護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
嘴脣對上人中位有暗瘡印

點樣先消到
我查過有洋甘菊,玫瑰, 橙花, 薰衣草, 天竺葵同金縷梅花水
應該用邊款?
感激

需求?

我係上面po圖個個 想消炎去紅印
皮膚敏感肌 成日兩頰都好敏感輕輕掂到都紅晒 高原紅個隻 又超級薄 又生暗瘡 雖然唔係好多暗瘡但睇得出有好多白色一粒粒細細粒好唔平滑 請問我可以用咩護膚品解決敏感問題同唔平滑問題 絕對唔可以用刺激性既護膚品
唔該大佬
皮膚敏感肌 成日兩頰都好敏感輕輕掂到都紅晒 高原紅個隻 又超級薄 又生暗瘡 雖然唔係好多暗瘡但睇得出有好多白色一粒粒細細粒好唔平滑 請問我可以用咩護膚品解決敏感問題同唔平滑問題 絕對唔可以用刺激性既護膚品
唔該大佬

Btw我係油性皮膚啊
有冇人用過pure body natural既死海泥
好唔好用

巴打點睇呢支?對收毛孔有無效?

有酸
咁就一定對毛孔通透有用
通透左 表面個層皮去左 個毛孔就會睇落去細左

如果同呢支做比較,邊支會好啲?

2支我都唔係太鐘意
選擇下我個人建議1>2

有無aha嘅產品推介呀?Paula's choice嗰支aha gel會唔會好啲?

唔該晒巴打

yup pc做酸的水平係幾高
呢個無得講

唔該晒巴打 即刻入貨先
我眼尾乾到甩哂皮 有咩搽咗會好呀
想問下水陽酸 / 乳酸 / 果酸其實功效上有咩分別
想問巴打大大粒石頭瘡應該點處理

暗瘡膏

Skinoren有冇效?查完會吉吉地, 但未見膿頭
巴打我想問我次次用完jojoba oil就會生野 係咪姐係唔啱用?
我應該屬於油性皮膚,好多時消完粒暗瘡好快又有第二粒,好似永遠消唔完D暗瘡,而且好多時早上清潔完塊面一到下午又好快出油,同埋塊面又有好多睇唔見嘅粉刺,巴打有咩方法幫幫忙。我又唔熟男性嘅護膚品,所以一直都唔敢買,驚買錯冇用。
有咩牌子最推薦用
巴打
點睇skin food 呢個brand
有咩牌子最推薦用
巴打

In Inisfree I trust
點睇skin food 呢個brand

同問Lush 同Inisfree
Hi
之前個鼻生左粒大瘡
我多手吱左
依家過左成半年佢都keep住紅紅腫腫突起
有冇辦法整返好
嘴脣對上人中位有暗瘡印

點樣先消到

防曬美白消炎抗氧化
我查過有洋甘菊,玫瑰, 橙花, 薰衣草, 天竺葵同金縷梅花水
應該用邊款?
感激

需求?

我係上面po圖個個 想消炎去紅印

德甘
金縷梅
唔該大佬

一定要用防曬
再試下用5%的B3產品
有冇人用過pure body natural既死海泥
好唔好用

死海泥其實都只係一種泥
頂盡多D礦物質
而呢類礦物質而家好多成分都有

無咩特別
去親做facial果d人都話我角質層太厚 封死晒d皮膚 根本唔會吸收到d cream
我想問買市門上既去角質產品係咪真係有用?
我怕佢果d產品係比d有少少角質既人用 而唔係我喱d厚角質既人用
巴打點睇eminence 依個brand?

Cleanser
http://www.cosdna.com/eng/cosmetic_8d4b265152.html

Mask
http://www.cosdna.com/eng/cosmetic_5eae195782.html

Moisturizer
http://www.cosdna.com/eng/cosmetic_8d7a298206.html

Willow bark serum
http://www.cosdna.com/eng/cosmetic_527a111964.html

唔該哂巴打

好多時呢類牌子都會用天然去掩蓋佢真係做野的成分

例如mask
應該係暗粒暗瘡問題
佢咪用高嶺土植物油等去令乳酪去角質無咁顯眼
而支cleanser都係一樣有果酸類產物
同理 willow bark的確有效幫手暗瘡
你見佢支serum同cream都有落
cream仲落埋金盞花等等的野
但重點要快手做野 你見佢都落左乳酪+果酸去角質
就係用去角質原理去暗瘡
換言之,佢成set的理念主打係去角質 輔以植物萃取消炎

當然 成分上無乜問題
但亦唔出色
我個人認為 植物萃取充其量只係二線成分
真正有效的應該係拎植物入面真正有用的成分出黎直接用

例如燕麥好正可以消炎
但燕麥入面邊一隻成分原來可以直接提取出黎用
唔係更好咩 當然兩者可以相輔相乘
但係護膚品有限空間下 提取物永遠佔更少空間
我眼尾乾到甩哂皮 有咩搽咗會好呀

角鯊烯 荷荷巴
想問下水陽酸 / 乳酸 / 果酸其實功效上有咩分別

乳酸係under果酸

果酸主要係去除表面個層老廢角質

而水楊酸係可以入到毛孔內去除堆積左的角質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞