護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
同埋之前比個你睇朝早用既護膚品 (想控油)
枝toner有酒精 缺少抗氧化 同水性保濕因子
我而家諗緊 轉toner好定加serum 好
toner 成份
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_5bef264417.html
serum 成份 7%/13%
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_9d4c68777.html

最尾個支精華係打開條link最低個3隻成分我唔係太認我D日文字
C10-30個隻唔知係膠定乳化黎
1-2應該係醇類
我個人建議13% 7%太低
油肌產品要落油又要唔咁油脂感重 用的合成脂一般都對皮膚唔係太友善
自己注意下

toner個支 單睇活性成分就OK的 濃度應該唔高 但比無好 反正頭個幾隻都唔需要太多的量已經做到野 係唔錯的選擇
係對油肌有D唔係太岩
始終咁早的step就有squalane,lecithine 對油肌會係負擔
唔清楚落幾多
但我覺我一支toner黎講有少少over
我買左杏仁酸想改善黑頭粉刺問題
不過想知幾時用好
跟指示就係洗完臉用
上網又有人話用完化妝水先用
應該跟邊個?
塗完先後又隔幾耐先用下一個產品好?

睇廠商建議
理論上2隻都可以
我個人比較鐘意洗完面塊面濕濕地用酸類產品

隔幾耐唔知 睇廠商啦
我自己用水楊酸會等10分鐘
除咗果酸去除閉鎖型粉剌 仲有冇其他方法
除咗果酸去除閉鎖型粉剌 仲有冇其他方法

維A+維B3
本身想買 The Ordinary支 Vit C精華,但睇完巴打 facebook篇文之後即刻想另外搵過支

如果係呢三支,你有無話比較建議用邊一支? (第2同第3支 VitC含量話係 20%)

1. http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_d27b296365.html
2. http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_252b296055.html
3. http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_7d00221031.html

定都係之前提過既 Clinique比較好?

同埋順手問埋點睇呢款防曬?
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_d038158270.html
之前爬完台妹啲文,又平,所以買黎日常用

好後悔以前懶係個底好乜都唔理,宜家挨到殘哂先黎開始搞塊面
因為毛孔粗大同埋臉有D暗瘡印所以走左去做laser,但係做左3次倒之後開始係咁爆瘡,美容師話係因為我底層d污穢野出左黎,但係我已經2年倒無爆過呢種有血既大瘡。同埋我本身皮膚好乾,所以我懷疑緊唔知係咪太乾先咁。想問我需唔需要暫停下個laser
想問 我皮膚係乾性 得t位比較多油 無咩生暗瘡 但係毛孔大同埋就好易生幾粒紅紅地既瘡 過一陣就自己收細 塊面成日都小範位咁紅同痕 同埋我白頭都多 係咪敏感皮膚?

白頭多唔多同係唔係敏感性膚質關係未必太大
我覺得你要先諗下係乜野情況下你會特別易生紅瘡

多數下午時間最多 或者紅瘡出既時候面就好油 明明起身無紅

平時有冇用防曬

無呀巴打 怕出油 我懷疑係我cream既問題 用緊first aid beauty ultra repair cream 好快就出油 但係唔用又太乾 有冇建議?麻煩你

巴打嘅情況我都經曆過, 因為一直想要換咗隻aesop
first aid beauty ultra repair cream喺好野囄, 我條頸之前甩皮同手嘅濕疹都靠佢
但用喺面上唔太work, 所以以你可以試吓ULTRA REPAIR FACE MOISTURIZER

睇得出呢一隻cream 想做的野好多
亦都有佢的理念
但選材用料上可以減少多DD C12-15 Alkyl Benzoate、Dimethicone呢類垃圾無用的野

防曬一定要用 要睇下你有冇可能排除紫外線原因引發的紅
防曬係咪一定笠 唔係
用silicon做base再搭配1D新型的矽其實可以好清爽 (講緊用足1g)
cream 你搵D無咁多油分的野就得
即係輕身D

至於白頭 平時清潔乾淨D (唔係叫你洗到乾)
同埋 試下用D酸//泥MASK//維他命A

用左成個禮試自己敏感問題 同曬無咩關係 就算長期係室內都會 係咪應該係cream/gel落手揀?同應該點揀?

防曬無用過 介唔介意解釋下 你去到sasa都唔知點揀

同時我啲紅粒應唔應該擦acne膏?

平時有冇用防曬

無呀巴打 怕出油 我懷疑係我cream既問題 用緊first aid beauty ultra repair cream 好快就出油 但係唔用又太乾 有冇建議?麻煩你

first aid beauty ultra repair cream喺好野囄, 我條頸之前甩皮同手嘅濕疹都靠佢
但用喺面上唔太work, 所以以你可以試吓ULTRA REPAIR FACE MOISTURIZER

亦都有佢的理念
但選材用料上可以減少多DD C12-15 Alkyl Benzoate、Dimethicone呢類垃圾無用的野

防曬係咪一定笠 唔係
用silicon做base再搭配1D新型的矽其實可以好清爽 (講緊用足1g)
即係輕身D

用左成個禮試自己敏感問題 同曬無咩關係 就算長期係室內都會 係咪應該係cream/gel落手揀?同應該點揀?

仲有娥羅立英有無用 成日聽人講治暗瘡同粉刺
1.塊面好多粉刺點搞
2.保濕會令面生粒粒?

1. 泥MASK,酸,維A
2.有機會

咁毛孔粗大㸃搞
因為我揸完保濕後令一日就會生粒粒

B3、維A、酸

保濕生粒粒似係你皮膚對個隻產品的油分比例唔適應/敏感

咁請問有無推介產品
巴打
我之前因為突然大量出瘡,半年前先完口服A酸。
而家T zone會有少少油,有黑頭油脂粒,都幾易出瘡,keep住有一兩粒喺臉,間唔時會敏感。

一直用緊呢支,相安無事:
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_6ec598521.html

一星期前開始用instanatural B3 serum:
Ingredients :
Aloe Barbadensis Leaf Juice, Niacinamide, Glycerin*, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Ceteareth-6 Olivate*, Potassium Cetyl Phosphate, Sodium Hydroxypropyl Starch Phosphate*, Magnesium Aluminum Silicate*, Dicaprylyl Ether*, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Hesperidin, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Centella Asiatica Extract, Hibiscus Rosa-Sinensis Flower Extract, Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil, Sodium Hyaluronate, Melia Azadirachta Seed Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Tocopherol* (Vitamin E), Xanthan Gum*, Pentylene Glycol*, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin. *Naturally Derived

每晚用B3>curel 乳液

用後2日,開始出細細粒暗瘡。
紅色有粒細膿,摸落又唔痛(我唔識形容啊,希望你get到
生喺平時唔生暗瘡既位

一星期後,暗瘡生完好快謝,然後又再生
原本既暗粒就少咗

呢個暗瘡期係唔係敏感?或者唔夾?之前追post見巴打話avocado oil 致痘

同埋我成日生暗瘡,用德國洋甘菊花水可以嗎?定係有更好的選擇?

唔好意思啊,有d長
巴打你好
想請問clinique支維他命c同phytolab b3精華可以一齊用?其實b3有冇話唔可以同咩成份嘅產品一齊用?thank you
巴打你好
想請問clinique支維他命c同phytolab b3精華可以一齊用?其實b3有冇話唔可以同咩成份嘅產品一齊用?thank you

b3唔係唔可以同某一隻成分用
而係佢存在係ph4.5的環境下會容易引發問題
所以呢一般黎講唔會建議佢同ph4.5的產品黎用
常見的係果酸、水楊酸、杏仁酸、左旋C 呢4類
而C字頭個隻係左旋C咁解

所以邏輯係
因為PH值問題 而非 成分問題
因為成分可以做到PH5.5 只不過活性無咁高
巴打
我之前因為突然大量出瘡,半年前先完口服A酸。
而家T zone會有少少油,有黑頭油脂粒,都幾易出瘡,keep住有一兩粒喺臉,間唔時會敏感。

一直用緊呢支,相安無事:
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_6ec598521.html

一星期前開始用instanatural B3 serum:
Ingredients :
Aloe Barbadensis Leaf Juice, Niacinamide, Glycerin*, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Ceteareth-6 Olivate*, Potassium Cetyl Phosphate, Sodium Hydroxypropyl Starch Phosphate*, Magnesium Aluminum Silicate*, Dicaprylyl Ether*, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Hesperidin, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Centella Asiatica Extract, Hibiscus Rosa-Sinensis Flower Extract, Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil, Sodium Hyaluronate, Melia Azadirachta Seed Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Tocopherol* (Vitamin E), Xanthan Gum*, Pentylene Glycol*, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin. *Naturally Derived

每晚用B3>curel 乳液

用後2日,開始出細細粒暗瘡。
紅色有粒細膿,摸落又唔痛(我唔識形容啊,希望你get到
生喺平時唔生暗瘡既位

一星期後,暗瘡生完好快謝,然後又再生
原本既暗粒就少咗

呢個暗瘡期係唔係敏感?或者唔夾?之前追post見巴打話avocado oil 致痘

同埋我成日生暗瘡,用德國洋甘菊花水可以嗎?定係有更好的選擇?

唔好意思啊,有d長

證明B3對你有好的反應
個唔好的反應似係由質地引發
avocado oil唔係叫致痘
而係呢隻油質地比較重 油肌的人比較唔鐘意 用量過多會容易引發痘痘
試下轉用PC個隻 同埋用量少D
生暗瘡 個人建議 薰衣草類/你個隻都可以
1.塊面好多粉刺點搞
2.保濕會令面生粒粒?

1. 泥MASK,酸,維A
2.有機會

咁毛孔粗大㸃搞
因為我揸完保濕後令一日就會生粒粒

B3、維A、酸

保濕生粒粒似係你皮膚對個隻產品的油分比例唔適應/敏感

咁請問有無推介產品

維B3 PC銀管支B3
維B5 走街走圍所有產品都有落咁劑
維A 未搵到自己覺我可以寫出街

平時有冇用防曬

亦都有佢的理念

防曬係咪一定笠 唔係
即係輕身D

仲有娥羅立英有無用 成日聽人講治暗瘡同粉刺

我個人唔會咁做
想問 我皮膚係乾性 得t位比較多油 無咩生暗瘡 但係毛孔大同埋就好易生幾粒紅紅地既瘡 過一陣就自己收細 塊面成日都小範位咁紅同痕 同埋我白頭都多 係咪敏感皮膚?

平時有冇用防曬

亦都有佢的理念

防曬係咪一定笠 唔係
即係輕身D

你可以咁做
因為其實對於1D敏感皮膚而言
空氣差
壓力大
等等都會令佢皮膚敏感
敏感其中一個表徵就係紅/紅粒
因為毛孔粗大同埋臉有D暗瘡印所以走左去做laser,但係做左3次倒之後開始係咁爆瘡,美容師話係因為我底層d污穢野出左黎,但係我已經2年倒無爆過呢種有血既大瘡。同埋我本身皮膚好乾,所以我懷疑緊唔知係咪太乾先咁。想問我需唔需要暫停下個laser

唔係太乾

我覺得要考慮下laser個邊問題
本身想買 The Ordinary支 Vit C精華,但睇完巴打 facebook篇文之後即刻想另外搵過支

如果係呢三支,你有無話比較建議用邊一支? (第2同第3支 VitC含量話係 20%)

1. http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_d27b296365.html
2. http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_252b296055.html
3. http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_7d00221031.html

定都係之前提過既 Clinique比較好?

同埋順手問埋點睇呢款防曬?
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_d038158270.html
之前爬完台妹啲文,又平,所以買黎日常用

好後悔以前懶係個底好乜都唔理,宜家挨到殘哂先黎開始搞塊面

唔推介人用有化學防曬成分的防曬產品
除非係去泰國玩暴曬

3支比較
成分喜好 1>2>3
成效比較快(9估) 3>2/1

C字頭個支只係食包裝
入面舊野唔代表係太好
巴打你好

1.超聲波原理嘅洗面機(如F牌) 日日用會唔會傷皮膚/過度清潔?

2.想問下呢支防曬點 雖然唔係全物防但好似防uva效果好d 有ppd 34 諗住好曬嘅日子先用
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_0e7c281115.html

3. 有黑頭粉刺,都算中性皮膚
晚間保養用呢d成分有冇問題/有冇漏野/可以加d咩?

i) Pc bha 2% / dr wu 杏仁酸 18% /花水
ii) Instanatural retinol 2% serum
iii) eye cream/ eye serum
iv) 如果step i 用花水 就用 b3 10%
如果係用酸 就kiehl's ultra facial moisturizer
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_7711204201.html
(利申 唔會回購loreal grp)

唔該巴打
太多字睇唔晒20幾頁
直接d請教樓主
我兩邊臉蛋毛孔有d粗
可以用咩收翻?
同埋有無牌子推薦。

同埋都想問下如果朝早洗完面,
咁我下午甚至中午可能做完運動出完汗
係塊面度,咁再用洗面奶洗一洗會唔會對皮膚唔好?
膚質:極易超油,好少會乾到甩皮(除左冬天好乾燥既日子)
想解決暗粒問題(主要係面頰),其次係額頭好易就積粉刺同面頰易生暗瘡

清水洗面大概半年左右,之前未熱既時候出油情況好明顯有減少,不過宜家熱即刻出事 夏天易左滿面油光同出暗瘡,上個月開始搽醫生開既外用a酸藥膏Ellia gel (Adapalene 0.1%),唔敢自己亂加護膚品

想問下:

1. 幸福肌透氣型防曬/ PC 支藍色防曬洗唔洗卸妝?
定可以照舊用清水洗面?

2. 用緊A酸藥膏可以加用PC B3嗎?
如果想加精華落skincare應該再加花水/cream嗎?
同埋想問下有無邊隻推介?

thanks!
想解決暗粒問題(主要係面頰),其次係額頭好易就積粉刺同面頰易生暗瘡

清水洗面大概半年左右,之前未熱既時候出油情況好明顯有減少,不過宜家熱即刻出事 夏天易左滿面油光同出暗瘡,上個月開始搽醫生開既外用a酸藥膏Ellia gel (Adapalene 0.1%),唔敢自己亂加護膚品

想問下:

定可以照舊用清水洗面?

thanks!

如果之前用用清水洗面減少左油脂分泌
一係你本身用錯洗面奶
一係只係天氣轉涼令你真係減少油脂流動
anyway 如果有用個隻gel
我記得好似係比較新個隻無咁易敏感同乾個隻藥?
1. 幸福肌唔洗卸 但要用有少少卸左能力的洗面產品
因為幸福肌個支防曬做得差的地方係好易甩
我通常頭15分鐘係做到防汗的 過多陣就會瘋狂甩
而PC個支我建議要卸
因為佢明顯做得比較實少少
而且色素都落得比較多
一定唔可以用清水洗防曬

2. 理論上可以
而且可以早晚用
花水可以考慮 如果覺我唔夠濕
cream等你覺得乾先算
太多字睇唔晒20幾
直接d請教樓主
我兩邊臉蛋毛孔有d粗
可以用咩收翻?
同埋有無牌子推薦。

同埋都想問下如果朝早洗完面,
咁我下午甚至中午可能做完運動出完汗
係塊面度,咁再用洗面奶洗一洗會唔會對皮膚唔好?

咁你有心睇晒之後再答你 因為答過好多次

下面個條
會唔會對皮膚唔好要視乎你會唔會過度清潔
一般而言,一日用2次洗面奶乜都好夠
中間覺我油 可以用清水搭配毛巾(乾的少菌的)或者係紙巾已經好足夠
巴打你好

1.超聲波原理嘅洗面機(如F牌) 日日用會唔會傷皮膚/過度清潔?

2.想問下呢支防曬點 雖然唔係全物防但好似防uva效果好d 有ppd 34 諗住好曬嘅日子先用
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_0e7c281115.html

3. 有黑頭粉刺,都算中性皮膚
晚間保養用呢d成分有冇問題/有冇漏野/可以加d咩?

i) Pc bha 2% / dr wu 杏仁酸 18% /花水
ii) Instanatural retinol 2% serum
iii) eye cream/ eye serum
iv) 如果step i 用花水 就用 b3 10%
如果係用酸 就kiehl's ultra facial moisturizer
http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_7711204201.html
(利申 唔會回購loreal grp)

唔該巴打

1. 機器原理唔清楚
但我個人反對只係用洗面機磨砂式個類
2. 唔評論化學防曬
3.建議自己自行調節BHA同維A個邊用量
因為好容易做成過度去角質
4. 不論是否 loreal group
唔好用咁厚重的cream [唔係話你個隻厚只係提醒]

想問下:

定可以照舊用清水洗面?

thanks!

如果之前用用清水洗面減少左油脂分泌
一係你本身用錯洗面奶
一係只係天氣轉涼令你真係減少油脂流動
anyway 如果有用個隻gel
我記得好似係比較新個隻無咁易敏感同乾個隻藥?
1. 幸福肌唔洗卸 但要用有少少卸左能力的洗面產品
因為幸福肌個支防曬做得差的地方係好易甩
我通常頭15分鐘係做到防汗的 過多陣就會瘋狂甩
而PC個支我建議要卸
因為佢明顯做得比較實少少
而且色素都落得比較多
一定唔可以用清水洗防曬

2. 理論上可以
而且可以早晚用
花水可以考慮 如果覺我唔夠濕
cream等你覺得乾先算

1. 有無洗面/卸妝產品推介?
屋企有支專科perfect whip 之前買落
但之前聽過話泡泡洗面唔好用咁多

http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_8b38288891.html

2. 應該唔會覺得唔夠保濕
咁我直接用pc b3

唔該哂!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞