護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
巴打點睇paper masks? 有啲人日日都fu有啲人話傷皮膚 ...

paper mask 防腐劑用量多

唔計防腐劑 都唔會日日用

如果想美白抗老
用普通護膚品會更加好
因為我可以好確定用的成分 用的用量會更加強更加好

想保濕
通常係乾肌先會諗日日fu
對於乾肌我個人更建議你搵配合你油脂比率同油相配方更多唔同種類的「油」去保濕
面膜大部分都係用水做基底配合大量增稠乳化做落的配方
對皮膚其實都幾大負擔
特別係平的面膜
佢地平所以成本要壓得低
用的原料等級都比較低
純度低對皮膚又唔係一件好事
所以呢 我係唔建議你日日fu

唔該哂!巴打好詳細! 點睇prickly pear oil?
巴打點睇paper masks? 有啲人日日都fu有啲人話傷皮膚 ...

paper mask 防腐劑用量多

唔計防腐劑 都唔會日日用

如果想美白抗老
用普通護膚品會更加好
因為我可以好確定用的成分 用的用量會更加強更加好

想保濕
通常係乾肌先會諗日日fu
對於乾肌我個人更建議你搵配合你油脂比率同油相配方更多唔同種類的「油」去保濕
面膜大部分都係用水做基底配合大量增稠乳化做落的配方
對皮膚其實都幾大負擔
特別係平的面膜
佢地平所以成本要壓得低
用的原料等級都比較低
純度低對皮膚又唔係一件好事
所以呢 我係唔建議你日日fu

唔該哂!巴打好詳細! 點睇prickly pear oil?

仙人掌好似呢幾年好hit
但其實無乜特別

用油的第一步係要參考佢的脂肪酸比率同埋佢厚重薄輕
對你岩唔岩

第二步 就要睇佢D不皂化物到底對你有冇用
而第二步只係佔成支油比較少的比率

換言之 一般黎講 唔需要買D好特別的油種
一般用返平常個堆油就得
始終呢 好多時呢類只係商家抄作的成分
真正有特別效果的油可能只係十中佔一

唔係

有紅印有黑印
黑印已經係防曬做得唔夠已走出黎的印
所以要美白
紅印都只係炎症後的反應 要消炎退紅抗敏呢類
紅腫係仲發緊炎的野
要殺菌+消炎

而呢到B3充其量只係協助美白 你要色素快手還原始終要係維C個類比較常見的美白成分 PC支B3有少少維C 但建議搵過第2支

而BHA只係令你粉刺、黑頭問題減輕
退印方面個人建議用果酸
而紅腫只係幫手 消炎產品比較快手

泛紅問題B3可能幫到手

唔係

有紅印有黑印
黑印已經係防曬做得唔夠已走出黎的印
所以要美白
紅印都只係炎症後的反應 要消炎退紅抗敏呢類
紅腫係仲發緊炎的野
要殺菌+消炎

而呢到B3充其量只係協助美白 你要色素快手還原始終要係維C個類比較常見的美白成分 PC支B3有少少維C 但建議搵過第2支

而BHA只係令你粉刺、黑頭問題減輕
退印方面個人建議用果酸
而紅腫只係幫手 消炎產品比較快手

泛紅問題B3可能幫到手

如果再加埋 gel plus同clinique個維c?
好想搞翻好塊面
同埋用黑頭針清黑頭粉刺有無咩技巧?唔知係咪因為用完凍膜之後 唔識用黑頭針先搞到啲皮膚越黎越差
我T字位好油,兩邊面又好乾,其實我係屬於咩膚質
同埋最近工作壓力大,兩邊面生左好多暗瘡(以前極少生暗瘡),已經排左期睇醫生,但係都想問一句,生暗瘡其實應唔應該照平時既護膚程序,同埋出街可唔可以搽防曬
唔該晒既打
同埋最近工作壓力大,兩邊面生左好多暗瘡(以前極少生暗瘡),已經排左期睇醫生,但係都想問一句,生暗瘡其實應唔應該照平時既護膚程序,同埋出街可唔可以搽防曬
唔該晒

好想搞翻好塊面
同埋用黑頭針清黑頭粉刺有無咩技巧?唔知係咪因為用完凍膜之後 唔識用黑頭針先搞到啲皮膚越黎越差

另外想問下巴打點睇obagi c10
感激
巴打點睇以下兩支精華

http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_f39b203310.html

hydro-aid serum:
water, pentylene glycol, trehalose, Adansonia, digitata fruit extract, xanthan extract, phenoxyethanol, methylparaben, sodium hyaluronate, glycerophosphoinositol choline, peg-40 hydrogenated castor oil, ethylhexylglycerin, palmitoyl tripeptide-5, disodium EDTA, carbomer, betaine, aminomethyl propanol

另外想問下pc 無色支防曬係成分唔夠好?比較想用無色防曬係咪應該買幸福肌好D

thanks!

cosdna個支synergie我一直幾by唔係木瓜酵素的去角質產品

第2支好一般
主要係用多元醇做補濕 (唔係甘油)
之後其它都唔係D咩「簡單」的補濕成分
補濕永遠先做好天然補濕因子先 (個人意見)

無色防曬係化學防曬
一般唔建議用

即係肉色既防曬返而比較好?礦物防曬最好?

唔係肉色=物理
而係 我無記錯pc白色包裝個堆全部都係化防黎

呢隻如何
http://www.paulaschoice.hk/en_us/cuxiaohuodong/spf30-1148.html
呢排天氣太lup唔敢買佢藍色隻防曬

另外睇巴打個blog見你推介pc隻洗面奶
如果用黎卸返pc既防曬夠唔夠清潔力
想問用有水陽酸成份既洗面gel會唔會對皮膚唔係幾好?因早晚都會洗面
皮膚好多粒粒應該點搞
淨係額頭生暗瘡可以點搞
清極都有

乳液已經鎖到水啦
有油就得

可以replace
rosehip帶黎的質感會更好
acceptable
淨係額頭生暗瘡可以點搞
清極都有

用酸 用維A 用B3 會減少D
皮膚好多粒粒應該點搞

好多原因生粒粒

所以就
大路建議
維A維B3泥+酸
想問用有水陽酸成份既洗面gel會唔會對皮膚唔係幾好?因早晚都會洗面

界面活性劑會傷害皮膚 破壞角質層
但點解都會存在係洗面產品
係因為只要減少停留時間+比率唔高就無太大問題

同樣道理
過度使用去角質會傷害皮膚
合適地使用去角質對皮膚係可以接受

簡單而言 即係比率、停留時間同使用比率問題

而每日人都會有角質脫落
加上呢 水楊酸係皮膚停留時間唔大
基本上去角質部分非常有限地有效
巴打點睇以下兩支精華

http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_f39b203310.html

hydro-aid serum:
water, pentylene glycol, trehalose, Adansonia, digitata fruit extract, xanthan extract, phenoxyethanol, methylparaben, sodium hyaluronate, glycerophosphoinositol choline, peg-40 hydrogenated castor oil, ethylhexylglycerin, palmitoyl tripeptide-5, disodium EDTA, carbomer, betaine, aminomethyl propanol

另外想問下pc 無色支防曬係成分唔夠好?比較想用無色防曬係咪應該買幸福肌好D

thanks!

cosdna個支synergie我一直幾by唔係木瓜酵素的去角質產品

第2支好一般
主要係用多元醇做補濕 (唔係甘油)
之後其它都唔係D咩「簡單」的補濕成分
補濕永遠先做好天然補濕因子先 (個人意見)

無色防曬係化學防曬
一般唔建議用

即係肉色既防曬返而比較好?礦物防曬最好?

唔係肉色=物理
而係 我無記錯pc白色包裝個堆全部都係化防黎

呢隻如何
http://www.paulaschoice.hk/en_us/cuxiaohuodong/spf30-1148.html
呢排天氣太lup唔敢買佢藍色隻防曬

另外睇巴打個blog見你推介pc隻洗面奶
如果用黎卸返pc既防曬夠唔夠清潔力

防曬唔夠笠
而呢支可能會更笠

好想搞翻好塊面

感激

同埋用黑頭針清黑頭粉刺有無咩技巧?
--> 有的我已經做左美容師 所以我都係無的
係唔係咁樣搞到皮膚差 唔知
但我知道亂用黑頭針好易留印

本身有水楊酸用再加高濃度果酸比較強力去角質 要自己調整

維C只係協助去印
你個D係炎症同埋泛紅
唔該晒

可以用防曬
不過要慎選

而應唔應該

係睇你用乜野
重保濕咪唔好亂用

好想搞翻好塊面

感激

同埋用黑頭針清黑頭粉刺有無咩技巧?
--> 有的我已經做左美容師 所以我都係無的
係唔係咁樣搞到皮膚差 唔知
但我知道亂用黑頭針好易留印

本身有水楊酸用再加高濃度果酸比較強力去角質 要自己調整

維C只係協助去印
你個D係炎症同埋泛紅

消炎係咪搵呢一類product
http://www.swissclub.com.hk/en/singel_product.asp?id=11

巴打點睇呢支?對收毛孔有無效?

我想問呢D印㸃搞?

乳液已經鎖到水啦
有油就得

可以replace
rosehip帶黎的質感會更好
acceptable

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞