護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
塊面長期油 可以點解決?但用d控油產品都無用 好似越用越油咁d人話多d保濕就得

個人唔認同乾到出油
第二就係 如果控油產品咁有用
世界上的油肌就唔會有煩惱

有時只可以外用舒緩
維B3+維A
之後多D帶埋定面油紙/紙巾
膚質:極易超油,好少會乾到甩皮(除左冬天好乾燥既日子)
想解決暗粒問題(主要係面頰),其次係額頭好易就積粉刺同面頰易生暗瘡

清水洗面大概半年左右,之前未熱既時候出油情況好明顯有減少,不過宜家熱即刻出事 夏天易左滿面油光同出暗瘡,上個月開始搽醫生開既外用a酸藥膏Ellia gel (Adapalene 0.1%),唔敢自己亂加護膚品

想問下:

1. 幸福肌透氣型防曬/ PC 支藍色防曬洗唔洗卸妝?
定可以照舊用清水洗面?

2. 用緊A酸藥膏可以加用PC B3嗎?
如果想加精華落skincare應該再加花水/cream嗎?
同埋想問下有無邊隻推介?

thanks!

如果之前用用清水洗面減少左油脂分泌
一係你本身用錯洗面奶
一係只係天氣轉涼令你真係減少油脂流動
anyway 如果有用個隻gel
我記得好似係比較新個隻無咁易敏感同乾個隻藥?
1. 幸福肌唔洗卸 但要用有少少卸左能力的洗面產品
因為幸福肌個支防曬做得差的地方係好易甩
我通常頭15分鐘係做到防汗的 過多陣就會瘋狂甩
而PC個支我建議要卸
因為佢明顯做得比較實少少
而且色素都落得比較多
一定唔可以用清水洗防曬

2. 理論上可以
而且可以早晚用
花水可以考慮 如果覺我唔夠濕
cream等你覺得乾先算

1. 有無洗面/卸妝產品推介?
屋企有支專科perfect whip 之前買落
但之前聽過話泡泡洗面唔好用咁多

http://www.cosdna.com/cht/cosmetic_8b38288891.html

2. 應該唔會覺得唔夠保濕
咁我直接用pc b3

唔該哂!

至於A酸藥膏好似之前睇過係第三代A酸
無咩特別乾 除左嘴角間中會甩皮
敏感就無 係岩岩開始用既時候爆左幾粒瘡

泡泡洗面的「缺點」係因為一般都無好似洗面奶咁多油係入面
會比較多洗走皮膚油脂
所以呢個係缺點
但對油脂量多的人係優點
睇你皮膚
lm
混合肌+敏感肌,有時做唔好保濕就會起好痕嘅乾粒,但唔知點解t字粒好多粉刺黑頭,明明出得唔算多油,而且平時除左防曬之外都唔會化妝,防曬亦都會用落妝水去落,應該就唔關洗唔乾淨事嘅,但就好容易積到出嚟,同埋鼻頭長期甩皮,另外兩邊面嘅腮位都有啲閉口性粉刺。求打救同推介幫到我嘅化妝品
混合肌+敏感肌,有時做唔好保濕就會起好痕嘅乾粒,但唔知點解t字粒好多粉刺黑頭,明明出得唔算多油,而且平時除左防曬之外都唔會化妝,防曬亦都會用落妝水去落,應該就唔關洗唔乾淨事嘅,但就好容易積到出嚟,同埋鼻頭長期甩皮,另外兩邊面嘅腮位都有啲閉口性粉刺。求打救同推介幫到我嘅化妝品

護膚品
有冇好用洗臉奶推介?
我有玫瑰痤瘡,用過Cetaphil/Aquanil等所謂溫和嘅product
但洗完感覺哈舒服,隔一陣就會出油。

反而用清水洗就冇咁易出油,但隔兩三日塊臉就會出現一層白色嘅角質,
所以我宜家係清水同Aquanil輪住用,好希望搵到隻啱自己用嘅洗臉奶。

唔該晒。
巴打點睇啲brush 頭既洗面機?
會唔會好傷皮膚?
咩係維a同b3?
想問下鼻翼兩邊有油脂粒可以搽咩令佢慢慢出來?
利申:混合性 t字位出好多油 平時就只有搽爽膚水之後保濕
好撚多粉刺 可以點清
咩係維a同b3?

唔試下追post或者google?
Epionce產品點睇?
認真 我用佢既洗臉同保濕lotion好正
真心推介 我係敏感混合肌 偏乾 好多時塊臉痛 唔知係敏感定乾 但搽左lotion後感覺冇咁乾 好快吸收 上妝都貼臉好多
我甩好多皮 尤其是d暗瘡位 唔知好定唔好 因為咁我d暗瘡位好快好 同時會有好多皮喺個d位 搽lotion可以加快速度癒合
我用過好多mimingmart產品 洗過唔小錢 但可以講係貴得黎成效唔大 雖然至少係可以安心用冇敏感出現
但基本上冇epionce咁有效 係一隻用過後可以以後都keep住用既產品

Btw 想問下有次暗瘡位 變左一粒黑 痣既物體 想問下暗瘡係未真係有機會變成痣?原因係咩?可以點搞
同埋防曬搽臉&搽身有咩推介?
你好
我自問2年前起都已經有每日洗面同做保濕但係唔知點解皮膚都唔係太好 仲會係咁出暗瘡 係我用錯左方法定係有其他問題?
唔該
想問吓建唔建議做海藻矽針
啲美容院話可以清黑頭粉刺 收毛孔 淡暗瘡印
好糾結做唔做好
定係用維AB3,水楊酸果類已經ok?
我係油性皮膚

唔該巴打
求護眼產品介紹
主要都係減輕眼部疲勞, 去眼紋, 去黑眼圈
我係巴, 但呢D野應該冇分男女, 介紹女人牌子都唔介意
求護眼產品介紹
主要都係減輕眼部疲勞, 去眼紋, 去黑眼圈
我係巴, 但呢D野應該冇分男女, 介紹女人牌子都唔介意

勸你唔好對護膚品咁大期望 有啲咁神嘅產品啲女人仲唔全部狗衝咩
塊面好多暗粒可以點搞
終於爬哂,

1. 想問下會唔會乾到出紋呢樣野,如果眼底好似有眼紋仲有冇得救 (今年23)

2. 同埋我想問下 專櫃既產品 (Estee Lauder , CDP . . .) 你覺得佢地係咪真係咁有用,同埋會唔會好似講話用完果下好靚 但其實對皮膚會有傷害 (最近買左 Estee Lauder既眼精華去用 真係好潤好舒服 同埋佢冇抗紋效果,所以唔知係咪真係岩自己用,加上只用左幾日)

3. 唔太清楚自己係咩皮膚,但去過美容院 佢地話我係乾性 但我好多時鼻位/面兩邊都會有黑頭,天熱比較濕熱有時會出油 (出油同時又可以甩皮) 。 天氣太濕會皮膚突然好差 (出黑頭,皮膚粗大) 有時好怕過度清潔會生痘痘,但清得唔好又會出油多黑頭。同埋有人班人話洗面一定要加洗面產品去洗,又有人話 有情況用清水洗面都可以。
現時會睇情況 /面唔多黑頭朝早用 LUSH果隻洗面膏,夜晚就用洗面皂。 但我已經唔知自己咁做岩唔岩。

4. 同埋上樓有人講 BODYSHOP.. marketing專講天然,但用左好多化學野 香料等等。 我個人好鍾意用LUSH現時洗面同埋MASK(綠泥) 都用緊佢。 但其實呢D係咪會對皮膚唔好

第一次問野, 組織能力麻麻19999咁 希望你明
Phyto Lab的15%維他命B3+分子酊亮白精華

INGREDIENTS:
Aqua, Niacinamide (Vitamin B3), Olea Europaea Leaf Extract, Ceramides, Snail Secrreton Filtrate, Ginkgo Biloba Extract, Algae Extract, Aloe Extract, Hyaluronic Acid, Vitamin B5, Vitmain E, Nanometer Collagen Peptide, Isopropylmethylphenol

巴打點睇li隻精華?我係乾肌,多暗瘡印,毛孔大。想用li隻精華改善印同毛孔問,另加Bicelle B5補濕。ok嗎?
次次生完暗瘡表皮都好返但底仲有瘀血好耐先散搞到望落一達達黑色
可以點清左佢

伸利 敏感肌 唔出油
次次生完暗瘡表皮都好返但底仲有瘀血好耐先散搞到望落一達達黑色
可以點清左佢

伸利 敏感肌 唔出油

發炎後色素沈澱都有可能
當美白消炎咁處理
Phyto Lab的15%維他命B3+分子酊亮白精華

INGREDIENTS:
Aqua, Niacinamide (Vitamin B3), Olea Europaea Leaf Extract, Ceramides, Snail Secrreton Filtrate, Ginkgo Biloba Extract, Algae Extract, Aloe Extract, Hyaluronic Acid, Vitamin B5, Vitmain E, Nanometer Collagen Peptide, Isopropylmethylphenol

巴打點睇li隻精華?我係乾肌,多暗瘡印,毛孔大。想用li隻精華改善印同毛孔問,另加Bicelle B5補濕。ok嗎?

考慮幾周到
用個隻防腐劑都係有抗痘效果
可以理解為15%b3+分子酊精華
乾肌毛孔大要補多少少水(水相)
印未必太得但會有幫助
可以將重點放係去角質
終於爬哂,

1. 想問下會唔會乾到出紋呢樣野,如果眼底好似有眼紋仲有冇得救 (今年23)

2. 同埋我想問下 專櫃既產品 (Estee Lauder , CDP . . .) 你覺得佢地係咪真係咁有用,同埋會唔會好似講話用完果下好靚 但其實對皮膚會有傷害 (最近買左 Estee Lauder既眼精華去用 真係好潤好舒服 同埋佢冇抗紋效果,所以唔知係咪真係岩自己用,加上只用左幾日)

3. 唔太清楚自己係咩皮膚,但去過美容院 佢地話我係乾性 但我好多時鼻位/面兩邊都會有黑頭,天熱比較濕熱有時會出油 (出油同時又可以甩皮) 。 天氣太濕會皮膚突然好差 (出黑頭,皮膚粗大) 有時好怕過度清潔會生痘痘,但清得唔好又會出油多黑頭。同埋有人班人話洗面一定要加洗面產品去洗,又有人話 有情況用清水洗面都可以。
現時會睇情況 /面唔多黑頭朝早用 LUSH果隻洗面膏,夜晚就用洗面皂。 但我已經唔知自己咁做岩唔岩。

4. 同埋上樓有人講 BODYSHOP.. marketing專講天然,但用左好多化學野 香料等等。 我個人好鍾意用LUSH現時洗面同埋MASK(綠泥) 都用緊佢。 但其實呢D係咪會對皮膚唔好

第一次問野, 組織能力麻麻19999咁 希望你明

1)有乾紋
醫學美容一定救到
護膚品可以幫到乾紋 輕微的老化紋
2)個類主要係買廣告同租金為主
有冇效 有
呢類牌子做舒適感同保濕一般唔差
大部分都有香精色素
個人唔建議用
3)雖然唔係出油就係油性
但個樣似偏油性(混合肌)
油中乾係比你容易d搵岩你皮膚的油相成分比例高低的指標之一
佢會隨時間而改變
過度清潔生個d大部份係敏感粒 唔係暗瘡
需唔需要用cleansing product大部分都係睇
a) 皮膚會唔會好多油脂
b) 洗左幾多次
c)皮膚情況點樣(係唔係敏感)
所以有人同你講無論咩人都用清水洗面
我又唔敢講係bullshit的 但自己考慮
不過清水洗面有個優點
就係佢基本上好難做到過度清潔
4)你用得開心就好
塊面好多暗粒可以點搞

追post thx
咁早起身
定未訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞