護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
我係乾肌,ipsa 分析結果水同油幾乎0,想揾隻保濕強既精華,想問下呢3隻ok 吾ok ?
1.

2.

3.
我係乾肌,ipsa 分析結果水同油幾乎0,想揾隻保濕強既精華,想問下呢3隻ok 吾ok ?
1.

2.

3.

3支都唔得
後2支只係主打透明質酸的精華 係小分子補濕上面完全無咁劑
第1支太多膠同埋合成脂 而且用個隻合成脂係比較差個堆
唔建議用呢類作為補濕保濕

盡量搵下1D B5、Sodium PCA 、尿素等等補濕因子係排得頭過透明質酸的產物
之後是但搵1隻有下脂肪酸個類保濕成分的就得
油脂唔夠用Squalene 補足
多白色粉刺應該搽乜好?

泥mask 維a 水楊酸

屋企有gel plus 用gel plus 咁使唔使額外買維A或者水楊酸? thx

用完gel plus先
唔好晒左支野
對於暗瘡類/油脂類野 果酸始終係理論上唔係水楊酸強
我個人本身係乾性皮膚,好容易就生暗瘡,但慢慢都會謝返。但會有紅色既印,成年都冇退
想問下點樣去印同埋平時應該揉咩保濕?
利申男仔

平時係唔係無用防曬?
因為無用防曬紫外線不斷刺激/你生暗瘡生返係相同位置,印唔退/好難退係常見的事
多數用好防曬 平時多D用下D消炎產品
會退得快好多 (紅印)
但如果成年都無退過 一般需要去醫學美容搞
我個人本身係乾性皮膚,好容易就生暗瘡,但慢慢都會謝返。但會有紅色既印,成年都冇退
利申男仔

如果係乾性皮膚又易生暗瘡
首先乾性皮膚就比較難生暗瘡
但咁唔好彩係個類人
主要係唔好用咁多補濕野同保濕野
油脂方面少D用礦物油
植物油方面盡量減少使用硬油
多D用軟油 即係係室溫下應該係液體狀的植物油
同時亦唔好用橄欖油個類
多D用南瓜籽、荷荷巴呢類
t字位多油 多黑頭 毛孔大 可以點解決

頭幾版有答過

呢d印要點樣先淡到

呢類係發緊炎
用消炎產品
防曬、消炎、低刺激產品同防止再生暗瘡全部都要做齊
炎症退左之後會有D疤 可能性好大
個排就要做下醫學美容
成世人唔用護膚品有冇問題

有 會快老好多

唔會掛 老得快都關遺傳/天生事?

當然關
不過外在因素都係關事

可唔可以詳細啲講
有咩係必須要用 我係無咩皮膚問題嘅人

防曬+抗氧化
點睇synergie 個brand
護膚係咪真係要做到vit ABC 咁?

離題問
佢講到D化妝品唔傷皮膚咁
而且成份表咁簡單係咪姐係佢D化妝品成份真係咁簡單?

理念好 價錢有點兒貴
最近落多左酒精同埋色素 好似走向差個邊發展

護膚係唔係要做到維他命ABC
唔係
但呢3張成分係現今護膚品界研究得比較多 效能較強
且接近人人所需的
暗瘡 --> 維AB3
美白 --> 維B3C
抗老 --> 維AB3C
抗氧化 --> 主要日用維C

所以唔係在符問佢係唔係岩我
而係係人生唔同的護膚階段中呢3隻成分都會參與到
至於有一派話保好濕就足夠的
或者用落好似好舒服就OK的
呢類成分從來同佢地唔會接觸到
基本上係呢類人唔用

所有外用物品都會對皮膚做成負擔
所以唔會有完全唔傷皮膚的化妝品
只不過係礦物粉狀的護膚品對皮膚的負擔一般比較低
原因在於傳統化妝品用個種狀態 Cream / Lotion 狀 要落更多的質感修飾野
防腐野

至於你問到成分表咁樣代唔代表真係咁簡單
我唔記得有冇記錯
好似低過0.1定0.01%係可以唔標的
呢個唔肯定
不過大部分都唔會標原料供應商本身為左保存原料而落的防腐劑
呢類無人知 包括幾細定幾大間公司都好 講個信字
再落一個層次你已經係懷疑佢成分表係亂標定係真標
呢樣野我答唔到你

有 會快老好多

當然關
不過外在因素都係關事

仲有唔用防曬會比一般有用防曬的人易生皮膚癌

男仔防曬有咩介紹?

無分咩男仔定女仔防曬
清爽的防曬 幸福肌有隻透氣OK
你唔係去到完全暴曬係可以

有 會快老好多

當然關
不過外在因素都係關事

仲有唔用防曬會比一般有用防曬的人易生皮膚癌

男仔防曬有咩介紹?

無分咩男仔定女仔防曬
清爽的防曬 幸福肌有隻透氣OK
你唔係去到完全暴曬係可以
市面上啲黑頭貼有冇話邊款比較好

唔建議用黑頭貼

咁請問男仔用咩方法比較好

離題問

理念好 價錢有點兒貴

唔係
且接近人人所需的
暗瘡 --> 維AB3
美白 --> 維B3C

基本上係呢類人唔用

原因在於傳統化妝品用個種狀態 Cream / Lotion 狀 要落更多的質感修飾野
防腐野

我唔記得有冇記錯
呢個唔肯定
呢樣野我答唔到你

色素??? 真㗎我唔見既
利申男仔

平時係唔係無用防曬?
因為無用防曬紫外線不斷刺激/你生暗瘡生返係相同位置,印唔退/好難退係常見的事
會退得快好多 (紅印)

有冇咩消炎產品推薦?我唔係好識買果d ,驚買錯
呢隻防曬可以嗎? 自己用開覺得好用
ANTHELIOS MINERAL SPF 50 SUNSCREEN

ACTIVE INGREDIENTS

Titanium Dioxide 11%(sunscreen)

INACTIVE INGREDIENTS

Water • Isododecane • C12-15 Alkyl Benzoate • Dimethicone • Undecane • Triethylhexanoin • Isohexadecane • Styrene/acrylates Copolymer • Nylon-12 • Caprylyl Methicone • Butyloctyl Salicylate • Phenethyl Benzoate • Silica • Tridecane • Dicaprylyl Carbonate • Dicaprylyl Ether • Talc • Dimethicone/PEG 10/15 Crosspolymer • Aluminum Stearate • Pentylene Glycol • C9-15 Fluoroalcohol Phosphate • Tocopherol • Phenoxyethanol • Stearic Acid • Diethylhexyl Sryingylidenemalonate • PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone • Magnesium Sulfate • PEG-8 Laurate • PEG-9 • Polyhydroxystearic Acid • Maltodextrin • Benzoic Acid • Iron Oxides • Propylene Glycol • Propylene Carbonate • Caprylyl Glycol • Disteardimonium Hectorite • Cassia Alata Leaf Extract • Alumina • Aluminum Hydroxide
深層清潔同去角質應該一星期做幾多次先岩?
人地話夏天最好兩日一次 唔該巴打
巴打我追完post 見你叫人vit c早上用,我聽過人話vit c係光敏性?!

維C得1隻有1份報告指出
係UVB下可能引發脂質氧化
但份報告好似唔係in vivo 同時亦唔係一般護膚品配方下的產物

一般黎講
LAA
MAP
SAP
A2G
3OVC
VCIP
呢幾隻都係安全穩陣的維他命C

維他命C有效防止UVA1+2/UVB引發的自由基傷害

佢係對光有防護性

VCIP 13 %會唔會太高濃度?
巴打有g6pd係咪唔可以用BHA?
巴打有g6pd係咪唔可以用BHA?

外用應該可以
巴打我追完post 見你叫人vit c早上用,我聽過人話vit c係光敏性?!

維C得1隻有1份報告指出
係UVB下可能引發脂質氧化
但份報告好似唔係in vivo 同時亦唔係一般護膚品配方下的產物

一般黎講
LAA
MAP
SAP
A2G
3OVC
VCIP
呢幾隻都係安全穩陣的維他命C

維他命C有效防止UVA1+2/UVB引發的自由基傷害

佢係對光有防護性

VCIP 13 %會唔會太高濃度?

有D產品會出到更高
唔清楚會唔會算太高
但我個人用開10%
深層清潔同去角質應該一星期做幾多次先岩?
人地話夏天最好兩日一次 唔該巴打

呢個其實無定論
因為要根據皮膚的情況而定
對於乾敏肌其實唔太需要深層清潔
去角質類都應該盡量減少 但都應該維持令到角質層係比較健康個堆
但對於油肌會相反少少 深層清潔可能可以多少少

但無論咩情況 深層清潔我個人建議一星期兩次其實好夠

去角質無定論 你可以睇返我上幾版打過的
呢隻防曬可以嗎? 自己用開覺得好用
ANTHELIOS MINERAL SPF 50 SUNSCREEN

ACTIVE INGREDIENTS

Titanium Dioxide 11%(sunscreen)

INACTIVE INGREDIENTS

Water • Isododecane • C12-15 Alkyl Benzoate • Dimethicone • Undecane • Triethylhexanoin • Isohexadecane • Styrene/acrylates Copolymer • Nylon-12 • Caprylyl Methicone • Butyloctyl Salicylate • Phenethyl Benzoate • Silica • Tridecane • Dicaprylyl Carbonate • Dicaprylyl Ether • Talc • Dimethicone/PEG 10/15 Crosspolymer • Aluminum Stearate • Pentylene Glycol • C9-15 Fluoroalcohol Phosphate • Tocopherol • Phenoxyethanol • Stearic Acid • Diethylhexyl Sryingylidenemalonate • PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone • Magnesium Sulfate • PEG-8 Laurate • PEG-9 • Polyhydroxystearic Acid • Maltodextrin • Benzoic Acid • Iron Oxides • Propylene Glycol • Propylene Carbonate • Caprylyl Glycol • Disteardimonium Hectorite • Cassia Alata Leaf Extract • Alumina • Aluminum Hydroxide

得TiO2的防曬唔係一個可以用的防曬
利申男仔

平時係唔係無用防曬?
會退得快好多 (紅印)

有冇咩消炎產品推薦?我唔係好識買果d ,驚買錯

無乜
盡量由成分去搵
維B3、純露呢類

離題問

理念好 價錢有點兒貴

唔係
且接近人人所需的
暗瘡 --> 維AB3
美白 --> 維B3C

基本上係呢類人唔用

防腐野

我唔記得有冇記錯
呢個唔肯定
呢樣野我答唔到你

色素??? 真㗎我唔見既

我唔清楚係真定假啦
總之我睇返佢成分表最底寫左Natural XXX Color
但係呢點解要落
不過呢1-2年維他命護膚都開始流行
佢呢類牌子的生存空間會減少
市面上啲黑頭貼有冇話邊款比較好

唔建議用黑頭貼

咁請問男仔用咩方法比較好

無分男女
水楊酸、維B3、維A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞