護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
巴打點睇aesop呢個牌子?
點睇呢個面霜既成份
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_8cc033875.html

無特別
乳化劑選用可以再貼近少少新時代

呢個成份唔差?

同埋想問下呢個成份有冇抗衰老既功效?
點睇呢個面霜既成份
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_8cc033875.html

無特別

呢個成份唔差?

所有植物油都有抗氧化效果
抗氧化-->抗老 唔否認有關係
但係植物油抗氧化始終唔夠直接落提煉而成的原料高
而且多數見得到的抗老 植物油多數係通過保濕好->乾紋少->好似候生左

要去到抗老 維他命A呢類一定係比較出眾、有效
成分算唔算差 At least 我自己唔會用

扮天然牌子
無乜活性成分

扮天然牌子
無乜活性成分

Thanks

因為我用開佢隻洗臉,個感覺其實幾舒服,不過幾貴,之前睇過其他巴打post都有話係扮野同overprice,所以問下你

巴打有無咩洗面產品推介?如果唔方便呢度講,唔介意既話可以tg@kc178

點睇呢個面霜既成份

無特別

呢個成份唔差?

而且多數見得到的抗老 植物油多數係通過保濕好->乾紋少->好似候生左

咁如果同呢個面霜相比呢? 兩個產品功效上有冇分別?
同埋邊個成份係好D?
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_7d95215895.html
你點睇天然死海黑泥護膚皂成份?

死海黑泥:取自於死海岸邊的天然黑泥混合了大量的死海鹽及礦物質。它富含多種來自海岸線及地球混合的有機元素:如鎂 (magnesium),天然瀝青 (natural tar – bitumen)和矽酸鹽 (silicates – silicon compounds)。 100%純天然成分
4go巴打 你點睇哩支serum

同埋你點睇Drunk Elephant 嘅product
特別是vit C serum 同保濕gel?
eye cream用含維他命A定維他命K比較好?

要睇你向邊方面
A係抗老上面比較有用
K雖然係護膚品界話可以對抗黑眼圈
但其實當初做的研究未必係單用維K就做出黎
所以可以打折

抗老既意思係咪即係可以抗紋?

都可以咁講的

如果內服vitamin K會唔會有阻對抗黑眼圈?

扮天然牌子
無乜活性成分

Thanks

因為我用開佢隻洗臉,個感覺其實幾舒服,不過幾貴,之前睇過其他巴打post都有話係扮野同overprice,所以問下你

巴打有無咩洗面產品推介?如果唔方便呢度講,唔介意既話可以tg@kc178

無用telegram
不過paula choice d 洗面都幾平
比你參考下
有2隻幾好
1支係綠色的
1支係藍白
點睇呢個面霜既成份

無特別

呢個成份唔差?

同埋邊個成份係好D?
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_7d95215895.html

水平差太遠啦
一定係你新比個隻好
你點睇天然死海黑泥護膚皂成份?

死海黑泥:取自於死海岸邊的天然黑泥混合了大量的死海鹽及礦物質。它富含多種來自海岸線及地球混合的有機元素:如鎂 (magnesium),天然瀝青 (natural tar – bitumen)和矽酸鹽 (silicates – silicon compounds)。 100%純天然成分

咪又一係一舊皂
皂就係清潔用的
其它野我唔會預計有咩效果
4go巴打 你點睇哩支serum

同埋你點睇Drunk Elephant 嘅product
特別是vit C serum 同保濕gel?

你手頭上個隻有點兒唔得BO
成支產品防腐劑排咁前
所有反面打後的野都唔多
單純用多元醇做補濕
差劣

我懶 你copy比我睇成分 OK ?
eye cream用含維他命A定維他命K比較好?

要睇你向邊方面
A係抗老上面比較有用
K雖然係護膚品界話可以對抗黑眼圈
但其實當初做的研究未必係單用維K就做出黎
所以可以打折

抗老既意思係咪即係可以抗紋?

都可以咁講的

如果內服vitamin K會唔會有阻對抗黑眼圈?

唔清楚
同時唔好亂咁內服維他命
人地做個份report係外用
點睇呢個面霜既成份

無特別

呢個成份唔差?

同埋邊個成份係好D?

水平差太遠啦
一定係你新比個隻好

後者好似要500hkd
巴打覺得值唔值呢個價
點睇呢個面霜既成份

無特別

呢個成份唔差?

同埋邊個成份係好D?

水平差太遠啦
一定係你新比個隻好

後者好似要500hkd
巴打覺得值唔值呢個價

你用得開心就值架啦

扮天然牌子
無乜活性成分

Thanks

無用telegram
不過paula choice d 洗面都幾平
比你參考下
有2隻幾好
1支係綠色的
1支係藍白

Thanks
點睇呢個面霜既成份

無特別

呢個成份唔差?

同埋邊個成份係好D?

水平差太遠啦
一定係你新比個隻好

後者好似要500hkd
巴打覺得值唔值呢個價

你用得開心就值架啦

咁又係

另外想問下巴打知唔知florihana既油開封後保質期係幾耐?
巴打 幫手睇下
Drunkelephant vitC serum
Ingredients: Water/Aqua/Eau, Ethoxydiglycol, Ascorbic Acid, Glycerin, Laureth-23, Lactobacillus/Pumpkin Ferment Extract, Sclerocarya Birrea Seed Oil, Ferulic Acid, Sodium Hyaluronate, Chondrus Crispus Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract, Lactobacillus/Punica Granatum Fruit Ferment Extract, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Vitis Vinifera (Grape) Juice Extract, Phyllanthus Emblica Fruit Extract, Hydrolyzed Wheat Protein, Tocopherol, Caprylhydroxamic Acid, Acetyl Glucosamine, Hydrolyzed Quinoa, Glutamylamidoethyl Imidazole, Dipotassium Glycyrrhizate, Tetrahydrodiferuloylmethane, Tetrahydrodemethoxydiferuloylmethane, Tetrahydrobisdemethoxydiferuloylmethane, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Glycine, Sucrose, Maltodextrin, Propanediol, Caprylyl Glycol, Sodium Hydroxide, Xanthan gum, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Isohexadecane, Polysorbate 60

我之前睇過巴打你個fb見你有提過Clinque支新vitC serum 你覺得兩者邊個會好啲?

另一支是保濕serum

Ingredients: Water/Aqua/Eau, Butylene Glycol, Glycerin, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Pentylene Glycol, Ananas Sativus (Pineapple) Fruit Extract, Berberis Vulgaris Root Extract, Citrullus Lanatus (Watermelon) Fruit Extract, Lens Esculenta (Lentil) Fruit Extract, Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Sclerocarya Birrea Seed Oil, Coconut Alkanes, Panthenol, Sodium PCA, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Sodium Lactate, Dipotassium Glycyrrhizate, Coco-Caprylate/Caprate, Cyclodextrin, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Citric Acid, Chlorphenesin, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin

唔該曬巴打
巴打 幫手睇下
Drunkelephant vitC serum
Ingredients: Water/Aqua/Eau, Ethoxydiglycol, Ascorbic Acid, Glycerin, Laureth-23, Lactobacillus/Pumpkin Ferment Extract, Sclerocarya Birrea Seed Oil, Ferulic Acid, Sodium Hyaluronate, Chondrus Crispus Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract, Lactobacillus/Punica Granatum Fruit Ferment Extract, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Vitis Vinifera (Grape) Juice Extract, Phyllanthus Emblica Fruit Extract, Hydrolyzed Wheat Protein, Tocopherol, Caprylhydroxamic Acid, Acetyl Glucosamine, Hydrolyzed Quinoa, Glutamylamidoethyl Imidazole, Dipotassium Glycyrrhizate, Tetrahydrodiferuloylmethane, Tetrahydrodemethoxydiferuloylmethane, Tetrahydrobisdemethoxydiferuloylmethane, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Glycine, Sucrose, Maltodextrin, Propanediol, Caprylyl Glycol, Sodium Hydroxide, Xanthan gum, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Isohexadecane, Polysorbate 60

我之前睇過巴打你個fb見你有提過Clinque支新vitC serum 你覺得兩者邊個會好啲?

另一支是保濕serum

Ingredients: Water/Aqua/Eau, Butylene Glycol, Glycerin, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Pentylene Glycol, Ananas Sativus (Pineapple) Fruit Extract, Berberis Vulgaris Root Extract, Citrullus Lanatus (Watermelon) Fruit Extract, Lens Esculenta (Lentil) Fruit Extract, Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Sclerocarya Birrea Seed Oil, Coconut Alkanes, Panthenol, Sodium PCA, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Sodium Lactate, Dipotassium Glycyrrhizate, Coco-Caprylate/Caprate, Cyclodextrin, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Citric Acid, Chlorphenesin, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin

唔該曬巴打

Clinque支野其實成分未必係最正
但佢用個種包裝方式真係好得
而且方便易用
我唔清楚DE有幾多% AA 所以答唔到你
就咁睇落去 我個人覺得Laureth-23可以用更加好的方式替代
雖然元祖配方咁用所有大家都跟住用
係滲透的角度我相信人地有做研究指Laureth-23係可能比較好
但我覺得基本上係咁多Ethoxydiglycol下
或者換隻比較「天然」或者新式的 比較好

至於至補濕差左少少
或成分可以接受 但補濕成分唔見晒
點睇呢個面霜既成份

無特別

呢個成份唔差?

同埋邊個成份係好D?

水平差太遠啦
一定係你新比個隻好

後者好似要500hkd
巴打覺得值唔值呢個價

你用得開心就值架啦

咁又係

另外想問下巴打知唔知florihana既油開封後保質期係幾耐?

無一個好Exactly的期
不過一般黎講
開封後 如果有一日你開蓋用有種油臭益味
用過野抹走個蓋+出油口位D氧化左的油之後都仲有好強個種味
支油就唔要得啦

一般黎講jojoba oil 放1-2年都得
其他好多時1年內
不過好睇你存放位置
巴打你好
請問純露/花水係咪唔可以當爽膚水咁用?
爽膚水作用係咪如下面所講咁?
謝謝

點睇呢個面霜既成份

無特別

呢個成份唔差?

同埋邊個成份係好D?

水平差太遠啦
一定係你新比個隻好

後者好似要500hkd
巴打覺得值唔值呢個價

你用得開心就值架啦

咁又係

無一個好Exactly的期
不過一般黎講
開封後 如果有一日你開蓋用有種油臭益味
用過野抹走個蓋+出油口位D氧化左的油之後都仲有好強個種味
支油就唔要得啦

一般黎講jojoba oil 放1-2年都得
其他好多時1年內
不過好睇你存放位置

唔該巴打
巴打所有野係自己研究?定做相關行業先咁熟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞