護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
我對好多防曬都敏感
但又怕曬黑
想問下依隻防曬配方咁簡單防曬夠唔夠力?
謝謝
http://www.iherb.com/pr/21363?

簡單的防曬
通常好笠

同埋zinc oxide 無coat 過

巴打 油性皮膚 物理防曬既話可以有咩選擇

paula choice
幸福肌

兩隻日常用ok

thanks bro
兩隻都SPF30 moisturiser, 邊隻好啲?混合偏油,皮膚算乾淨,少少紅印,一星期三四日會化淡妝(Foundation + 少少concealer) thanks

https://www.paulaschoice.co.uk/clear-ultra-light-daily-hydrating-fluid-spf-30-m6130.html?dwvar_m6130_size=fullsize&cgid=skin-care

https://www.paulaschoice.co.uk/skin-balancing-ultra-sheer-daily-defense-spf-30-m1560.html?dwvar_m1560_size=fullsize&cgid=skin-care
btw呢2隻可直接當防曬用?Moisturiser會唔會溝薄左防曬功效

唔係呀 我建議個隻係藍色的 60ml
之後得zinc oxide做防曬成分 唔記得12/13%左右

防曬可唔可以當moisturiser 可以呀
同埋物理防曬一般而家同底妝無乜分別

巴打我用左一排,各樣都ok, 唯獨是上臉後,皮膚會明顯鞋左 係咪正常?同埋點解佢話防UV, 但吱出來係foundation color
上面links 果2隻防曬效果係咪都差不多?

一係你唔夠潤
二就係佢枝野本身佢係咁的設計配方
foundation 岩呀 因為佢係2合1 佢講
巴打點睇skii,secret key同iope等等牌子嘅神仙水?

我個人對於呢類野
err 又唔係話唔得
但好老實講就要睇三樣野
首先要睇下佢點標
例如有產品如果話落左一隻trade name成分99%……
話唔定IOXX呢類牌子比晒D成本去做研發都唔出奇
但好老實講 研發出極都有限度
係大體上無變更情況下 成分可以達到的功效始終有限

umm 你用得開心就得
睇化晒

extract 一般唔會用多過1% 講緊唔係yeast extract
至於護膚品人夾人 真係你鐘意就得
我只係一個參考

兩者的酸都唔會有咩去角質效果

1黎PH問題
2黎濃度問題

重點在於維他命A的濃度可能足夠
同維C用亦無問題
唔一定
因為兩者設計出黎唔一定一樣諗法
例如人唔用得AA先會設計其它衍生物
所以唔可以話佢點樣比邊個有效 最緊要係你受唔受到
即使話比你知AA係更有效 你受唔到都係無用

不過 當然亦有人研究過係同等比率下邊隻比較好 滲到入皮膚 或者轉化比率等等
不過呢類要睇配方PH等因素 所以好難一概而論
對我黎講 一般我建議如果你用到AA就用AA
覺得太煩或者太過快要用完就用其它

至於幾多%見效
就係分銷商或者原料製造商的建議
例如AA2G 1般話2%都可以
MAP/VC-IP 話3%
大多數由0.X%已經見效 不過只係做緊好弱的功效

當然濃度高的配方
AA2G可以去到10%
VC-IP可以去到10%-20% (廠商當初做的就係10%)
MAP就可以去到10% (15%好似係極限,同埋MAP的溶度好低,處理上要加好多溶劑)
當然濃度高 刺激性都會提高 呢個係無辦法的事實

兩者的酸都唔會有咩去角質效果

1黎PH問題
2黎濃度問題

重點在於維他命A的濃度可能足夠
同維C用亦無問題
唔一定
因為兩者設計出黎唔一定一樣諗法
例如人唔用得AA先會設計其它衍生物
所以唔可以話佢點樣比邊個有效 最緊要係你受唔受到
即使話比你知AA係更有效 你受唔到都係無用

不過 當然亦有人研究過係同等比率下邊隻比較好 滲到入皮膚 或者轉化比率等等
不過呢類要睇配方PH等因素 所以好難一概而論
對我黎講 一般我建議如果你用到AA就用AA
覺得太煩或者太過快要用完就用其它

至於幾多%見效
就係分銷商或者原料製造商的建議
例如AA2G 1般話2%都可以
MAP/VC-IP 話3%
大多數由0.X%已經見效 不過只係做緊好弱的功效

當然濃度高的配方
AA2G可以去到10%
VC-IP可以去到10%-20% (廠商當初做的就係10%)
MAP就可以去到10% (15%好似係極限,同埋MAP的溶度好低,處理上要加好多溶劑)
當然濃度高 刺激性都會提高 呢個係無辦法的事實
有冇保濕 磨砂既產品可以介紹下thanks
http://www.hesheit.com.hk/Platinum-Sleeping-Pack

巴打 呢隻面膜係我唯一會用既,每次用完翌日臉都會瘦左 少左水腫 本身唔係好信坊間去腫產品,但呢隻我用左兩三年 想問下知唔知呢隻mask係咩成份令到有呢個效果?如係搵其他護膚品有相同既成份,係咪都有機會work

extract 一般唔會用多過1% 講緊唔係yeast extract
我只係一個參考

其實我就係想講呢樣嘢,人夾人
道理上按住成份表去研究係啱
不過我用咗之後反應好唔一樣都係事實
所以護膚品真係試下先知

btw 你話唔鍾意O牌,但隔離post勁熱鬧,可唔可以講多啲

巴打fb打左O牌
hello巴打
現時皮膚狀況: T位+顴骨油 兩頰有紅印+泛紅 鼻側同下巴特別多白頭

1. 用緊the ordinary b3 搽t位會覺得吉但冇紅 但全面搽就吉+立即成面紅
係咪代表我唔受得b3? 如果我買paula's choice b3 booster係咪一樣用唔到?
http://www.paulaschoice.hk/zh_hant/resist-10-niacinamide-booster.html

2. clinique新出vc精華夠唔夠抗氧化?http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_9bdd294528.html
另外有用the ordinary "buffet" 算唔算有抗氧化?
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_d4c0296283.html

3. 搽完護膚品後塊面會笠 但唔搽又有小小乾 訓醒又成面油 可以點解決? 係咪用泥mask/ bha?

4. 我係咪都適合用the ordinary va 2%?

感激

1. 唔係 有時唔係唔受到B3
可能係個隻產品其它成分唔岩你/配方唔岩你/你自己用錯都有可能
你用某一隻產品敏感=/=主要成分敏感

2. 我個人覺得護膚品要做到抗氧化 唔係單純執住一隻成分之後係到大聲叫
單純的維C可以抗氧化
但一定唔夠
The ordinary算就一定算 但係呢隻牌子如果唔係主要標示成分
應該唔會落得多
落得少而又做到野的原料成本好貴 呢隻牌子唔會用
BUFFET主要係胜肽複合物(好似無記錯的話
我個人覺得係抗氧化的角度呢隻牌子未必做到

3. 點解唔調返轉減少護膚品用量
唔係得用同唔用兩個選擇
用少D/轉第2隻清爽D就得
泥MASK同BHA唔係解決你面油的方法

4. 大部分人都岩用VA
係在符識唔識用同點樣用
一般跟A酸咁用就比較穩陣

2. 以下幾隻vc產品巴打點睇?
a) http://www.paulaschoice.hk/zh_hant/c.html
b) http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_ed2c105869.html
c) http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_e33f201274.html
d) http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_3bb4201286.html

3. 如果我用bha可以早上用嗎? 用完可唔可以用vc?

4. 咩叫一般跟A酸咁用? instanatural的va點睇?
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_8a57284953.html

唔好意思好多問題 感謝巴打回答

2. 大部分都用三乙醇胺做ph adjuster 呢個係我個人喜好問題
唔講呢樣的話 第2支明顯未有阿魏酸 後個兩支有 但係propylene glycol亦都係有刺激的風險存在
對於我黎講 4支中要用我會用第1支
但唔代表我會買

3. 可以呀 不過記得 無論你係早定晚用BHA、有冇用BHA 都要用防曬

4. 跟A酸用係指跟A酸個用法用
A酸個用法上網好多人教
乜野用CREAM用、隔15分鐘用 ETC.
你將A酸換做A醇咁睇就得

2. 咁如果mad hippie的VC如何呢?
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_0f7a230478.html

3. 唔記得問 係咪toner->bha->serum->cream (如需要)?
搽完bha之後要等幾耐先可以用serum?
想問下 potassium sorbate 同 sorbate acid 有咩分別?邊隻好D?
同埋想問下有無邊隻配方簡單既泥mask推薦?
一早訓醒t字位勁多油 毛孔粗大多黑頭 可以用咩類型既產品?或係揀既時候需要注意d咩?
想問問有無防曬好推介
最緊要夠易推開夠水份唔立 同 唔起粉刺

巴打上面有講過
巴打,打算買paula'schoice b3 (Paula's Choice RESIST 10% Niacinamide)黎試下對付暗瘡,但未用過唔識點用 ,係咪洗完臉,toner之後,滴兩三滴落手心,跟住按落塊臉度就ok?

Thanks
巴打,打算買paula'schoice b3 (Paula's Choice RESIST 10% Niacinamide)黎試下對付暗瘡,但未用過唔識點用 ,係咪洗完臉,toner之後,滴兩三滴落手心,跟住按落塊臉度就ok?

Thanks

我用緊,佢好似唔係專針對暗瘡,係針對毛孔,我自己係滴幾滴落cream 溝埋用

Thanks

我用緊,佢好似唔係專針對暗瘡,係針對毛孔,我自己係滴幾滴落cream 溝埋用

我都有d懷疑自己買錯左 ,追舊post果陣睇眼快快睇錯左,但我上網再check又好似話vit b都有助改善暗瘡咁

不過我無用cream ar, 而家諗係洗面>toner>bha>vit b, 一個禮拜敷兩次泥咁。唔知vit b直接手心按上塊臉o ng ok.

Thanks

我都有d懷疑自己買錯左 ,追舊post果陣睇眼快快睇錯左,但我上網再check又好似話vit b都有助改善暗瘡咁

不過我無用cream ar, 而家諗係洗面>toner>bha>vit b, 一個禮拜敷兩次泥咁。唔知vit b直接手心按上塊臉o ng ok.

Btw, 隻vit b好無用?

我只係一個參考

其實我就係想講呢樣嘢,人夾人
道理上按住成份表去研究係啱
不過我用咗之後反應好唔一樣都係事實
所以護膚品真係試下先知

btw 你話唔鍾意O牌,但隔離post勁熱鬧,可唔可以講多啲

巴打fb打左O牌

佢fb係咩

Search 4go

Thanks

Bha 同 B3唔可以一齊用 因為B3同酸野用有機會水解
我用過一支pc既b3 控油能力唔錯 但係暗瘡睇唔到有改善
可能係我暗瘡問題比較嚴重 成份黎講係非常唔錯 對暗瘡同瘡印都有幫助(有B3+aa2g+nag) 同埋有一堆抗氧化 我個人認為值得一試 BTW 呢排pc官網更新 依家買有折同免運費

Thanks

可能係我暗瘡問題比較嚴重 成份黎講係非常唔錯 對暗瘡同瘡印都有幫助(有B3+aa2g+nag) 同埋有一堆抗氧化 我個人認為值得一試 BTW 呢排pc官網更新 依家買有折同免運費

Thanks bro, 好彩問下

如果唔可以一齊用,咁我可能朝早b3, 夜晚hba.

我手快快今朝已經買左收pc 既b3, 但唔似你講果支,等我收倒貨試下先。

本身爛爛地面,試左一陣bha, 覺得有好左d, 好似印淡左d, 同無咁易再生。希望可以越黎越好啦。
D網話面有蟎虫,好恐怖

除環境衛生,正常洗面野殺唔殺到,如果有?

Thanks

Thanks bro, 好彩問下

如果唔可以一齊用,咁我可能朝早b3, 夜晚hba.

我手快快今朝已經買左收pc 既b3, 但唔似你講果支,等我收倒貨試下先。

本身爛爛地面,試左一陣bha, 覺得有好左d, 好似印淡左d, 同無咁易再生。希望可以越黎越好啦。

係啊,Bha 同b3 唔可以一齊用,我係朝早用b3 夜晚BHa, 枝b3 控油同收毛孔幾好,個人認為無咁多油,自然暗瘡都會無咁多
暗粒係咪真係要針清先可以完全整走佢
想去印要點樣去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞