護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
你好巴打
我塊面D暗瘡一退左發炎又喺附近生多粒 週而復始咁無停過...
請問有咩好用既去暗瘡產品推介?

暗紅印我依家都搽緊維C 如果想佢退快D係咪加埋水楊酸(?)一齊用會好D? 好似退得好慢咁......

唔該巴打!!!!!

你要用防曬抗敏同抗氧化

水楊酸可以幫手
但唔係重點

我D暗瘡應該唔係敏感所以生, 都要用抗敏嗎?
同埋D暗瘡消左炎之後都仲係會凸起, 但唔痛既, 要等勁耐佢先會退
呢個時候應該搽D咩等佢快D退?

謝謝巴打!!!!!

係要用
凸起個D用多兩日暗瘡膏
擠係下爬暗粒擠損左有疤痕有冇辦法

維他命C

外服嗎?

外用呀
巴打有冇真係work既美白產品推介下 啲人話要成條line既產品一齊用先有效係咪真?防曬既話呢隻ok嘛? 我係混合性偏乾 辛苦巴打

維他命C係最傳統的外用美白成分
大部分人用完都會有效果

唔係真

無成分表
巴打,想問下膚色不均可以點搞,個鼻中間黑左一撻 ,追post見你話去角質同美白,但想問美白係點美白,用mask?

果酸、維他命C

美白mask好多時都唔係美白
混合肌個鼻瘋狂出油,兩個鐘用一張面油紙都得

試過唔茶cream效果一樣
唯獨係去乾燥地方旅行就會冇油出:0

我係咪應該用d油性產品以油攻油

有冇試過zinc pca ,egcg , vitamin b3 and a類護膚品

天氣會影響油脂分泌量同感覺

至於可唔可以咁做
唔好用超過你皮膚所承擔的野就得

Google左zinc pca好似岩駛,有冇咩牌子推介?
感激不盡

呢D成分好少做主要賣點成分 好多D都係D成分表到默默付出的成分
4GO巴打,我用完B3都係覺得lup同會出油 (有時夜晚懶冇用,反而第二朝好似出少左油咁,點解會咁?)

thanks
4GO巴打,我用完B3都係覺得lup同會出油 (有時夜晚懶冇用,反而第二朝好似出少左油咁,點解會咁?)

thanks
塊面兩邊都算多暗粒,但摸落去都算平滑。可以點樣令d暗粒連望落去都無

thanks

唔明
眼周色素好勁下 係連上眼皮都黃黃黑黑 有無辦法可以改善下
巴打求指教
我皮膚白底偏乾(比同事話白到好似鬼個款)
曬唔黑但會起斑 主要係面頰位置
本來都冇點打理 冇搽防曬
宜家越來越嚴重
想問下有冇好用既祛斑產品可以推介
返工聽同事講Dermacept c20好厲害可以直達真皮層
但就唔知係咪真係咁work同埋我塊面都幾乾下(搽任何精華面霜都好似海綿索水咁快吸乾) 搽呢個c20好似太刺激

防曬就想買Ampleur既美白防曬噴霧

或者Dr Kendrick呢個防曬

巴打求指教
宜家越來越嚴重
但就唔知係咪真係咁work同埋我塊面都幾乾下(搽任何精華面霜都好似海綿索水咁快吸乾) 搽呢個c20好似太刺激

順手補問埋如何解決鼻翼位置泛紅
呢個都困擾好耐
最近手賤買左支Kiehl's金盞花化妝水試下)
巴打求指教
宜家越來越嚴重

呢個都困擾好耐
最近手賤買左支Kiehl's金盞花化妝水試下
黑頭比我解決左 就係解決唔到泛紅問題
巴打求指教
宜家越來越嚴重

呢個都困擾好耐
最近手賤買左支Kiehl's金盞花化妝水試下
黑頭比我解決左 就係解決唔到泛紅問題

全成分表唔該
同埋Kiehl's係Loreal Group旗下,最好唔好用啦
係護膚品黎講,去到真皮層好難,唔係話唔得,不過大部分黎我都會當佢做唔到
祛斑產品 : 維他命C類產品 傳明酸類產品同埋 Chromabright
我個人覺得係我心目中的鐵膽美白三人組
如果講得維C濃度太高的話
由10%至15%開始用起/搵D維他命C衍生物
眼周色素好勁下 係連上眼皮都黃黃黑黑 有無辦法可以改善下

早訓啦首先
另外要記得眼皮蓋都需要防曬
之後就係睇下美白產品啦
如果美白產品幫到你算好彩 因為好少呢類黑眼圈
護膚品幫到好少

thanks

唔明

即係話
如果一件護膚品過於厚重
好容易會覺得「好油呀!」
係第二朝
方法可以試下用少D

另外唔適應都可能係其中一種因素
鼻兩邊面位成日有粒粒 同埋個個範圍會紅
粒粒唔痕唔痛 一邊經過我搽完補濕 啲粒粒都無左好多 留低一兩粒清唔到
另一邊就愈補愈多粒粒
我想問知唔知係咩黎 唔知點搞好

咁呀
你先試下當無左粒粒個邊係敏感
補多出多個邊係油咁處理先
盡量用D輕薄補濕
加重抗敏
多D用德甘純露
同埋天然補濕因子的野
塊面兩邊都算多暗粒,但摸落去都算平滑。可以點樣令d暗粒連望落去都無

摸落去平滑應該係望唔到架BO???

ANYWAY 平時出油多D用吸油紙
唔化妝
用防曬用Silicon base的
護膚品以清爽少垃圾為主
可以試下去角質 (酸類/CLAY MASK
請問巴打 點睇Haba嘅鯊烯油
係咪有其他比佢更好嘅選擇?
網上揾唔到成分表
請問巴打 點睇Haba嘅鯊
係咪有其他比佢更好嘅選擇?
網上揾唔到成分表

個隻係烷黎,無晒任何植物油的功能 (特別係抗氧化)
但佢都有保濕同埋順滑的功能
2者都係100%濃度下不致敏 (好似係
要買就買Squalene 啦
唔好買Squalane
香港好多都會叫Squalene但自己產品上面寫Squalane

我個人比較喜好第2隻多過第一隻
make up base唔識睇
不過而家大部分防曬都有silicon 基本上同makeup base應亥唔大分別??

另外就係出油的地方同有二氧化鈦的野會好D
但乾的位就要自己注意啦

雖然我唔鐘意Loreal Group
但佢旗下長青左十幾年個支CEF精華的配方真係Excellent的
由呢個方向搵啦
好多唔係Loreal Group的選擇

同埋Bio-oil=~ mineral oil
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞