護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
膚質:極易超油,好少會乾到甩皮(除左冬天好乾燥既日子)
想解決暗粒問題(主要係面頰),其次係額頭好易就積粉刺同面頰易生暗瘡

清水洗面大概半年左右,之前未熱既時候出油情況好明顯有減少,不過宜家熱即刻出事 夏天易左滿面油光同出暗瘡,上個月開始搽醫生開既外用a酸藥膏Ellia gel (Adapalene 0.1%),唔敢自己亂加護膚品

想問下:

1. 幸福肌透氣型防曬/ PC 支藍色防曬洗唔洗卸妝?
定可以照舊用清水洗面?

2. 用緊A酸藥膏可以加用PC B3嗎?
如果想加精華落skincare應該再加花水/cream嗎?
同埋想問下有無邊隻推介?

thanks!

如果之前用用清水洗面減少左油脂分泌
一係你本身用錯洗面奶
一係只係天氣轉涼令你真係減少油脂流動
anyway 如果有用個隻gel
我記得好似係比較新個隻無咁易敏感同乾個隻藥?
1. 幸福肌唔洗卸 但要用有少少卸左能力的洗面產品
因為幸福肌個支防曬做得差的地方係好易甩
我通常頭15分鐘係做到防汗的 過多陣就會瘋狂甩
而PC個支我建議要卸
因為佢明顯做得比較實少少
而且色素都落得比較多
一定唔可以用清水洗防曬

2. 理論上可以
而且可以早晚用
花水可以考慮 如果覺我唔夠濕
cream等你覺得乾先算

1. 有無洗面/卸妝產品推介?
屋企有支專科perfect whip 之前買落
但之前聽過話泡泡洗面唔好用咁多

http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_8b38288891.html

2. 應該唔會覺得唔夠保濕
咁我直接用pc b3

唔該哂!

至於A酸藥膏好似之前睇過係第三代A酸
無咩特別乾 除左嘴角間中會甩皮
敏感就無 係岩岩開始用既時候爆左幾粒瘡
塊面長期油 可以點解決?但用d控油產品都無用 好似越用越油咁d人話多d保濕就得
冇暗瘡, 但塊臉成日標D暗粒出黎, 近睇/陽光底下先會睇到

應該用咩護膚產品
平時日頭用保濕水, 晚上保濕水+面霜

皮膚係油性易敏感肌
4go巴打
再想問問你點睇lush呢個牌子
想問巴打對於萬寧/屈臣氏有賣既醫美護膚品牌有冇睇法?有冇咩牌子係買得過/唔好買?我唔係敏感肌 但後生成日貪平就買啲好平既skincare 而家想對自己塊面好啲 不過又懶 所以想方便買到黎用 我自己睇過有啲想買一set Curel黎用 唔知巴打有咩睇法

err 我唔會係任何比較公開的場合推薦到呢類產品
除左Clinique 個 支唧唧裝維C精華個包裝真係壓倒一切
curel 呢類 補濕呢類可以
至於抗氧化呀呢類 完全免問

4GO巴係咪講緊呢隻?
http://www.clinique.com/product/18919/45677/skin-care/fresh-pressed/clinique-fresh-pressed-daily-booster-with-pure-vitamin-c-10
巴打 之前係舊登已經請教過你
跟左大半年你既suggestion
暗瘡同啲印已經經好左好多
多謝你

今次想問下夜晚想用vit a + vit b3 兩樣野可以同時用嗎?

另外想請教下你點睇呢支vit c serum

用左一排其實感覺良好 係間唔中有暗粒(唔知關唔關佢事)
巴打點睇呢枝Timeless嘅vit C?

4go巴之前有答過點睇呢支vit c

呢個po?

呢個po?

page 19 #464
我想問t字位同額頭不斷出油用d咩

同埋面頰位有d暗倉又應該用咩?
點睇fb吳承俊,成日介紹不同既護膚品,但以成份為主導
巴打你好
我係中性肌偏少少油我自己都唔係好清楚
一向兩頰都多暗粒定白頭咁 同埋會多手整佢地
前排係歐洲返香港啲皮膚好左好多
但係一個禮拜後又衰返又多左粉刺
通常生係jawline同埋jawline對上少少面豬

以前有同過la roche posay呢隻product
[/img]
都幾有用但係LANCOME事件後用埋就無再埋
呢排想用返,有無啲咩類似既產品or改善方法推薦?
前幾日皮膚仲好好而家好唔甘心

fyr成份表:
AQUA / WATER
GLYCERIN
DIMETHICONE
ISOCETYL STEARATE
NIACINAMIDE
ISOPROPYL LAUROYL SARCOSINATE
SILICA
AMMONIUM POLYACRYLDIMETHYLTAURAMIDE / AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE
METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER
POTASSIUM CETYL PHOSPHATE
ZINC PCA
GLYCERYL STEARATE SE
ISOHEXADECANE
SODIUM HYDROXIDE
MYRISTYL MYRISTATE
2-OLEAMIDO-1,3-OCTADECANEDIOL
NYLON-12
POLOXAMER 338
LINOLEIC ACID
DISODIUM EDTA
CAPRYLOYL SALICYLIC ACID
CAPRYLYL GLYCOL
XANTHAN GUM
POLYSORBATE 80
ACRYLAMIDE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE COPOLYMER
PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE
SALICYLIC ACID
PIROCTONE OLAMINE
PARFUM / FRAGRANCE
巴打你好

[/img]

fyr成份表:
GLYCERIN
DIMETHICONE
NIACINAMIDE
SILICA
AMMONIUM POLYACRYLDIMETHYLTAURAMIDE / AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE
METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER
ZINC PCA
NYLON-12
XANTHAN GUM
ACRYLAMIDE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE COPOLYMER
PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE

自膠一打
唔該巴打
巴打你好

[/img]

fyr成份表:
GLYCERIN
DIMETHICONE
NIACINAMIDE
SILICA
ZINC PCA
NYLON-12
XANTHAN GUM

自膠一打
唔該巴打

主要都係B3同ZINC PCA
前者唔難搵
後者我記得普通藥妝品牌有專打呢隻成分
點睇fb吳承俊,成日介紹不同既護膚品,但以成份為主導

同意內服好重要
近排對於佢介紹NOW精油表示感覺不太良好
我想問t字位同額頭不斷出油用d咩

同埋面頰位有d暗倉又應該用咩?

有時油肌會出油係正常
後天可以改善的因素唔多
維A+B3

擠的話 就有可能留疤
疤痕比印更難搞

影響唔大
但個個位易生暗瘡左
請問有紅印既話,係咪就算唔出街都要搽防曬?
已經好多年了

一般咁多年的紅印
都應該去睇醫學美容
巴打 之前係舊登已經請教過你
跟左大半年你既suggestion
暗瘡同啲印已經經好左好多
多謝你

今次想問下夜晚想用vit a + vit b3 兩樣野可以同時用嗎?

另外想請教下你點睇呢支vit c serum

用左一排其實感覺良好 係間唔中有暗粒(唔知關唔關佢事)

呢類左旋C配方一般需要大量助滲
所以盡量唔好有香精呢類

可以一齊用 如果無敏感
想問巴打對於萬寧/屈臣氏有賣既醫美護膚品牌有冇睇法?有冇咩牌子係買得過/唔好買?我唔係敏感肌 但後生成日貪平就買啲好平既skincare 而家想對自己塊面好啲 不過又懶 所以想方便買到黎用 我自己睇過有啲想買一set Curel黎用 唔知巴打有咩睇法

err 我唔會係任何比較公開的場合推薦到呢類產品
除左Clinique 個 支唧唧裝維C精華個包裝真係壓倒一切
curel 呢類 補濕呢類可以
至於抗氧化呀呢類 完全免問

4GO巴係咪講緊呢隻?
http://www.clinique.com/product/18919/45677/skin-care/fresh-pressed/clinique-fresh-pressed-daily-booster-with-pure-vitamin-c-10

ys 應該係呢隻
4go巴打
再想問問你點睇lush呢個牌子

最簡單的例子就係
佢同你係出面買生果做面膜個種idea其實分別唔大

而佢更加落香料落到痴線
次次行過佢同body shop我都想嘔
冇暗瘡, 但塊臉成日標D暗粒出黎, 近睇/陽光底下先會睇到

應該用咩護膚產品
平時日頭用保濕水, 晚上保濕水+面霜

皮膚係油性易敏感肌

我覺得第一件事係你要諗下點解要用咁多保濕產品
太多只會令到皮膚更加容易出粒粒

唔係唔可以補濕
但現時一般產品都會落補濕成分
B5 甘油 透明質酸都會有
唔需要特別買一支保濕產品同埋咁注重得咁犀利

對於呢類暗粒敏感 維B3可以試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞