護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
太長唔quote 多謝巴打詳盡解答,想知好耐
已正評
hi 巴打 我想問問T-zone油性肌膚 但鼻頭成日甩皮 其他位唔知係咪中性 因為冇話特別乾/油
用呢set護膚品夠唔夠做? 同埋成分會唔會對皮膚有傷害?

cream:
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_b28a229165.html

essence:
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_239171795.html

toner:
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_23b9201889.html

唔該曬巴打
用緊玫瑰果油 係德國牌子 alverde 想塊面膚色均勻 有光澤 有咩精華推薦

呢類天然植物油無返十年八載都唔好太寄望美白
佢可以做到 但一定唔係快手事

想快就用維他命C
十幾二十隻衍生物比你擇
用得玫瑰果油 你可以搵D維他命C係油溶性的
例如VC-IP (最安全係呢隻//最貴係呢隻)
廠商用10%做test 有興趣可以自己買+試 之後混落去
水溶性受得就用原型維他命C、唔受得MAP/AA2G都係好選擇

雖則油都只係脂肪酸的混合體同埋不皂化物的產物
但個人意見黎講啦 呢類牌子未必係太靚的玫瑰果油

至於光澤 最緊要係早訓、無糖飲食
外用最緊要係防曬+抗氧化 之後再配搭去角質
個人意見 物理性去角質少用 (包括擦子膠)

咁 trilogy?都幾出名
VC-IP邊度有得賣?
感謝~
之前面頰位成日生瘡 呢幾年生少左
但一直都有啲紅色印喺度
個樣又唔似平時啲暗瘡印 一撻撻咁
成日俾人問係咪敏感
可以點解決
混合肌個鼻瘋狂出油,兩個鐘用一張面油紙都得

試過唔茶cream效果一樣
唯獨係去乾燥地方旅行就會冇油出:0

我係咪應該用d油性產品以油攻油
皮炎
痕到PK
隻手出事得唔得 隻手好似雞皮咁大粒粒突起 有時仲會痕 其實7-8年前開始有既 之後去左睇皮膚科 都係比得類固醇我搽同埋同左我講唔會好返 咁搽左1年隻手啲雞皮無再突起就無理
今個夏天無啦啦啲雞皮勁痕 同埋感覺上突起既多左好多 摸上去一粒粒真係勁核突呀想喊 佢地位置係下手臂 巴打知唔知搽咩可以舒緩 因為唔想再搽類固醇同埋睇皮膚真係好貴
終於又見到4GO巴打你開Post, 半年之前也有問過你暗瘡嘅問題
一直follow你嘅suggestion宜家真係好番好多, 不過就有一個新嘅問題
兩個星期之前醫生開咗epiduo比我, 但弄到我又紅又干
請問你有冇咩suggestion?
同我皮膚比較奇怪, 平時在英國就好干, 但一返到香港就變油

我平時嘅護膚step
洗面: First aid beauty face cleanser
toner : 純露 (洋甘菊+ 金鏤梅 +玫瑰, 1:1:1)
面霜 : Aesop Camellia Nut Facial Hydrating Cream
暗瘡位用epiduo (醫生比)

我宜家皮膚嘅情況:

萬分感激
之前皮膚敏感,搞到出瘡留哂印同有凹凸,可以點搞
皮膚又油又乾可以點搞?(係你冇睇錯係又油又乾,係之前去ipsa做skin test既結果)
而家用緊origins既菇菌精華 ,好似好左但唔知長遠有冇幫助

成份表因為太長所以我貼link
https://www.beautypedia.com/skin-care-reviews/by-brand/origins/Origins-by-Dr-Andrew-Weil/_/Mega-Mushroom-Advanced-Skin-Relief-Face-Serum

唔該

又乾又油
通常係油性肌膚敏感的現象
如果係短暫的 一般去角質+抗敏就OK
如果係長期的 你就要當你自己係敏感肌+油性肌膚黎睇
(當然啦 可能係你自己的生活習慣護膚習慣產品使用令你長期外油內乾)

至於呢隻「有冇用」 (唔講成分的好壞)
有用 因為入面有飽和+不飽和脂肪酸
用的合成脂都係辛酸/XX/XX/XX三酸甘油脂 (最長個隻唔想查)
亦都有D卵磷脂、膽固醇呢類傳統「修復性」油脂組合
至於D精油都係加黎開心下
至於D萃取物呢 你查會見到係呀係幾有用
不詔我覺得分量唔多
而最多個類mushroom類的萃取 我個人就相信有用的 不過唔一定係幫到去解內乾外油 但外油可以舒緩下

至於外油內乾
就係去角質+輕油脂+輕補濕+抗敏
去角質唔洗講
輕油脂係指你用的產品油脂盡量係有用的
而唔係一堆無用的質感合成脂
多D用分子酊、植物油(不飽和為主)、維他命B3類的野
至於補濕 主要解決乾的
一般都係尿素、維他命B5、甘油、透明質酸
至於抗敏 err 搵到一支真係有抗敏成分的野用下就得

唔該巴打
我想問多一樣關於去角質,我見你話唔建議物理性,例如擦紙膠嗰類,有冇話咩原因?

咁如果用clay mask咁算唔算物理性?

唔該晒!
皮膚又油又乾可以點搞?(係你冇睇錯係又油又乾,係之前去ipsa做skin test既結果)
而家用緊origins既菇菌精華 ,好似好左但唔知長遠有冇幫助

成份表因為太長所以我貼link
https://www.beautypedia.com/skin-care-reviews/by-brand/origins/Origins-by-Dr-Andrew-Weil/_/Mega-Mushroom-Advanced-Skin-Relief-Face-Serum

唔該

又乾又油
通常係油性肌膚敏感的現象
如果係短暫的 一般去角質+抗敏就OK
如果係長期的 你就要當你自己係敏感肌+油性肌膚黎睇
(當然啦 可能係你自己的生活習慣護膚習慣產品使用令你長期外油內乾)

至於呢隻「有冇用」 (唔講成分的好壞)
有用 因為入面有飽和+不飽和脂肪酸
用的合成脂都係辛酸/XX/XX/XX三酸甘油脂 (最長個隻唔想查)
亦都有D卵磷脂、膽固醇呢類傳統「修復性」油脂組合
至於D精油都係加黎開心下
至於D萃取物呢 你查會見到係呀係幾有用
不詔我覺得分量唔多
而最多個類mushroom類的萃取 我個人就相信有用的 不過唔一定係幫到去解內乾外油 但外油可以舒緩下

至於外油內乾
就係去角質+輕油脂+輕補濕+抗敏
去角質唔洗講
輕油脂係指你用的產品油脂盡量係有用的
而唔係一堆無用的質感合成脂
多D用分子酊、植物油(不飽和為主)、維他命B3類的野
至於補濕 主要解決乾的
一般都係尿素、維他命B5、甘油、透明質酸
至於抗敏 err 搵到一支真係有抗敏成分的野用下就得

唔該巴打
我想問多一樣關於去角質,我見你話唔建議物理性,例如擦紙膠嗰類,有冇話咩原因?

咁如果用clay mask咁算唔算物理性?

唔該晒!

控制唔到力道
磨砂大部分都係三尖八角
容易傷害皮膚

唔算 但你開始磨個下就算
之前皮膚敏感,搞到出瘡留哂印同有凹凸,可以點搞

凹凸洞未護膚品可解決 護膚品只可以用二氧化鈦+矽靈令佢唔顯眼
但洗走左就會回復原形
你去睇醫生搞下醫學美容比較實際

紅黑印 如果你係指凸出黎個種係發炎
單純平面暗紅個種就真係紅印
呢類只要防曬+抗氧化/美白 (eg vitamin c)+抗敏就OK
即使你唔理佢 一般一年內可以解決
想快手解決去醫學美容
終於又見到4GO巴打你開Post, 半年之前也有問過你暗瘡嘅問題
一直follow你嘅suggestion宜家真係好番好多, 不過就有一個新嘅問題
兩個星期之前醫生開咗epiduo比我, 但弄到我又紅又干
請問你有冇咩suggestion?
同我皮膚比較奇怪, 平時在英國就好干, 但一返到香港就變油

我平時嘅護膚step
洗面: First aid beauty face cleanser
toner : 純露 (洋甘菊+ 金鏤梅 +玫瑰, 1:1:1)
面霜 : Aesop Camellia Nut Facial Hydrating Cream
暗瘡位用epiduo (醫生比)

我宜家皮膚嘅情況:

萬分感激

正常呀
濕度同溫度好影響人對油脂的感覺

乾補濕 紅就抗敏
suppose
可能你而家補濕唔夠隻cream
隻手出事得唔得 隻手好似雞皮咁大粒粒突起 有時仲會痕 其實7-8年前開始有既 之後去左睇皮膚科 都係比得類固醇我搽同埋同左我講唔會好返 咁搽左1年隻手啲雞皮無再突起就無理
今個夏天無啦啦啲雞皮勁痕 同埋感覺上突起既多左好多 摸上去一粒粒真係勁核突呀想喊 佢地位置係下手臂 巴打知唔知搽咩可以舒緩 因為唔想再搽類固醇同埋睇皮膚真係好貴

毛囊角化症?
果酸水楊酸+補濕(尿素
皮炎
痕到PK

睇醫生
混合肌個鼻瘋狂出油,兩個鐘用一張面油紙都得

試過唔茶cream效果一樣
唯獨係去乾燥地方旅行就會冇油出:0

我係咪應該用d油性產品以油攻油

有冇試過zinc pca ,egcg , vitamin b3 and a類護膚品

天氣會影響油脂分泌量同感覺

至於可唔可以咁做
唔好用超過你皮膚所承擔的野就得
之前面頰位成日生瘡 呢幾年生少左
但一直都有啲紅色印喺度
個樣又唔似平時啲暗瘡印 一撻撻咁
成日俾人問係咪敏感
可以點解決

先當缺水敏感處理下 消下炎
唔得搵醫生問
想問下有冇方法去黑頭

n年前用完kiehel既白泥去黑頭
全臉敏感
之後幾乎所有既護膚品都敏感
得返johnson baby, 娥羅納英唔敏感
但對化妝品又唔會敏感

loreal group正垃圾
用緊玫瑰果油 係德國牌子 alverde 想塊面膚色均勻 有光澤 有咩精華推薦

想快就用維他命C
十幾二十隻衍生物比你擇
水溶性受得就用原型維他命C、唔受得MAP/AA2G都係好選擇

咁 trilogy?都幾出名
VC-IP邊度有得賣?
感謝~

靚的玫瑰果油唔平
特別呢幾年大家廠商sell天然sell玫瑰果油美白

vcip u can google 應該唔難搵
香港唔記得有冇人賣
我唔太清楚自己係乾性皮膚定油性皮膚
因為有時都會乾到出油有時又唔會
以前細個生暗倉搞到有凹凸洞同埋紅印
依家兩邊面頰都有泛紅
最想解決凹凸洞同紅印
求賜教

有冇用過外用A酸 有的停左未 停左幾耐?
anyway
凹凸洞未護膚品可解決 護膚品只可以用二氧化鈦+矽靈令佢唔顯眼
但洗走左就會回復原形
你去睇醫生搞下醫學美容比較實際

紅印 如果你係指凸出黎個種係發炎
單純平面暗紅個種就真係紅印
呢類只要防曬+抗氧化/美白 (eg vitamin c)+抗敏就OK
即使你唔理佢 一般一年內可以解決
想快手解決去醫學美容

泛紅 你去用下純露 (德國洋甘菊)
比多少少水份補濕 油性保濕減少
盡量咁做 睇下情況點
anyway我個人唔by乾到出油呢一套

冇試過外用A酸係for醫暗倉定印個d
有冇醫生or醫學美容介紹
我依家通常都係嚟M個排爆一兩粒
我係平面個隻紅印但好似好耐超過一年都未散
出街有做足防曬但係冇咩做美白
唔該曬

停左年幾左右

所以係有用過?
sure做足?1g防曬bo
anyway 防曬係基本盤黎
你要另外加d美白野先會美白到

m黎爆呢
呢一類好難係護膚品solve到
因為佢係身體入面問題
你可以做的都只係用暗瘡產品+消炎產品做野
hi 巴打 我想問問T-zone油性肌膚 但鼻頭成日甩皮 其他位唔知係咪中性 因為冇話特別乾/油
用呢set護膚品夠唔夠做? 同埋成分會唔會對皮膚有傷害?

cream:
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_b28a229165.html

essence:
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_239171795.html

toner:
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_23b9201889.html

唔該曬巴打

酒精 香精 色素
鼻頭甩皮係用完都甩?
要自己去試下bo
夠做指咩?
antioxidants一定唔夠

護膚基本盤-防曬抗氧化清潔

想快就用維他命C
十幾二十隻衍生物比你擇

邊度買到VC-IP? 多年前用有維他命C嘅護膚品都會出粒粒,呢隻易唔易致敏?

唔知你用咩vc敏感/咩vc類產品敏感
你可能唔係對vc敏感而係對個隻產品的1d輔助成分敏感

呢隻易唔易?我個人就覺得唔易的
不過人人膚質唔同
巴打 我t字位油,兩夾乾,好似補極水塊面都唔夠水份,本身皮膚易敏感,有咩成份天然補水方法,或者有咩保濕mask可以推介用,(本人對美白敏感)

未聽過對美白敏感BO
通常你係對某一隻產品敏感
唔會對某一類產品敏感
如果發展到個個地步
你99%係要停晒所有野+去睇醫生搞起碼幾個月

T位油同兩邊面乾你當兩塊皮膚處理
油的位永遠只係食你乾的位多出黎的野
(例子 : cream用完係乾位超級輕力hi 2下係油肌到)

關於乾的問題
保濕mask唔洗推介
因為你用完D mask唔上油係無用的
上油除左指精華油
亦都指cream
一般黎講 你係普通萬寧個類買的都係以礦物油、合成脂、矽靈組合的cream
多D用下D有不飽和脂肪酸的野
少D用合成脂、矽靈組合的cream
礦物油如果係極乾的情況下可以試下
不過而家有一隻so call叫天然的「油脂」叫植物固醇
好多大牌子都開始用 一般標的成分會係 (植物) sterols
(e.g acai berry sterols)
你鐘意天然的油可以用sterols 混多D植物油用

記得就係用完補濕野(水性補濕) 一定要落返D油性補濕比乾的位
至於油的位 可以食水性補濕 油性補濕就唔一定需要

最天然的補濕方法係令你屋企堆糖開水放係面膜紙係面上膜

好詳盡 唔該巴打
諗住清水洗面 用防曬 晚上會用落妝水 work?
因為有少量暗瘡
諗住清水洗面 用防曬 晚上會用落妝水 work?
因為有少量暗瘡

補充多少少
青春期我冇用過護膚品 防曬
果時暗瘡都冇粒
而家大個先有 諗諗下唔知係咪因爲用左護膚品先咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞