護膚問題,你問我答下

1001 回覆
118 Like 4 Dislike
巴打求救
呢個幾月開始U 位爆曬粒粒
無色的但係陽光粒光下就好明顯
本身係乾肌,唔會生暗瘡
而爆粒粒就正正係最乾既位置
反而有時出油同埋毛孔比較大既T zone 同鼻周圍就一粒都無
有一兩粒損左係因為我試下吱唔吱到野出黎

一開始係幾粒
之後我就以為自己落裝唔乾淨搞到起粉刺
於是就用左ordinary lactic acid 10%
同埋停左用b5
一開頭好左少少
之後就一發不可收恰
中間用過泥mask 睇下係咪因為污糟同角質搞成咁
但一啲改善都無
有諗過係咪化妝品出問題
但其實一路都係用only minerals 礦物粉
用左年幾都無乜問題
同埋如果真係化妝出事就應該全面都係啦係咪

好灰心
依家有時有幾日會好返少少
之後又衰返
但又realize 唔到做左咩搞到有變化
究竟我依家應該用咩product
未試過咁樣
唔該巴打

巴打求救
呢個幾月開始U 位爆曬粒粒
無色的但係陽光粒光下就好明顯
本身係乾肌,唔會生暗瘡
而爆粒粒就正正係最乾既位置
反而有時出油同埋毛孔比較大既T zone 同鼻周圍就一粒都無
有一兩粒損左係因為我試下吱唔吱到野出黎

一開始係幾粒
之後我就以為自己落裝唔乾淨搞到起粉刺
於是就用左ordinary lactic acid 10%
同埋停左用b5
一開頭好左少少
之後就一發不可收恰
中間用過泥mask 睇下係咪因為污糟同角質搞成咁
但一啲改善都無
有諗過係咪化妝品出問題
但其實一路都係用only minerals 礦物粉
用左年幾都無乜問題
同埋如果真係化妝出事就應該全面都係啦係咪

好灰心
依家有時有幾日會好返少少
之後又衰返
但又realize 唔到做左咩搞到有變化
究竟我依家應該用咩product
未試過咁樣
唔該巴打

有D可能係暗粒
有D未必係暗粒
建議你睇下醫生
始終呢 呢類突發性的野 睇醫生最快解決

乳液已經鎖到水啦
有油就得

可以replace
rosehip帶黎的質感會更好
acceptable

F
油性肌,成日出油,但冇暗倉。
布咩產品可以買黎用下。有用洗面膏。

B3

我想問呢D印㸃搞?

第一/二張係發炎再加洞
前者用消炎產品 再加醫學美容
第三張係白頭黑頭問題
酸/B3/A類產品 會慢慢代謝出黎
需要比較耐同埋會有所謂的爆發出黎時間

巴打點睇呢支?對收毛孔有無效?

有酸
咁就一定對毛孔通透有用
通透左 表面個層皮去左 個毛孔就會睇落去細左

如果再加埋 gel plus同clinique個維c?
好想搞翻好塊面
同埋用黑頭針清黑頭粉刺有無咩技巧?唔知係咪因為用完凍膜之後 唔識用黑頭針先搞到啲皮膚越黎越差

另外想問下巴打點睇obagi c10
感激

同埋用黑頭針清黑頭粉刺有無咩技巧?
--> 有的我已經做左美容師 所以我都係無的
係唔係咁樣搞到皮膚差 唔知
但我知道亂用黑頭針好易留印

本身有水楊酸用再加高濃度果酸比較強力去角質 要自己調整

維C只係協助去印
你個D係炎症同埋泛紅

消炎係咪搵呢一類product
http://www.swissclub.com.hk/en/singel_product.asp?id=11

睇個樣活性成分好少
但個類的確係有D抗敏成分

我想問呢D印㸃搞?

第一/二張係發炎再加洞
第三張係白頭黑頭問題

用咩消炎產品可以去紅印

有酸
咁就一定對毛孔通透有用

如果同呢支做比較,邊支會好啲?
手腳有毛孔角化症
之前聽過話磨沙可以去角質有助減輕
咁我想問下直接full綠泥上去又有冇用
只求減輕 已經唔望佢消失
手腳有毛孔角化症

記住記住 唔好打算用磨砂的方法解決已經成型的暗瘡
會好傷
而且好易引發發炎問題

另一樣野係 舒緩方法
果酸水楊酸保濕

有酸
咁就一定對毛孔通透有用

2支我都唔係太鐘意
選擇下我個人建議1>2

我想問呢D印㸃搞?

第一/二張係發炎再加洞
第三張係白頭黑頭問題

用咩消炎產品可以去紅印

花水、植物油、好多植物成分都做到
睇下落得多唔多
我查過有洋甘菊,玫瑰, 橙花, 薰衣草, 天竺葵同金縷梅花水
應該用邊款?
感激

有酸
咁就一定對毛孔通透有用

2支我都唔係太鐘意
選擇下我個人建議1>2

有無aha嘅產品推介呀?Paula's choice嗰支aha gel會唔會好啲?

唔該晒巴打
手腳有毛孔角化症

會好傷
而且好易引發發炎問題

另一樣野係 舒緩方法
果酸水楊酸保濕

唔係暗倉黎架
類似閉鎖性粉刺咁
果酸呢D有用? 我用過GEL PLUS無效果
1,我想問我平時塊面多數只靠base(SPF23、PA+++)同粉底(SPF32, PA+++)其實夠唔夠?喺戶外時間唔多既情況下其實有冇需要另外再防曬?

2,本身有印第安酒窩(即係笑時顴骨位會有貓鬚咁既坑),本來還好但近年瘦左+老左+笑得多,而家唔笑時果個位都有少許凹陷+紋 可以點搞

好想搞翻好塊面
同埋用黑頭針清黑頭粉刺有無咩技巧?唔知係咪因為用完凍膜之後 唔識用黑頭針先搞到啲皮膚越黎越差

感激

輕輕一推

好想搞翻好塊面

感激

輕輕一推

基本上
而家市面上的維C精華 只要你係正常配方
大部分都係跟loreal group旗下的一個品牌叫skinceXXXXX(唔記得左點串)
個配方做

亦即係 左旋C+助滲ethoxydiglycol+界面活性劑溶VE+阿魏酸穩定VC

而有部分產品可能拎走左最後VE個PART // 阿魏酸
有部份全部保留
而呢支O牌的C精華只係係咁多支「參考」配方中其中一支

唔知我咁講你明唔明
1,我想問我平時塊面多數只靠base(SPF23、PA+++)同粉底(SPF32, PA+++)其實夠唔夠?喺戶外時間唔多既情況下其實有冇需要另外再防曬?

2,本身有印第安酒窩(即係笑時顴骨位會有貓鬚咁既坑),本來還好但近年瘦左+老左+笑得多,而家唔笑時果個位都有少許凹陷+紋 可以點搞

1. 唔夠
因為防曬要有產品標示的能力 (SPFXXPAXXX)
就必須而係面部大約用0.8-1.2g左右啦你當

而base同粉底係唔足夠的
即使社會上大眾用量無乜邊個足夠
當斬走一半大約0.4g至0.5g
防曬能力唔止會減一半
咁樣的情況下依靠化妝品 如果你係粉底當面霜用應該有可能夠的

2. 醫學美容 打針
手腳有毛孔角化症

會好傷
而且好易引發發炎問題

另一樣野係 舒緩方法
果酸水楊酸保濕

唔係暗倉黎架
類似閉鎖性粉刺咁
果酸呢D有用? 我用過GEL PLUS無效果

其實都係暗瘡黎
只不過係有冇發炎咁解

gel plus無效果
或者試下gel plus完用下尿素+其它天然補濕因子+脂肪酸的保濕產品
另外可以搵下有冇果酸+水楊酸合2為1的產品

有酸
咁就一定對毛孔通透有用

2支我都唔係太鐘意
選擇下我個人建議1>2

有無aha嘅產品推介呀?Paula's choice嗰支aha gel會唔會好啲?

唔該晒巴打

yup pc做酸的水平係幾高
呢個無得講
4go巴打!
剛剛睇到你個blog
學到好多野
大開眼界
長知識!

我一直用梗羊脂膏保濕
唔知4go 巴打點睇羊脂膏

另外
我都決定買返d抗氧化product
依家用梗玫瑰果油
但原來維他命c成份咁撚少

羊毛脂?
佢主要賣點係一隻有護膚功效的礦物油
羊毛脂一般黎講無乜問題 係厚少少咁解
我個人都係鐘意植物油多D

明白!
我呢排係羊脂膏再加玫瑰果油
追左post先知有更好既選擇
用完就會轉

但羊脂膏mix玫瑰果油呢個組合你點睇

都係油黎JA
唔好太heavy就得
兩隻都係厚油黎

多謝巴打解答
真心學到好多野
知道左好多護膚concept

我即刻買左paula choice 隻b3 booster(巴打blog推介的)
同埋iherb買vitamin a (retinol) + vitamin
c serum

巴打可否幫我睇下我護膚流程有無問題
我26歲
呢排成日覺得皮膚乾
不過會出暗瘡
T字位會出油
同時想抗衰老

洗面
Paula choice b3 booster
19 垃圾ordinary b5 (岩岩中伏買左 想用哂先)
+玫瑰果油
防曬

洗面
Vitamin a + c serum
Ordinary b5
玫瑰果油

Is it okay???

Thanks a lot 4go巴打!

玫瑰果油可以用
但對於油性皮膚會有壓力
部分乾皮都可以頂唔順 自己留意下用後反應
特別係之後要用防曬
ordinary b5其實唔係太大問題
單以佢係一支透明質酸精華係無問題
不過我諗你要搵返D甘油、PCA納等等個類天然保濕因子
對乾對油都係一D好好的小型成分
同埋維A個到要自己調節下點用
一般一開始用的人都唔會習慣
要慢慢由少至多用上去
自己睇下A酸點用照版學係A醇到用就得

無乜問題
主要係睇返你事後會唔會用太多野/太厚重皮膚唔鐘意之後爆瘡

多謝巴打

另外
想問眼鏡印點令佢消失
係咪都係查多d vitamin c
Thx!!!!

眼鏡印應該係指面黑印白?
咁應該係用多D防曬美白 令面同印都係白的
我查過有洋甘菊,玫瑰, 橙花, 薰衣草, 天竺葵同金縷梅花水
應該用邊款?
感激

需求?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞