護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
敏感肌 皮膚好薄 護膚品唔敢亂買
想問下bodyshop fresh依啲係咪真天然牌子
會唔會都有機會敏感

唔鐘意依兩個牌子,marketing 係度懶天然,其實成份好麻麻。。

有無咩真係天然既brand可以推介
因為真係好怕敏感

唔係天然就唔會敏感,天然都可以好刺激
你要做嘅係搵自己對咩敏感 而唔係覺得天然就會無事
呢個觀念好錯
會唔會都有機會敏感

唔鐘意依兩個牌子,marketing 係度懶天然,其實成份好麻麻。。

因為真係好怕敏感

呢個觀念好錯

咁我會努力研究下究竟我對咩敏感
多謝指點
毛孔開始粗~點做好
會唔會都有機會敏感

因為真係好怕敏感

呢個觀念好錯

多謝指點

我建議你搵返你用完咩product 敏感就mark 底,之後睇下佢地啲成分有咩共同點 加油呀
想請教巴打
1. 每晚都用幾種唔同function精華(美白、保濕、抗氧化)疊搽會唔會太多?先後次序有冇影響?唔等一層吸收哂就搽另一層其實有冇影響?

2. 做skin test皮脂分泌力好低,冬天全面乾到甩皮,但夏天大出汗後/長坐冷氣間t位都會好油,2邊面都係乾。4季都要用油,唔係就好似鎖唔住skin care啲保濕力,搽幾多都冇用。咁係叫外油內乾定混合性?巴打話出油量睇皮脂腺分佈,照計我t位都唔係冇,但點解我秋冬時會好似唔識出油咁?而且我用油份高的厚cream又吸唔到咁,要用gel/lotion類+油先得?

謝謝巴打
會唔會都有機會敏感

因為真係好怕敏感

呢個觀念好錯

多謝指點

我建議你搵返你用完咩product 敏感就mark 底,之後睇下佢地啲成分有咩共同點 加油呀

其實係咪痕 出粒粒同紅就可以叫做過敏?
會唔會都有機會敏感

因為真係好怕敏感

呢個觀念好錯

多謝指點

其實係咪痕 出粒粒同紅就可以叫做過敏?

唔一定 有時紅可能只係短暫問題
但如果一段時間之後都仲係好紅
之後開始有痕 (即使無痕都可以係敏感) 就可以算係敏感
至於粒粒 就要睇粒粒的形成係因為敏感而成定係因為油脂質感問題形成的暗瘡啦
想請教巴打
1. 每晚都用幾種唔同function精華(美白、保濕、抗氧化)疊搽會唔會太多?先後次序有冇影響?唔等一層吸收哂就搽另一層其實有冇影響?

2. 做skin test皮脂分泌力好低,冬天全面乾到甩皮,但夏天大出汗後/長坐冷氣間t位都會好油,2邊面都係乾。4季都要用油,唔係就好似鎖唔住skin care啲保濕力,搽幾多都冇用。咁係叫外油內乾定混合性?巴打話出油量睇皮脂腺分佈,照計我t位都唔係冇,但點解我秋冬時會好似唔識出油咁?而且我用油份高的厚cream又吸唔到咁,要用gel/lotion類+油先得?

謝謝巴打

1. 要睇產品質感 如果質感過於厚重呢 無人用我落第二枝
所以搵產品最好有得薄身就薄身D
至於用的上限有幾多 你當清潔後使用的盡量唔好多過4枝
我個人認為有影響的
有影響

2. 因為冬天的天氣會「減少」油脂分泌出黎的量
似混合性
之後搵唔到一隻你岩的cream
至於隻cream好似吸收唔到
儘量搵D唔係矽靈的CREAM
同埋礦物油都會有種唔吸收的感覺
試下多D用植物
毛孔開始粗~點做好

開始的意思係因為夏天定係老化呀
會唔會都有機會敏感

因為真係好怕敏感

呢個觀念好錯

天然的產品唔會唔敏感
什至由於佢係天然產物
即係提子好似好天然,但入面都係由化學成分組成

對於所謂Chemical 定天然呢
最緊要係配方唔係太多古怪野、自己skip下D成分
即使係大眾眼中的Chemical 一樣可以用得安心的
4go 想問下你點睇日本牌子tunemakers啲野?
例如佢個lotion: http://www.ratzillacosme.com/skin/tunemakers-concentrate-moisture-lotion/
佢仲有好多原液,甘草、egf、ceramide都講到幾好咁

隻牌子幾得意,睇多一日答你
巴打!
我t子位夏天好油,鼻黑頭算多
面脥就好易泛紅,但唔算太油
感覺上皮膚都幾乾
我護膚step 係
花水> b3 serum >gel cream
請問有冇咩其他建議?
因為我護膚品標準同你一樣,都以天然為主,想知你用開邊隻? 我有用Fancl

我除左防曬無用出面護膚品
巴打!
我t子位夏天好油,鼻黑頭算多
面脥就好易泛紅,但唔算太油
感覺上皮膚都幾乾
我護膚step 係
花水> b3 serum >gel cream
請問有冇咩其他建議?
因為我護膚品標準同你一樣,都以天然為主,想知你用開邊隻? 我有用Fancl

幾年前面脥試過血管擴張,成日會發熱同紅先開始開注天然護膚同睇成份既問題,btw 用咩可以解決

第一係防曬同埋唔好比皮膚不斷有溫差

七葉樹呢類會有D用 但唔好期望太多
胜肽有幾隻會專攻外顯血管問題
但係都係參考下就好

雖然我唔鐘意Loreal Group
但佢旗下長青左十幾年個支CEF精華的配方真係Excellent的
由呢個方向搵啦
好多唔係Loreal Group的選擇

同埋Bio-oil=~ mineral oil

呢支去暗瘡印work?

維他命C原理上對暗瘡印係WORK
巴打覺得Loccitane呢個牌子好唔好

每隻牌子都有皇牌同埋垃圾
玫瑰痤瘡點搞 仲要個鼻日日紅

減少刺激
睇醫生
用足1g防曬量
去睇cef 個枝精華個陣做左個skin test, 介紹左另一枝話無咁笠,巴打點點
http://cosdna.com/cht/cosmetic_6a34288594.html
我本身個人大喊,面都多油,一時時生暗瘡,一擠就爆成面都血。大概係敢,求面部保養指教
另外爸打想問你Phenonip同Potassium sorbate 呢兩隻防腐劑如何? 假設係standard 含量,兩者會唔會刺激皮膚/ not suit for sensitive skin/ harmful ?

邊個國家standard

歐洲

Potassium sorbate 呢我個人認為好安全的
Ecocert產品都可以用的一般都唔會有問題我去邊

Phenonip呢我唔記得左有無分Version
就我手頭上搵到的係Phenoxyethanol 同埋 複和Parabens

Phenoxyethanol 係化妝品上用量低過1%係OK的
我個人用低過0.5% 而且唔少用係原料產品的都會見到Phenoxyethanol
Parabens我個人唔鐘意 所以唔會用
至於個份乳癌報告 個人認為未必研究我太清楚
但你可以因應你個人理念而選擇用唔用
左邊面好多紅印
似係之前出壓力瘡留落黎
用過gel plus但效果好似麻麻
巴打有冇辦法搞搞

呢類多種都係炎症下產物
你用好D防曬
抗下氧化美白下抗敏下就得
呢類印一般3-6個月會自行散失
唔得的話醫學美容都有方法會解決
巴打我追完post 見你叫人vit c早上用,我聽過人話vit c係光敏性?!

維C得1隻有1份報告指出
係UVB下可能引發脂質氧化
但份報告好似唔係in vivo 同時亦唔係一般護膚品配方下的產物

一般黎講
LAA
MAP
SAP
A2G
3OVC
VCIP
呢幾隻都係安全穩陣的維他命C

維他命C有效防止UVA1+2/UVB引發的自由基傷害

佢係對光有防護性
去睇cef 個枝精華個陣做左個skin test, 介紹左另一枝話無咁笠,巴打點點
http://cosdna.com/cht/cosmetic_6a34288594.html

我個人唔建議人用Loreal Group under的牌子
我本身個人大喊,面都多油,一時時生暗瘡,一擠就爆成面都血。大概係敢,求面部保養指教

第一就係唔好整爆粒瘡
第二就係減少刺激源
第三就係用下維他命AB的野
第四就係純露德甘會有幫手
第五就係皮膚有嚴重問題要睇醫生
例如佢個lotion: http://www.ratzillacosme.com/skin/tunemakers-concentrate-moisture-lotion/

有冇全成分表

有冇全成分表

Lotion:water, glycerin, 1,2 – hexanediol, sphingoglycolipids of rice bran , hyaluronic acid Na, honey,water-soluble collagen, hydrolyzed royal jelly extract, licorice root extract, ascorbyl phosphate Mg, lysolecithin, hydrogenated lecithin, BG, xanthan gum, apple acid Na, malic acid, citric acid, citric acid Na, phenoxyethanol.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞