護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
斑以樣野係咪除左激光護膚品解決唔到?

解決係
淡就唔係
巴打 想問下油性皮膚
vitC係指外用定內用 ?可唔可以推薦下d product
同埋我皮膚顏色偏黃少少青 睇落好似病人
keep住有防曬 有咩方法可以去到黃
唔該

外用
早訓,維B,抗氧化
巴打,我係混合性皮膚,角質厚又有暗瘡所以自己做左milk peel 5 次,大部分暗瘡同印清哂,但塊面側邊一有光照就會有d 好細既粒粒,果d 點搞?因為我再做milk peel 已經feel 到皮膚因太薄所以好痛

未爆頭的暗瘡
自己小心D啦 milk peel做5次
無啦 只可以睇下用涷膜可唔可以逼到出黎
不要抱太多期望

4go巴覺得呢隻維c精華買唔買得過?

朝早用唔錯呀 sap?%
有冇講

官網都無講,應該要email問佢
唔錯我就買佢代替the ordinary 先 呢支夜晚都用得嘛?

用得
如果SAP有10%就OK唔錯呀
朝早用Antioxidants ja

喺官網睇多次成份表,好似轉咗formula

Amazon嘅description 話有20% SAP
4go 想問下你點睇日本牌子tunemakers啲野?
例如佢個lotion: http://www.ratzillacosme.com/skin/tunemakers-concentrate-moisture-lotion/
佢仲有好多原液,甘草、egf、ceramide都講到幾好咁

4go巴覺得呢隻維c精華買唔買得過?

朝早用唔錯呀 sap?%
有冇講

官網都無講,應該要email問佢
唔錯我就買佢代替the ordinary 先 呢支夜晚都用得嘛?

用得
如果SAP有10%就OK唔錯呀
朝早用Antioxidants ja

喺官網睇多次成份表,好似轉咗formula

Amazon嘅description 話有20% SAP

巴打!
我t子位夏天好油,鼻黑頭算多
面脥就好易泛紅,但唔算太油
感覺上皮膚都幾乾
我護膚step 係
花水> b3 serum >gel cream
請問有冇咩其他建議?
因為我護膚品標準同你一樣,都以天然為主,想知你用開邊隻? 我有用Fancl
巴打!
我t子位夏天好油,鼻黑頭算多
面脥就好易泛紅,但唔算太油
感覺上皮膚都幾乾
我護膚step 係
花水> b3 serum >gel cream
請問有冇咩其他建議?
因為我護膚品標準同你一樣,都以天然為主,想知你用開邊隻? 我有用Fancl

幾年前面脥試過血管擴張,成日會發熱同紅先開始開注天然護膚同睇成份既問題,btw 用咩可以解決

雖然我唔鐘意Loreal Group
但佢旗下長青左十幾年個支CEF精華的配方真係Excellent的
由呢個方向搵啦
好多唔係Loreal Group的選擇

同埋Bio-oil=~ mineral oil

呢支去暗瘡印work?
巴打覺得Loccitane呢個牌子好唔好
另外爸打想問你Phenonip同Potassium sorbate 呢兩隻防腐劑如何? 假設係standard 含量,兩者會唔會刺激皮膚/ not suit for sensitive skin/ harmful ?
另外爸打想問你Phenonip同Potassium sorbate 呢兩隻防腐劑如何? 假設係standard 含量,兩者會唔會刺激皮膚/ not suit for sensitive skin/ harmful ?

邊個國家standard
玫瑰痤瘡點搞 仲要個鼻日日紅

歐洲

歐洲

無記錯用量唔過1%
左邊面好多紅印
似係之前出壓力瘡留落黎
用過gel plus但效果好似麻麻
巴打有冇辦法搞搞
巴打我追完post 見你叫人vit c早上用,我聽過人話vit c係光敏性?!
敏感肌 皮膚好薄 護膚品唔敢亂買
想問下bodyshop fresh依啲係咪真天然牌子
會唔會都有機會敏感
會唔會都有機會敏感

睇你點定義natural, 但Body shop 同fresh 一定有用chemical
會唔會都有機會敏感

睇你點定義natural, 但Body shop 同fresh 一定有用chemical

好重香料
巴打,點睇,我長期用佢,但好貴,知唔知有咩代替品? 仲有你點睇佢mask成份,每次用完,效果立即好明顯,有啲驚。
會唔會都有機會敏感

唔鐘意依兩個牌子,marketing 係度懶天然,其實成份好麻麻。。
紅印都叫好d之前皮膚炎d暗瘡印好難退印
D 維他命C美溶液好似冇乜用咁
會唔會都有機會敏感

唔鐘意依兩個牌子,marketing 係度懶天然,其實成份好麻麻。。

有無咩真係天然既brand可以推介
因為真係好怕敏感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞