護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
4go巴打!
剛剛睇到你個blog
學到好多野
大開眼界
長知識!

我一直用梗羊脂膏保濕
唔知4go 巴打點睇羊脂膏

另外
我都決定買返d抗氧化product
依家用梗玫瑰果油
但原來維他命c成份咁撚少

羊毛脂?
佢主要賣點係一隻有護膚功效的礦物油
羊毛脂一般黎講無乜問題 係厚少少咁解
我個人都係鐘意植物油多D
4go巴打點睇Avene呢個牌子?

品牌有強有弱 好難成個品牌去點評

不過lush呢類就真係
又係我
敏感缺油肌,好少化妝,夜晚剩係搽娥羅納英同b5
但塊面成日好似有層“依”係上面咁,嚴重既仲會起粒粒
出街會變油面,化妝超級浮粉
沖涼個時輕輕捽會有擦膠碎,但第二日又係咁
可以點改善
其實孕婦需唔需要轉用成份天然嘅化妝品護膚品?定係呢d嘢只係影響好細唔需要轉?

可唔可以推薦幾隻預防妊娠紋嘅油同膏?
老婆大肚冇耐想開始搽
有朋友介紹佢搽bio oil同以下兩隻
其實孕婦需唔需要轉用成份天然嘅化妝品護膚品?定係呢d嘢只係影響好細唔需要轉?

老婆大肚冇耐想開始搽

有時天然的護膚品呢其實對大肚更加危險 例如精油
而有時so call chemical的護膚品因為好多時已經做過好多毒理測試所以就知道條界線係邊到
安全性反而更高

如果你問我個人意見 我覺得規避返D市面上成日講的護膚成分/添加物
例如咩Parabens 維A呀個類

我覺得有「足夠脂肪酸」的植物油基本上都會有幫助
又係我
敏感缺油肌,好少化妝,夜晚剩係搽娥羅納英同b5
但塊面成日好似有層“依”係上面咁,嚴重既仲會起粒粒
出街會變油面,化妝超級浮粉
沖涼個時輕輕捽會有擦膠碎,但第二日又係咁
可以點改善

一係你支B5太過膠
一係娥羅納英太過厚

換返D薄身護膚品就得

老婆大肚冇耐想開始搽

而有時so call chemical的護膚品因為好多時已經做過好多毒理測試所以就知道條界線係邊到
安全性反而更高

如果你問我個人意見 我覺得規避返D市面上成日講的護膚成分/添加物

天然護膚品即係Melvita呢類牌子?
佢諗緊好唔好轉用呢個牌子d嘢
咩係足夠脂肪酸?
翻工曬到 毛孔粗大 點先救得翻
本身水嫩水性皮膚 宜家又乾又油毛孔又大

時地人何

翻咗一個月地盤 太陽太毒辣 隔住個面罩都曬到high high
想問巴打大大粒石頭瘡應該點處理
巴打點睇以下兩支精華

http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_f39b203310.html

hydro-aid serum:
water, pentylene glycol, trehalose, Adansonia, digitata fruit extract, xanthan extract, phenoxyethanol, methylparaben, sodium hyaluronate, glycerophosphoinositol choline, peg-40 hydrogenated castor oil, ethylhexylglycerin, palmitoyl tripeptide-5, disodium EDTA, carbomer, betaine, aminomethyl propanol

另外想問下pc 無色支防曬係成分唔夠好?比較想用無色防曬係咪應該買幸福肌好D

thanks!
巴打點睇以下兩支精華

http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_f39b203310.html

water, pentylene glycol, trehalose, Adansonia, digitata fruit extract, xanthan extract, phenoxyethanol, methylparaben, sodium hyaluronate, glycerophosphoinositol choline, peg-40 hydrogenated castor oil, ethylhexylglycerin, palmitoyl tripeptide-5, disodium EDTA, carbomer, betaine, aminomethyl propanol

另外想問下pc 無色支防曬係成分唔夠好?比較想用無色防曬係咪應該買幸福肌好D

thanks!

cosdna個支synergie我一直幾by唔係木瓜酵素的去角質產品

第2支好一般
主要係用多元醇做補濕 (唔係甘油)
之後其它都唔係D咩「簡單」的補濕成分
補濕永遠先做好天然補濕因子先 (個人意見)

暗瘡膏
翻工曬到 毛孔粗大 點先救得翻
本身水嫩水性皮膚 宜家又乾又油毛孔又大

時地人何

翻咗一個月地盤 太陽太毒辣 隔住個面罩都曬到high high

對於呢類我建議係用防曬
但你要自己諗下
由於物理防曬好受汗水影響
所以呢個情況你可以自行諗下用乜野防曬
係物理定化學
但化學問題係要長期補
身體會自行流出分解 而化學防曬始終唔係乜野好野 刺激性比ZnO同TiO2大
你要自己諗下啦

至於事後返到屋企 最緊要係用calm down皮膚的野
花水呀 抗氧化同埋補濕必不可缺
其它睇情況用

朝早都要用抗氧化

老婆大肚冇耐想開始搽

安全性反而更高

天然護膚品即係Melvita呢類牌子?
佢諗緊好唔好轉用呢個牌子d嘢
咩係足夠脂肪酸?

其實妊娠紋本身都無乜野可以做
主因都係體重 脂肪 皮膚表面 三方面
呢3樣野護膚品都無乜可以做到

真係要盡人事

買D透明質酸精華 同埋1D產品
產品入面有大量雷公根/積雪草/崩大碗 (三樣同一樣野 唔同名)
同埋買D植物油用下就算
最重要都係控制體重
4go巴打!
剛剛睇到你個blog
學到好多野
大開眼界
長知識!

我一直用梗羊脂膏保濕
唔知4go 巴打點睇羊脂膏

另外
我都決定買返d抗氧化product
依家用梗玫瑰果油
但原來維他命c成份咁撚少

羊毛脂?
佢主要賣點係一隻有護膚功效的礦物油
羊毛脂一般黎講無乜問題 係厚少少咁解
我個人都係鐘意植物油多D

明白!
我呢排係羊脂膏再加玫瑰果油
追左post先知有更好既選擇
用完就會轉

但羊脂膏mix玫瑰果油呢個組合你點睇

都係油黎JA
唔好太heavy就得
兩隻都係厚油黎
4go巴打點睇Avene呢個牌子?

品牌有強有弱 好難成個品牌去點評

不過lush呢類就真係

多謝巴打回答!

我想問avene既防曬
因為佢係物理防曬
琴日先買
唔用又好浪費

用完就會轉paula's choice果隻

又唔洗咁的
用得開心就好

係avene前排比消委會調查發現佢隻mask有D唔應該係護膚品出現的成分
你自己可以搵返新聞
但唔代表其它佢的產品有 要講返
巴打點睇以下兩支精華

thanks!

cosdna個支synergie我一直幾by唔係木瓜酵素的去角質產品

第2支好一般

無色防曬係化學防曬
一般唔建議用
巴打點睇以下兩支精華

thanks!

第2支好一般

無色防曬係化學防曬
一般唔建議用

如果呢支EltaMD SPF 45點睇

https://eltamd.com/product/uv-shield-broad-spectrum-spf-45/

Active Ingredients: 9.0% Zinc oxide, 7.5% Octinoxate

Inactive Ingredients: Purified Water, Isopropyl Palmitate, Octyl Stearate, Cetearyl Alcohol, Polysorbate 60, Oleth-3 Phosphate, Phenoxyethanol, Cetearyl Glucoside, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Polyisobutene, Polyether-1, Butylene Glycol, PEG-7 Trimethylolpropane Coconut Ether, Tocopheryl Acetate, Citric Acid, Iodopropynyl Butylcarbamate, Triethoxycaprylylsilane.
巴打點睇以下兩支精華

thanks!

第2支好一般

無色防曬係化學防曬
一般唔建議用

如果呢支EltaMD SPF 45點睇

https://eltamd.com/product/uv-shield-broad-spectrum-spf-45/

Active Ingredients: 9.0% Zinc oxide, 7.5% Octinoxate

Inactive Ingredients: Purified Water, Isopropyl Palmitate, Octyl Stearate, Cetearyl Alcohol, Polysorbate 60, Oleth-3 Phosphate, Phenoxyethanol, Cetearyl Glucoside, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Polyisobutene, Polyether-1, Butylene Glycol, PEG-7 Trimethylolpropane Coconut Ether, Tocopheryl Acetate, Citric Acid, Iodopropynyl Butylcarbamate, Triethoxycaprylylsilane.

現今一般黎講
只有zno and tio2先叫物防
留名

暗瘡膏

響同一個位生石頭瘡要點處理?
前幾日鼻頭生左粒, 見到有好細點白色, 但又吱唔到, 尋晚查左Skinoren,
今朝吱左少少膿出黎同甩皮, 而家鼻頭好紅腫好明顯,
有咩方法可以快d退紅去腫, 同唔留印?
混合性皮膚
額頭之前轉冬季開始係咁生暗粒 好返小小又再生返
皮膚薄 易泛紅 可以點算
想買handmade既護膚品 會唔會好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞