGCG)
都仲有一堆廠商研究的控油產品 你可以自己上網睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞