護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
想問下有10%尿素成份嘅cream 可唔可以日日用?
主要係想保濕同埋軟化角質 因為手臂有毛囊角化 好多一粒粒

10%應該無問題
毛囊角化係用尿素、水楊酸同果酸架啦
只可做舒緩 無法根治
其實又唔一定要尿素的
因為尿素只係有個附加功能對角質代謝有加快功效咁解
如果你水楊酸同果酸個類濃度足夠
搵支比較有omega 6 的cream 同埋大量天然保濕因子的就可以

唔該巴打先 但係我用完尿酸cream之後好似有d拮拮地嘅feel 係咪正常架?不過都唔係話太唔舒服 冇紅冇痕 比毛囊角化困擾咗好耐 好想有改善
翻工曬到 毛孔粗大 點先救得翻
本身水嫩水性皮膚 宜家又乾又油毛孔又大
巴打
我係敏感肌黎 想令皮膚回復以前咁健康
我依家淨係用Forihana荷荷巴油按摩 其他咩都冇用 洗面淨係用清水 都過左幾日
我想係開學之前 皮膚好返
到底有咩方法皮膚快d好
食苦瓜?full苦瓜又得唔得?

資料太少期望太多
麻煩詳細少火竹

Sorry
其實我敏感都好返左 但都重好易泛紅(一陣間就會唔紅)而且重有d敏感粒
我唔想再刺激我塊面
但我用荷荷巴油呢幾日塊面都生左d暗粒
d人話係排毒現象
搞到我依家都唔知繼唔繼續好

排毒現象唔係咁的
有冇睇過醫生呀
有時呢類未必係普通敏感
可能係接觸性皮膚炎、酒糟個類都可能
如果以一個芳療的角度的話 用油按摩係可以
但要點樣事後清理先係問題
唔想用界面活性劑就必然要借助水溫度的提高同毛巾/紙巾將油帶走
所以單純用清水係唔可能
但唔係叫你將99度的水拎去fu面
可能係比面熱少少的水 fu一fu
就呢一年睇返 大部分同我講返都係做唔到要的程序
所以而家我都係叫佢地用洗面產品帶走就算

如果你係行肌戒毒個類的話呢
你要自己睇返個位醫生講的野
詳細的我諗你睇完會更清楚

如果以一個最正常的同你講返
暗粒的形成就係你洗唔走D油

皮膚最快好的當下就一定係類固醇
當然你都明有咩後遺症

所以皮膚呢樣野從來無得快
如果你真係想用芳療的角度的醫

都係純露植物油同埋精油三步曲
精油我無牌 我唔同你講啦
純露都係薰衣草同德甘呢一類
植物油 荷荷巴可以

至於內服我唔太清楚
但我覺得你心情好少少會對塊面更好

最後都係個一句 唔好走去試埋太過偏的偏方
你用普通生果植物係出面買之後自己拎去fu
皮膚90%都唔會吸收到

如果你皮膚係用滲透唔到皮膚內的成分時候唔好
而滲到的會紅 多數呢就係角質問題

如果係用乜都好 你就要去睇醫生啦

thanks 巴打
咁我盡量試下用熱d既水抹左佢

10%應該無問題
只可做舒緩 無法根治
其實又唔一定要尿素的
搵支比較有omega 6 的cream 同埋大量天然保濕因子的就可以

唔該巴打先 但係我用完尿cream之後好似有d拮拮地嘅feel 係咪正常架?不過都唔係話太唔舒服 冇紅冇痕 比毛囊角化困擾咗好耐 好想有改善
終於爬哂,

1. 想問下會唔會乾到出紋呢樣野,如果眼底好似有眼紋仲有冇得救 (今年23)

2. 同埋我想問下 專櫃既產品 (Estee Lauder , CDP . . .) 你覺得佢地係咪真係咁有用,同埋會唔會好似講話用完果下好靚 但其實對皮膚會有傷害 (最近買左 Estee Lauder既眼精華去用 真係好潤好舒服 同埋佢冇抗紋效果,所以唔知係咪真係岩自己用,加上只用左幾日)

3. 唔太清楚自己係咩皮膚,但去過美容院 佢地話我係乾性 但我好多時鼻位/面兩邊都會有黑頭,天熱比較濕熱有時會出油 (出油同時又可以甩皮) 。 天氣太濕會皮膚突然好差 (出黑頭,皮膚粗大) 有時好怕過度清潔會生痘痘,但清得唔好又會出油多黑頭。同埋有人班人話洗面一定要加洗面產品去洗,又有人話 有情況用清水洗面都可以。
現時會睇情況 /面唔多黑頭朝早用 LUSH果隻洗面膏,夜晚就用洗面皂。 但我已經唔知自己咁做岩唔岩。

4. 同埋上樓有人講 BODYSHOP.. marketing專講天然,但用左好多化學野 香料等等。 我個人好鍾意用LUSH現時洗面同埋MASK(綠泥) 都用緊佢。 但其實呢D係咪會對皮膚唔好

第一次問野, 組織能力麻麻19999咁 希望你明

1)有乾紋
醫學美容一定救到
護膚品可以幫到乾紋 輕微的老化紋
2)個類主要係買廣告同租金為主
有冇效 有
呢類牌子做舒適感同保濕一般唔差
大部分都有香精色素
個人唔建議用
3)雖然唔係出油就係油性
但個樣似偏油性(混合肌)
油中乾係比你容易d搵岩你皮膚的油相成分比例高低的指標之一
佢會隨時間而改變
過度清潔生個d大部份係敏感粒 唔係暗瘡
需唔需要用cleansing product大部分都係睇
a) 皮膚會唔會好多油脂
b) 洗左幾多次
c)皮膚情況點樣(係唔係敏感)
所以有人同你講無論咩人都用清水洗面
我又唔敢講係bullshit的 但自己考慮
不過清水洗面有個優點
就係佢基本上好難做到過度清潔
4)你用得開心就好

多謝你回覆先,想問多少少。
我睇之前你講過維A係抗老 咁眼紋/乾紋用有維A既眼霜/眼膜係咪會有效啲?
因為唔太敢去醫學美容 怕出意外。(同埋乾紋同眼紋一咪一樣野黎

想問睇左呢個POST之後想試下醫學美肌既名牌
如果響 萬寧 屈人錢果D牌子 會唔會係扮有用 ? 掛羊肉賣狗肉FEEL

另外香精色素除左會令皮膚易敏感之外,仲有咩唔好 ?
終於爬哂,

1. 想問下會唔會乾到出紋呢樣野,如果眼底好似有眼紋仲有冇得救 (今年23)

2. 同埋我想問下 專櫃既產品 (Estee Lauder , CDP . . .) 你覺得佢地係咪真係咁有用,同埋會唔會好似講話用完果下好靚 但其實對皮膚會有傷害 (最近買左 Estee Lauder既眼精華去用 真係好潤好舒服 同埋佢冇抗紋效果,所以唔知係咪真係岩自己用,加上只用左幾日)

3. 唔太清楚自己係咩皮膚,但去過美容院 佢地話我係乾性 但我好多時鼻位/面兩邊都會有黑頭,天熱比較濕熱有時會出油 (出油同時又可以甩皮) 。 天氣太濕會皮膚突然好差 (出黑頭,皮膚粗大) 有時好怕過度清潔會生痘痘,但清得唔好又會出油多黑頭。同埋有人班人話洗面一定要加洗面產品去洗,又有人話 有情況用清水洗面都可以。
現時會睇情況 /面唔多黑頭朝早用 LUSH果隻洗面膏,夜晚就用洗面皂。 但我已經唔知自己咁做岩唔岩。

4. 同埋上樓有人講 BODYSHOP.. marketing專講天然,但用左好多化學野 香料等等。 我個人好鍾意用LUSH現時洗面同埋MASK(綠泥) 都用緊佢。 但其實呢D係咪會對皮膚唔好

第一次問野, 組織能力麻麻19999咁 希望你明

1)有乾紋
醫學美容一定救到
護膚品可以幫到乾紋 輕微的老化紋
2)個類主要係買廣告同租金為主
有冇效 有
呢類牌子做舒適感同保濕一般唔差
大部分都有香精色素
個人唔建議用
3)雖然唔係出油就係油性
但個樣似偏油性(混合肌)
油中乾係比你容易d搵岩你皮膚的油相成分比例高低的指標之一
佢會隨時間而改變
過度清潔生個d大部份係敏感粒 唔係暗瘡
需唔需要用cleansing product大部分都係睇
a) 皮膚會唔會好多油脂
b) 洗左幾多次
c)皮膚情況點樣(係唔係敏感)
所以有人同你講無論咩人都用清水洗面
我又唔敢講係bullshit的 但自己考慮
不過清水洗面有個優點
就係佢基本上好難做到過度清潔
4)你用得開心就好

多謝你回覆先,想問多少少。
我睇之前你講過維A係抗老 咁眼紋/乾紋用有維A既眼霜/眼膜係咪會有效啲?
因為唔太敢去醫學美容 怕出意外。(同埋乾紋同眼紋一咪一樣野黎

想問睇左呢個POST之後想試下醫學美肌既名牌
如果響 萬寧 屈人錢果D牌子 會唔會係扮有用 ? 掛羊肉賣狗肉FEEL

另外香精色素除左會令皮膚易敏感之外,仲有咩唔好 ?

有用對老化的紋
對乾紋效果唔大
眼紋其中一種有乾紋

少少 因為無一個明確定義咩叫醫學品牌
多數只係包裝行銷

對皮膚無用已經係一個負擔

10%應該無問題
只可做舒緩 無法根治
其實又唔一定要尿素的

唔該巴打先 但係我用完尿cream之後好似有d拮拮地嘅feel 係咪正常架?不過都唔係話太唔舒服 冇紅冇痕 比毛囊角化困擾咗好耐 好想有改善

或者你要減少使用次數
翻工曬到 毛孔粗大 點先救得翻
本身水嫩水性皮膚 宜家又乾又油毛孔又大

時地人何
如果皮膚粗大有印買花水定精油較好
點解啲人成日拉兩者一齊講
精油係花水高階版
精油係花水高階版

價錢係高階版
但效用唔係高階版
每個人的皮膚的需要唔同
最終會影響佢用花水/植物油/精油

至於有印的 我個人覺得唔好太深迷係花水/精油
植物油係呢方面會強少少
而再好D應該係浸泡油
而最好我個人覺得係維C
冇生過暗瘡
但塊面兩側有D暗粒
有冇得搞搞
點睇fancl? 自己超敏感肌用過好多大牌子嘅mask 都敏感唯獨fancl ok. 但無乜人用咁

好奇一問點解唔like L'Oréal?
爬哂文

1:其實正常情況下有咩護膚用品一定要keep住用

2:洗面奶有冇中性既買 因為我唔知自己咩膚質
爬哂文

1:其實正常情況下有咩護膚用品一定要keep住用

2:洗面奶有冇中性既買 因為我唔知自己咩膚質

防曬/抗氧化
乾肌加多樣保濕

你搵到支試上面用覺得唔會太乾就得
中唔中性9up架ja廠商
點睇fancl? 自己超敏感肌用過好多大牌子嘅mask 都敏感唯獨fancl ok. 但無乜人用咁

好奇一問點解唔like L'Oréal?

用得開心就好

搵下有關loreal係香港的新聞就明白
冇生過暗瘡
但塊面兩側有D暗粒
有冇得搞搞

資料太少
有機會係你自己搞出黎
精油係花水高階版

價錢係高階版
但效用唔係高階版
每個人的皮膚的需要唔同

植物油係呢方面會強少少
而再好D應該係浸泡油
而最好我個人覺得係維C

識唔識有咩維c淡印推介
唔想用Kiehl's呢個牌子
想知20歲人 天生皮膚鬆仲有冇得救

醫學美容幫到你
精油係花水高階版

價錢係高階版
但效用唔係高階版
每個人的皮膚的需要唔同

植物油係呢方面會強少少
而再好D應該係浸泡油
而最好我個人覺得係維C

識唔識有咩維c淡印推介

同樣係大品牌 Clinque 好過佢
再好D搵D CEF精華買 一樣OK
假設揾到d自己覺得岩既產品 例如洗臉 保濕霜
你覺得係未可以keep住用好耐唔轉 好耐既意思係好多年或者完全唔轉 咁樣keep住用一產品係未好事呢?定間唔中就要轉下?
精油係花水高階版

價錢係高階版
但效用唔係高階版
每個人的皮膚的需要唔同

植物油係呢方面會強少少
而再好D應該係浸泡油
而最好我個人覺得係維C

識唔識有咩維c淡印推介

同樣係大品牌 Clinque 好過佢
再好D搵D CEF精華買 一樣OK

我究竟吓啦, thanks 4go bro
假設揾到d自己覺得岩既產品 例如洗臉 保濕霜
你覺得係未可以keep住用好耐唔轉 好耐既意思係好多年或者完全唔轉 咁樣keep住用一產品係未好事呢?定間唔中就要轉下?

有轉的諗法係因為你覺得護膚品會用純左?
其實就唔會的
但護膚品有佢的極限 用左一排無乜變化就代表差唔多做到極限啦
但用落去會有用 唔會無用

至於洗面 保濕產品
選擇方式同選擇方式都係依據皮膚狀態而定
而皮膚狀態係會跟住天氣、荷爾蒙等因素而改變
換言之
如果你長期係某一個狀態下 的確可以唔換
但如果有大變化 你要自己調節
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞